Asus Slider – Pentru vacante si calatorii
Da, incep sa fiu din ce in ce mai convins ca, pentru toti cei dependenti de comunicare si internet, tableta poate fi partenera ideala in vacante sau calatorii dar si ca, in curand, va lua cu siguranta locul laptopului in aceste situatii. Sunt mai usoare si mai subtiri, mai usor de purtat, si pot indeplini aproape toate sarcinile electronice de care avem nevoie atunci cand suntem departe de birou.
Chiar daca iPad-ul este inca la putere, concurenta asupra lui este din ce in ce mai puternica. Ma rog, daca nu vor apuca sa-i interzica pe toti producatorii de tablete. Totusi, la ora actuala, Transformer-ul celor de la Asus este unul dintre competitorii cei mai importanti. A facut destule valuri si la noi dar in special peste hotare, Romania fiind doar acea picatura din intreaga piata mondiala. In aceasta toamna, cei de la Asus vor arunca inca un pion in lupta, de data asta sub forma unei tablete cu tastatura incorporata. Parerea mea, am mai spus-o in diverse ocazii, aceasta este adevaratul Transformer. Are toate elementele constructive in acelasi corp, transformandu-se fizic din tableta intr-un veritabil portabil.
Configuratie Tehnica
– OS: Android HoneyComb 3.1
– Ecran: IPS capacitiv de 10.1 inchi care afiseaza o rezolutie de 1280×800 pixeli
– Platforma: Nvidia Tegra 2
– Stocare: 16/32GB
– Conectivitate: Bluetooth 2.1, Wireless N, optional modul 3G
– Navigatie: GPS
– Camere: In spate una de 5 Mpix cu AF, frontal una de 1.2 Mpix
– Interfete: 1 x mini HDMI, 1 x microSDHC, 1 x Audio Jack, 1 x USB 2.0
– Dimensiuni: 273 x 180.3 x 17.3~18.3 mm
– Greutate: 970 Grame
Primele Impresii, Design
Trebuie sa recunosc, design-ul nu are aceeasi eleganta si stil ca al Transformer-ului, nu reflecta aceeasi senzatie. Slider-ul are un aspect mai modern, mai tineresc, mai dinamic. Sigur, cu elemente premium, dar nu la nivelul Transformer-ului. Este altfel. Diferita, are propria personalitate. Nu este o copie. Nici a Transformer-ului, nici a altei tablete.
Cu siguranta, silueta este dezavantajata de prezenta tastaturii permament atasate dar tot ramane mai subtire decat ansamblul complet al Transformer-ului (tableta cu docking-tastatura). Personal, prefer acest tip de constructie. Imi poate asigura flexibilitatea de care am nevoie, am tastatura fizica tot timpul cu mine si o pot utiliza rapid ori de cate ori am nevoie sa redactez texte mai lungi.
Am avut placerea intalnirii ambelor versiuni de culoare, si maro dar si alba, preferata mea fiind prima. Versiunea alba necesita o mai atenta ingrijire, se poate murdari mai usor.
Pe laterala stanga gasim slotul microSDHC, butonul de reset, butoanele pentru ajustarea volumului urmate de cel de Power si, apoi, de micutul microfon.
Pe laterala frontala este prezenta o grila secundara pentru speakere, care reflecta oarecum ecoul speakerelor atunci cand tableta este inchisa.
Speakerele sunt asezate in spate, sunetul avand alta amplitudine atunci cand tableta este deschisa. Tot in spate este prezent portul mini HDMI si slotul proprietar Asus pentru alimentare sau conectare la PC.
Pe laterala dreapta avem portul USB 2.0 urmat de mufa jack de 3.5mm.
De remarcat este faptul ca vine la pachet si cu o husa de protectie.
De altfel, vi le-am mai prezentat pe ambele si in materiale video. Mai jos.
Functionare si Utilizare
O sa incerc, pe cat se poate, sa va explic de ce cred eu ca tabletele, mai ales acest tip de tablete, vor lua locul laptopurilor in gentile noastre de calatorie. Ca sunt mai usoare si mai subtiri, fiind mai simplu de manevrat si de purtat, v-am spus deja. Important este faptul ca, acum, au si destul putere de procesare pentru indeplinirea tuturor sarcinilor uzuale de care am avea nevoie in aceste conditii.
Hai sa ne gandim, ce facem noi cand suntem departe de birou? Cele mai importante 10 activitati!
1. Ne informam pe internet. Android-ul 3.1 are un browser excelent, rapid si cu suport Flash, care ne asigura o experienta de browsing excelenta. Si, pentru interactiunea cu blogul, am gasit aplicatia WordPress care, chiar daca nu este perfecta, imi poate fi de ajutor la nevoie.
2. Citim mailul. Android-ul 3.1 are suport nativ pentru orice tip de server de e-mail, chiar si pentru cele Exchange. Iar noua interfata de gmail este intuitiva si usor de lucrat cu ea.
3. Citim o carte. Nu cred ca mai trebuie sa va spun ca avem la dispozitie diverse app-uri in Market pentru a putea realiza acest lucru. In plus, cei de la Asus ne pun la dispozitie si aplicatia Press Reader, prin intermediul careia putem cumpara ziare si reviste din orice colt al lumii. Chiar si din Romania.
4. Mai vizualizam sau editam un document office. Cu aplicatia Polaris Office puteti face si asa ceva, chiar si cele create in Ms Office sunt compatibile.
5. Ce mai ati vrea sa faceti cu o tableta? Sa vizualizati fotografiile de pe un stick de memorie USB sau de pe un card microSDHC. Cu Asus-ul Slider puteti face si asa ceva pentru ca dispune de acest suport. Am detaliat intr-un videoclip, mai jos.
Inca nu am gasit o aplicatie free care sa-mi placa si la partea de editare a fotografiilor. Inca mai caut.
6. Poate aveti chef sa va uitati la un film, un High Definition chiar. Mai nou, cu update-ul la versiunea 3.1, am putut vizualiza si videoclipuri in aceste rezolutii, in format wma. Inca nu putem vizualiza mkv-uri, trebuie sa faceti transformarea in format mpeg4. Si, in plus, prin intermediul portului miniHDMI putem trece vizualizarea pe un ecran mai mare. Cum se comporta cu videoclipurile full HD, mai jos.
7. Si, poate aveti chef sa va si jucati atunci cand sunteti in avion sau in tranzit. Puteti face si asa ceva, Nvidia Tegra 2 asigura din plin si suport pentru gaming. De altfel, cei de la Nvidia au creat o aplicatie speciala prin intermediul careia puteti achizitiona jocuri create special pentru tablete. Preturile jocurilor nu mi s-au parut deloc exorbitante. Cum se descurca in jocuri, mai jos.
8. Poate aveti nevoie sa va conectati la un PC, pentru accesarea unei aplicatii disponibile numai pe sistemele de operare Windows. Prin aplicatia MyCloud, Asus ne pune la dispozitie si un tool de genul remote desktop prin intermediul caruia putem face asa ceva. De asemenea, avem la dispozitie si posibilitatea conectarii prin VPN la reteaua firmei.
9. Putem stabili conexiuni de tip videochat. Ca doar acesta este scopul principal al celor doua camere prezente in configuratie. Pentru videochat, nu pentru filmare si fotografiere. Am folosit GTalk pentru videochat-uri, Asus-ul Slider s-a comportat excelent.
10. Si, ne putem orienta. Are GPS, avem harti Google cu navigatie, cu majoritatea laptopurilor nu putem face asa ceva.
Mai aveti nevoie de altceva de la o tableta? Mai faceti altceva pe un PC in timpul vacantelor sau in calatorii? Cu siguranta, tabletele si Android-ul nu pot asigura suportul pentru orice tip de aplicatie folosita si pe sistemele cu Windows. Dar, majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de mai mult. Le poate asigura tot ce au nevoie. Numai sa fie un pic receptivi la nou.
Din punctul meu de vedere, singurul dezavantaj este cel legat de stocarea si prelucrarea fotografiilor. O posibila rezolvare ar putea fi utilizarea unor carduri microSDHC plus adaptoarele la SDHC in camerele foto. Asa, putem conecta rapid cardul la tableta pentru a copia fotografiile pe ea. Mai ramane sa gasim un soft de editare rapid de utilizat.
V-am spus ca o prefer Slider-ul in defavoarea Transformer-ului, in primul rand datorita tastaturii atasate permanent, chiar daca la partea de autonomie nu se poate face comparatie. Modelul alb l-am avut alaturi de mine la calatoria din Italia. S-a comportat impecabil, fara blocari sau lag-uri, chiar si atunci cand aveam mai multe aplicatii deschise simultan.
Singura problema pe care am avut-o cu ea a fost la primul contact, pana m-am obisnuit cu mecanismul tastaturii. Dupa ce am invatat sa-l folosesc, totul mi s-a parut natural si firesc.
Benchmark-uri
Normal ca am stresat ambele tablete cu diverse aplicatii benchmark.
Antutu a plasat-o intre Lg-ul Optimus 2x si Motorola Xoom.
Quadrant-ul i-a oferit 1731 puncte. Jur ca am obtinut la un moment dat si 1789. Din pacate, nu am facut print-screen in acel moment. Oricum, scorul este mai mic decat cel obtinut de Transformer: 1855. Poate ca este vina Android-ului 3.1. Nu stiu, oricum softurile astea de benchmark de pa Android nu cred ca inca pot fi definite ca standarde.
Smartbench-ul 2011 a oferit punctajele 3313/2371. Comparati si voi cu celelalte echipamente.
Ecran
Avem acelasi ecran IPS de 10.1 inchi si care afiseaza o rezolutie suficienta, de 1280×800 pixeli. Putem vizualiza la dimensiuni decente, atat pagini de web, documente, materiale video sua jocuri. Imaginile afisate beneficiaza de atuurile tehnologiei IPS, sunt de calitate, cu unghiuri largi de vizualizare si culori vii. Singurul sau dezavantaj este faptul ca luceste in lumina puternica.
Am remarcat si raspunsul excelent al functiilor tactile. Tastatura qwerty virtuala este un instrument excelent atunci nu aveti de scris foarte mult.
Tastatura
Tastatura este destul de aerisita pentru scriere confortabila. Are un layout perfect adaptat pentru utilizarea Android-ului.
Sistemul audio
Ca doar nu va asteptati sa aveti la dispozitie cine stie ce sistem audio. Cel existent pe Slider se aude decent atunci cand tableta este deschisa si mai infundat, fara inalte, cand este inchisa.
Autonomie
Utilizata intens de un pustiulica nazdravan, mai mult in gaming, a suportat cu stoicism 6 ore de chin. Doar pentru citit sau la alte activitati, cu siguranta ca autonomia poate creste.
Activitati Foto-Video
Chiar daca nu este un echipament facut sa faca fotografii sau filmari, nu tagaduiesc faptul ca unii dintre voi s-ar putea sa incerce si aceste functii. Fata de Transformer, am placuta impresie ca imaginile fotografiate si filmate au crescut in calitate. Parca sunt mai clare iar culorile sunt mai vii.
Setarile pe partea foto au ramas aceleasi. Cateva exemple foto, mai jos.
Nici pe partea video nu am remarcat schimbari. Un videoclip filmat cu camera de 5 Mpix, mai jos.
Concluzii
Pro
– Tastatura incorporata
– Configuratie performanta
– Are USB si slot microSDHC
– Functionare ireprosabila
– Ecran de calitate (cand nu este utilizat in lumina puternica)
Contra
– Este un pic mai grea decat o tableta fara tastatura (diferenta este de aproape 300 grame)
– Ecranul luceste in lumina puternica
Cam atat am a va spune despre Asus-ul Slider. Concluzia este ca aveti in fata ochilor un echipament care poate inlocui in proportie de 99% orice laptop, pentru activitatile uzuale, atunci cand sunteti departe de birou, oriunde ati merge.
Sigur, exista micile dezavantaje ale unui sistem de operare nou, cu care trebuie sa va obisnuiti. Dar, Android-ul Honeycomb este atat de intuitiv si atat de usor de folosit incat sunt sigur ca nu va dura mult pana il veti manevra “cu ochii inchisi”.
Se pare ca va ajunge in Romania in luna septembrie, la un pret de aproximativ 2300 Lei.
Nu are 3G ?
modelul asta nu are… pana nu vor face un deal cei de la Asus cu retelele de telefonie mobila nu vom vedea asa ceva in Romania
Pingback: » Ce tableta Asus mi s-ar potrivi?
intrebare: crezi ca merge folosit pentru navigatie offline, cu ceva gen igo de exemplu?
nu am incercat;
teoretic, ar trebui sa mearga;
practic, s-ar putea ca o aplicatie de genul iGo sa nu suporte rezolutia tabletei si, deci, sa nu porneasca; eu am patit-o mai demult cu un telefon cu ecran mare;
eu am igo pe ea dar nu e full screen,merge foarte bine,fara probleme,ar fi fost super sa fie full screen
si o intrebare,ai idee de unde pot lua husa?fiindca la mine nu a venit la pachet
Pingback: » Astazi, promotie Asus la eMag (Crazy Day)