Lumix FX90 – compacta sociala

Cei de la Panasonic anunta compacta Lumix FX90, o camera foto “sociala” cu ajutorul careia puteti incarca fotografiile si filmarile pe Internet prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi. Pentru o impartasire cat mai facila a acestora, Panasonic a creat LUMIX Club, un spatiu virtual in care sunt agregate toate informatiile personale de conectare la retelele sociale.In viitor, s-ar putea sa aiba si servicii de stocare pentru utilizatorii Panasonic.

Foarte interesanta este si aplicatia Lumix Link dedicata posesorilor de smartphone-uri. Disponibila atat pentru iOS cat si pentru Android, prin LUMIX Link care se conecteaza la LUMIX Club, utilizatorii pot urca imagini si inregistrari video surprinse cu FX90 de oriunde, prin intermediul retelelor de telefonie mobila.

Inca nu sunt sigur 100% cum functioneaza tot ecosistemul, asa ca o sa ma abtin de la comentarii. Nu am inteles daca vom putea urca direct inregistrarile in Lumix Club sau trebuie sa ne folosim de un computer. Revin cand o voi avea pe manute.

Sa amintim putin si de configuratie: senzor CCD de 12.1 Megapixeli, procesor Venus Engine, un obiectiv superangular de 24mm cu zoom optic 5x si diafragma maxima f/2.5, ecran LCD tactil si inregistrare video la rezolutii full HD.

Comunicatul oficial, pe urmatoarea pagina.

Panasonic prezintă noua cameră foto LUMIX DMC-FX90 cu conectare WiFi

Bucureşti, România (26 august 2011) – LUMIX DMC-FX90 este noua vedetă a gamei de camere foto compacte a Panasonic, ce se face remarcată nu doar prin stil, dar mai ales prin capabilităţile de conectare la Internet prin WiFi. Cu noul model FX90, utilizatorii pot încărca fotografiile şi înregistrările video pe Internet prin intermediul unui smartphone şi al reţelei de telefonie mobilă.

Posesorii unei camere LUMIX DMC-FX90 pot avea acces la Internet oriunde, fără a fi nevoiţi să caute în acest scop un hotspot WiFi. Conexiunea wireless la Internet face posibilă, de asemenea, copierea imaginilor pe un PC sau trimiterea lor, printr-un punct de acces, direct pe computerul de acasă.

În afara capabilităţilor de comunicare, FX90 se remarcă prin performanţele sale deosebite, grupate într-un corp compact, foarte stilat. Obiectivul LEICA ultra superangular de 24mm, cu zoom optic de 5x (echivalent cu 24-120mm la o cameră pe film de 35 mm), cu luminozitate F2.5, excelează atât în fotografierea peisajelor, cât şi a imaginilor dinamice sau a subiecţilor aflaţi în condiţii de lumină scăzută. Senzorul CCD Hi-Speed de 12,1 megapixeli face ca FX90 să poată înregistra clipuri video FullHD la rezoluţie 1920×1080 60i (NTSC) sau 50i (PAL), în format AVCHD. Există şi posibilitatea de a înregistra video în format MP4 pentru a rula clipurile direct pe PC sau pe orice alt echipament portabil, fără a fi nevoie de conversie.

Procesorul de imagine LSI Venus Engine asigură o calitate superioară atât a fotografiilor cât şi a înregistrărilor video. Sonic Speed AF şi timpul de pornire foarte scurt fac din această nouă cameră modelul perfect pentru a captura chiar şi cele mai rapide situaţii.

Cu ajutorul tehnologiei Smart Touch utilizatorul poate manipula tactil diferite funcţii ale camerei direct de pe ecran. Touch AF, Touch Zoom şi Touch Shutter pot fi activate tactil în timpul înregistrării. Anumite funcţii de redare – Beauty Retouch şi Art Retouch – pot fi şi ele activate tactil datorită tehnologiei Smart Touch.

Modul iA (Intelligent Auto) permite utilizatorului să opereze camera pe modul complet automat. Active Mode din stabilizatorul MEGA O.I.S. permite eliminarea efectului de blurare în timpul înregitrărilor video cu deschidere foarte largă, efectuate din mers. Stabilizatorul de imagine pentru fotografii şi nivelul remarcabil de luminozitate contribuie, de asemenea, la obţinerea unor imagini cu detalii clare, atât pe foto cât şi pe video.

Funcţia Face Recognition permite camerei să recunoască chipurile pre-înregistrate în memorie, să focalizeze pe faţa recunoscută şi să configureze adecvat expunerea, afişând în acelaşi timp pe ecran numele persoanei. Intelligent Scene Selector permite alegerea unui set de configurări prestabilite dintr-o serie ce include modurile Scenery, Portrait, Macro, Might Portrait, Night Scenery şi Sunset. Activarea funcţiilor Face Recognition, AF Tracking, Intelligent ISO Control, Intelligent Scene Selector şi Intelligent Exposure se poate realiza prin simpla apăsare a butonului dedicat iA.

Conectivitatea wireless

Panasonic LUMIX DMC-FX90 integrează un modul WiFi pentru conectare wireless la Internet, astfel încât utilizatorii care doresc să publice fotografiile pe Facebook, Flickr, Picassa sau YouTube să o poată face extrem de uşor. Panasonic lansează totodată un nou serviciu numit LUMIX Club pentru utilizatorii de DMC-FX90 (informaţii suplimentare sunt disponbile separat) ce facilitează postarea imaginilor foto şi video suprinse cu noul model LUMIX. Posesorul unui cont LUMIX Club poate agrega toate informaţiile personale de conectare la reţelele sociale în acelaşi loc. Astfel, utilizatorul se va putea conecta în acelaşi timp la toate aceste reţele, putând chiar încărca simultan fotografii şi clipuri video.

Configurarea iniţială şi încărcarea imaginilor este foarte facilă. Pentru posesorii de smartphone-uri, Panasonic oferă gratuit o aplicaţie numită LUMIX Link, atât pentru iPhone-uri cât şi pentru telefoanele cu sistem de operare Android şi toate operaţiunile se pot realiza prin acest program. Activând LUMIX Link şi conectându-se la LUMIX Club de pe telefonul mobil sau de pe computer, utilizatorii pot încărca imagini şi înregistrări video surprinse cu FX90 oriunde, prin reţeaua mobilă, fără a fi nevoiţi să caute un punct de acces WiFi. Dacă se află acasă, utilizatorii pot încărca imaginile prin punctul de acces la Internet din propria locuinţă. De asemenea, au posibilitatea de a transfera wireless imaginile pe computer.

Pentru a accesa rapid conexiunea la Internet, camera este prevăzută cu un buton dedicat. Apăsarea lui activează automat modul WiFi Connection, când utilizatorul se află în afara propriei locuinţe, sau modul de conectare WPS (Wi-Fi Protection Setup), atunci când utilizatorul se află acasă. Modulul WiFi este încorporat în partea opusă locului de unde camera este ţinută în mână, astfel încât semnalul WiFi să nu fie afectat.

Obiectivul ultra superangular de 24mm, cu luminozitate F2.5 şi zoom optic 5x

DMC-FX90 încorporează noul obiectiv LEICA DC VARIO-SUMMARIT cu luminozitate F2.5 ce conferă un grad de luminozitate cu 25% mai mare decât în cazul obiectivului F2.8. Astfel, utilizatorul poate captura imagini clare şi luminoase chiar şi atunci când foloseşte un timp de expunere mai mare, în condiţiile unui mediu cu lumină redusă.

Toate acestea, alături de tehnologia anti-blurare ce se activează automat în modul iA, permit camerei să genereze imagini foarte clare chiar şi atunci când subiectul este surprins în mişcare.

Obiectivul ultra superangular de 24mm – intalnit rar la o cameră compactă – oferă fotografilor acces la o gamă largă de opţiuni pentru compoziţii, spaţiul vizibil în cadru fiind cu aproximativ 213% mai mare decât la o cameră similară cu film de 35mm. Mai mult, este capabil să minimalizeze distorsiunile la deschidere foarte mare a obiectivului.

Sistem avansat de procesare a semnalului bazat pe senzorul CCD de 12,1 megapixeli şi Venus Engine

Procesorul de imagine Venus Engine încorporat are capabilităţi de prelucrare foarte avansate. Separarea zgomotului cromatic de zgomotul legat de luminozitate şi aplicarea unei tehnologii de reducere optimă a ambelor duc la obţinerea unor imagini foarte clare, luminoase chiar şi atunci când se utilizează camera la un nivel ISO ridicat.

Combinarea procesorului Venus Engine cu senzorul CCD Hi-Speed de 12,1 megapixeli permite camerei să proceseze cantităţi foarte mari de informaţii, la viteze mari, şi să înregistreze video FullHD la rezoluţia de 1920×1080, dar şi imagini consecutive la 3,7fps la rezoluţia maximă de 12,1 megapieli ori chiar la 10fps şi 3 megapixeli.

Înregistrare video FullHD

Senzorul de imagine CCD de 12,1 megapixeli cu o structură de 2 canale pentru ieşirea semnalului îmbunătăţeşte viteza de transfer pentru operaţiuni care au nevoie de performanţe înalte şi rapiditate, aşa cum este înregistrarea video FullHD. Calitatea imaginilor este îmbunătăţită datorită senzitivităţii mai bune cu aproximativ 25%.

DMC-FX90 înregistrează în format AVCHD, chiar şi în mod FullHD, în ciuda corpului său compact şi foarte stilat. Pentru o mai bună compatibilitate cu computerele se poate folosi pentru înregistrările video formatul MP4.

Zoom-ul optic 5x este disponibil şi pe modul video. Cu ajutorul funcţiei Video Divide, utilizatorii pot împărţi înregistrarea în două secţiuni pentru a o păstra pe cea pe care şi-o doresc sau pur şi simplu pentru a o scurta. Este disponibilă, de asemenea, funcţia Wind Cut pentru blocarea zgomotului de fundal creat de vânt.

Ecranul LCD cu tehnologie Smart Touch

DMC-FX90 a adoptat ecranul inteligent tactil, cu 460.000 puncte, bazat pe tehnologia Smart Touch, pentru o operare mai facilă. Astfel, autofocalizarea, şi chiar declanşarea, se pot realiza automat prin simpla atingere pe ecran a subiectului din cadru. Odată focalizat subiectul, datorită funcţiei AF Tracking, focalizarea se păstrează chiar dacă subiectul se mişcă în cadru.

Funcţiile şi configurările utilizate mai frecvent precum stabilizatorul de imagine, capturarea în rafală, nivelul de alb, punctul de autofocalizare, nivelul ISO sau dimensiunea imaginii, sunt uşor de accesat datorită posibilităţii de a stabili shortcuts pe ecranul tactil.

Beauty Retouch face posibilă chiar înfrumuseţarea artificială a chipului din imagine prin adăugarea unui machiaj, iar modul Aesthetic Retouch are efecte variate, de la schimbarea texturii pielii, până la albirea danturii, a culorii fondului de ten sau a buzelor. Funcţia Art Retouch face posibilă schimbarea în totalitate a aspectului imaginii originale.

Modul iA de configurare automată a camerei

Prezent la toate modelele Panasonic din ultimii ani, modul iA (Intelligent Auto) vine cu o noutate pentru DMC-FX90: Active Mode, pe modul video. Acesta permite stabilizarea foarte eficientă a imaginii în cursul înregistrărilor video când obiectivul este foarte deschis iar filmarea se face din mers.

Modul Motion Deblur este încorporat pentru a preveni blurarea imaginii din cauza mişcării subiectului. Ambele moduri, dar şi nivelul foarte bun de luminozitate cu care este dotată noua cameră foto, permit obţinerea unor imagini foarte clare, atât pe foto cât şi pe video, indiferent dacă potenţialele surse de neclaritate sunt mişcarea mâinii sau a subiectului în cadru.

Odată activat modul iA, toate aceste funcţii operează automat, împreună cu alte funcţii deja cunoscute de posesorii de camere LUMIX – AF Tracking, Intelligent ISO Control şi Intelligent Exposure.

Pentru posesorii de smartphone-uri, Panasonic oferă gratuit o aplicaţie numită LUMIX Link, atât pentru iPhone-uri cât şi pentru telefoanele cu sistem de operare Android şi toate operaţiunile se pot realiza prin acest program. Activând LUMIX Link şi conectându-se la LUMIX Club de pe telefonul mobil sau de pe computer, utilizatorii pot încărca imagini şi înregistrări video surprinse cu FX90 oriunde, prin reţeaua mobilă, fără a fi nevoiţi să caute un punct de acces WiFi.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *