Canon Pixma MG8150 – Aproape ca le face pe toate

Computerele inca nu pot face chiar totul. De exemplu nu pot printa, nu pot scana, nu pot trimite fax-uri, nu pot face mancare… 😀 Pentru toate aceste lucrari si activitati suplimentare avem nevoie de accesorii specializate. O imprimanta, un scanner, un fax, un aragaz…. Sa terminam cu aluziile gastronomice. Deci, o imprimanta, un scanner, un fax. Sau, de ce nu, de un echipament care sa le faca pe toate. Adica un multifunctional. Parca este mai eficient sa le ai pe toate intr-un singur loc decat sa fie imprastiate prin tot biroul.

Un astfel de multifunctional, util pentru functiile de imprimare, copiere si scanare, mai putin partea cu fax-ul (dar, mai avem nevoie de asa ceva?) si dedicat in special uzului casnic sau birourilor cu putini utilizatori, este si modelul color de la Canon, MG8150, chiar varful lor de gama la ora actuala.

Caracteristici tehnice

Functii: Copiere, Scanare, Imprimare

Duplex: Nu

ADF: Nu

Tip: InkJet cu 6 cerneluri

Format maxim: A4

Retea: Wi-Fi, Ethernet

Conectica: Cititoare de carduri, USB 2.0

Dimensiuni: 470×392×199 mm

Greutate: 10.7 Kg

Configuratia completa poate fi gasita pe site-ul Canon Romania, aici.

Functionare si Utilizare

Apreciem un astfel de echipament daca  il putem manevra simplu, intuitiv, fara operatiuni sau setari complicate si daca isi face treaba asa cum trebuie. Si da, dupa ce l-am chinuit cateva zile, pot spune ca MG-ul 8150 este un astfel de echipament, usor de folosit, fara nervi si fara stres, si care se comporta excelent, in toate cele trei functionalitati ale sale.

In primul rand ca meniul este intuitiv, conditia fiind sa aveti cunostinte minime de engleza. Nu cred ca este un impediment pentru majoritatea celor dintre voi. Acesta poate fi parcurs prin intermediul unor butoane tactile, unele activandu-se numai cand este nevoie.

Dar, nu cred ca trebuie neaparat manevrat prin intermediul consolei tactile. Adica nu trebuie sa stati in picioare langa el atunci cand ii dati de lucru. Prin intermediul softurilor puse la dispozitie de Canon, il putem controla foarte bine si de la distanta. Un exemplu ar fi suita MP Navigator EX.

Pentru ori operatiune, ne putem conecta la el ori printr-un cablu USB, ori prin intermediul retelei cu cablu ethernet dar si prin wireless. Ultima varianta este cea mai la indemna, duce la eliminarea cablurilor suplimentare intinse prin casa sau birou.

V-am mai spus ca este un echipament care functioneaza pe tehnologie cu jet de cerneala? Nu cred. Are 6 cartuse de cerneala, astfel ca il putem inlocui numai pe cel epuizat la nevoie. Si, in plus, are un cartus separat cu cerneala gri care ne poate fi de folos la obtinerea unor printuri monocrome neutre, de calitate profesionala, precum si a unor gradatii tonale mai bune la imprimarea color, adica a unor printuri de calitate.

Printare

Una dintre functiile sale principale este printarea. Poate printa prin usb, prin retea, prin wireless, de pe carduri foto. Ce poate printa? Documente color, documente alb-negru, fotografii si chiar fete de cd-uri sau dvd-uri. Pot spune ca ne asigura suport complet pentru aceasta operatie primara, prin orice tip de conexiune si pe orice tip de suport de printare.

Poate printa la rezolutie maxima de 9600×2400 dpi si la viteze de 12.5 ppm alb-negru sau 9.3 ppm color. Bineinteles ca, la rezolutii mari, printarea va dura un pic mai mult. De exemplu, o fotografie color de 10x15cm este gata cam in 20 de secunde.

Fotografiile pot fi printate si direct de pe o memorie USB sau de pe un card foto, minima lor ajustare si previzualizare facandu-se pe ecranul LCD de 8.8 cm. Calitatea fotografiilor printate, chiar si in format A4, pot spune ca este la  nivel de laborator.

De asemenea, prin intermediul unui software, Canon ofera posibilitatea imprimarii imaginilor din videoclipuri filmate cu o camera, tot, Canon. Rezultatele sunt destul de ok, calitatea acestora depinzand de cea a imaginilor filmate. Oricum, nu vor fi la fel ca fotografiile.

Am inteles ca poate printa si de pe mobil. Doar atat. Am incercat sa caut aplicatia de android Easy Photo Print dar pesemne ca pentru Romania nu este disponibila, asa ca nu am avut cum sa testez. Am instalat eu alte diverse aplicatii dar nu a mers cu niciuna.

Copiere

O functie la fel de utila. Intotdeauna vom avea nevoie sa copiem ceva. Un document, buletinul, pasaportul, vreun certificat de nastere. Deschidem capacul, plasam documentul pe sticla si, foarte repede, il avem copiat la o calitate foarte buna. Color sau alb-negru, cum avem nevoie. Aproape ca nu veti sesiza diferenta intre original si copie.

Sesizez lipsa unui ADF prin intermediul caruia sa alimentam documente mai voluminoase.

Scanare

Poate avem nevoie de documente copiate in format digital, nu neaparat pe hartie. Adica, scanate. Nimic mai simplu. La fel, plasam documentul cu pricina pe sticla si, in cateva momente, poate fi scanat ori pe o memorie USB ori direct pe PC. Eu am preferat prima varianta. De asemenea, documentele scanate pot fi OCR-izate, adica se poate face automat recunoasterea caracterelor textului.

Si, sa mai spun ca putem scana si filme foto de 35mm? Are incorporat si un scaner CCD care poate scana negative la o rezolutie maxima 4800 x 9600 dpi. Pentru a scana la rezolutie maxima, trebuie sa aveti si rabdare. Scanarea a 6 negative poate sa dureze si cateva zeci de minute. Un exemplu de scan la 2400 dpi, mai jos.

 

Concluzii

Pro

– Printuri de calitate, chiar si cele foto

– Functionare ireporsabila

– Are Wi-Fi

– Are cititor de carduri si port USB

– Scaneaza direct pe USB

Contra

– Nu are ADF si fax

– Costul cartuselor; in total duce cam la 350 Lei; un singur cartus are pretul de 54 Lei.

Multifunctionalul Canon MG8150, impreuna cu pachetele software dedicate, este un echipament care aproape ca le face pe toate in materie de printare, scanare si copiere. Pentru a fi perfect ii lipseste ADF-ul si fax-ul, asta in cazul ca mai trimite cineva documente prin intermediul liniilor telefonice. Personal am fost multumit de calitatea printurilor foto, chiar si la dimensiuni A4.


Pe eMAG.ro are un pret de aproximativ 1270 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Canon Pixma MG8150 – Aproape ca le face pe toate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *