Panasonic FZ150 – bridge cu superzoom

Panasonic anunta o noua camera bridge, FZ150, care impresioneaza in primul rand la capitolul specificatii tehnice: senzor MOS de 12 Megapixeli, lentile Leica superangulare de 25mm cu zoom optic 24x (35mm: 25-600mm) si diafragma maxima f/2.8, procesor de imagine Venus Engine, focalizare super-rapida in 0.1 sec (Light Speed AF) si inregistrare video full HD.

O alegere inspirata pentru cei care vor sa combine versatilitatea unei compacte cu optica superioara, pentru obtinerea unor imagini foto/video de calitate. Personal, nu inteleg de ce nu au continuat si seria FZ50, o camera care se apropia si mai mult de cele DSLR.

Comunicatul, pe urmatoarea pagina.

Super zoom de 24x şi înregistrare video Full HD cu noua cameră Panasonic LUMIX DMC-FZ150

Bucuresti, România (26 august 2011) – Panasonic lansează pe piaţă noua cameră LUMIX DMC-FZ150, modelul de top al gamei FZ de camere compacte cu super zoom optic. DMC-FZ150 este capabilă să înregistreze Full HD la rezoluţia de 1920 x 1080 60p (NTSC) /50p (PAL).

Obiectivul de 25 mm ultra superangular de tip LEICA DC VARIO-ELMARIT cu zoom optic de 24x are la bază noua tehnologie Nano Surface Coating care minimizează reflexia luminii reducând astfel efectele de tip ghost şi flare. Puternicul zoom optic 24x (echivalent 35mm: 25-600mm) poate creşte până la 32x cu ajutorul funcţiei Intelligent Zoom şi a tehnologiei Intelligent Resolution, calitatea imaginilor păstrându-se chiar şi la utilizarea zoom-ului digital.

Senzorul MOS de 12,1 megapixeli şi procesorul de imagini Venus Engine conferă noului model de cameră performanţe foarte bune la înregistrare foto-video, atât ca viteză cât şi senzitivitate. Astfel, cele două componente fac posibilă înregistrarea video FullHD la rezoluţie de 1920×1080 60p (NTSC) / 50p (PAL) în format AVCHD, dar şi înregistrarea continuă la viteză mare la o rată de 12fps şi la rezoluţie maximă. Obiectivul, senzorul şi procesorul – toate joacă un rol foarte important pentru îmbunătăţirea calităţii imaginilor surprinse, în special a celor preluate în condiţii de lumină redusă.

Light Speed AF face o autofocalizare în 0,1 secunde, fiind astfel imposibil să ratezi vreo fotografie, oricât de rapid s-ar desfăşura acţiunea. Utilizatorii care îşi doresc să îşi folosească în mai mare măsură creativitatea se vor bucura să afle că LUMIX DMC-FZ150 poate fi controlată manual, atât pe modul foto cât şi video.

Cei care doresc însă să nu îşi facă griji în privinţa configurării diverselor funcţii pot folosi popularul mod iA (Intelligent Auto). Cu Active Mode pe stabilizatorul de imagine POWER O.I.S., posesorul unui FZ150 poate realiza înregistrări video clare, chiar şi atunci când se află în mers.

Mai mult, imaginile 3D realiste, mai puţin distorsionate, obţinute de DMC-FZ150 cu ajutorul modului 3D Photo pot fi vizualizate pe orice Panasonic VIERA 3D HDTV sau pe orice alt echipament 3D compatibil MPO.

Înregistrările video în format MP4 pot fi vizionate direct pe computer sau pe un dispozitiv portabil, fără a mai fi nevoie de conversie.

Obiectivul puternic, tehnologiile foarte avansate de procesare a imaginii, multitudinea de funcţii şi posibilitatea controlării manuale a camerei fac din noul LUMIX DMC-FZ150 un model perfect atât pentru fotografii amatori cât şi pentru cei care au cunoştinţe mai avansate şi care vor să obţină fotografii sau clipuri video ireproşabile.

Obiectiv 25mm ultra superangular, cu zoom optic de 24x, echipat cu tehnologia Nano Surface Coating

Panasonic LUMIX DMC-FZ150 vine echipată cu un obiectiv LEICA DC VARIO-ELMARIT ultra superangular cu zoom optic 24x (echivalent cu 25-600mm la o cameră clasică, cu film de 35mm). Benefiind de tehnologia Nano Surface Coating, reflexia luminii este redusă foarte mult în întreg nivelul vizual (380nm-780nm) prin aplicarea la suprafaţa lentilelor a unei pelicule cu indice de refracţie foarte scăzut. Această aplicare are ca rezultat obţinerea unor imagini foarte clare, fără efecte de dublare a contururilor.

Datorită tehnologiei Intelligent Resolution, DMC-FZ150 îşi poate extinde rata de zoom cu aproximativ 1,3x păstrând calitatea imaginilor, chiar dacă este activ zom-ul digital. Astfel, camera poate apropia subiectul din cadru cu 32x, de la 24x. Mai mult, obiectivul de 25mm ultra superangular are un unghi de „vizibilitate” cu 196% mai mare decât o cameră standard pe film de 35mm, aspect ce ajută foarte mult la fotografierea peisajelor sau a grupurilor mari de persoane aflate în interior.

Înregistrare FullHD 1.920 x 1.080 60p (NTSC) / 50p (PAL) în format progresiv AVCHD

LUMIX DMC-FZ150 este un echipament avansat nu doar pentru fotografiere, ci şi pentru înregistrarea de materiale video superbe Full HD, la rezoluţia 1.920 x 1.080 60p (NTSC) / 50p (PAL) în format progresiv AVCHD (MPEG-4 / H.264). La înregistrarea în mod progresiv, versus înregistrarea în mod interţesut, detaliile imaginilor sunt mult mai clare, chiar dacă subiectul s-a aflat în mişcare rapidă.

Zoom-ul optic 24x este disponibil şi pentru înregistrările video. DMC-FZ150 are astfel două moduri pentru capturarea chiar şi a celor mai trecătoare oportunităţi – imagini foto sau clipuri video de foarte înaltă calitate.

iA (Intelligent Auto) este disponibil şi pe modul video. POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer), Face Detection, Intelligent Scene Selector şi Intelligent D-range Control fac posibilă înregistarea imaginilor foarte uşor, camera configurând automat toate funcţiile.

Pentru o reducere mai eficientă a blurării, DMC-FZ150 prezintă şi Active Mode ca opţiune de stabilizare a imaginii la înregistrarea video. Active Mode acţionează foarte eficient şi la înregistrarea video cu deschidere mare, efectuată din mers. Intelligent Scene Selector selectează un set de configuraţii prestabilite dintre Normal, Portrait, Macro, Scenery şi Low Light, potrivit condiţiilor de fotografiere sau filmare, pentru a se obţine rezultate vizuale optime. Intelligent D-range Control face ca imaginile să arate mai naturale prevenind superxpunerea sau supraexpunerea unor părţi ale imaginii, asigurând totodată o reproducere foarte bună a texturii şi detaliilor imaginii.

În timpul unei înregistrări video este posibilă, de asemenea, capturarea de imagini statice (la rezoluţia de 3,5 megapixeli) sau decuparea scenei favorite, ca fotografie, dintr-un material video stocat pe cameră. Imaginea astfel tăiată este clară datorită formatului de înregistrare progresivă şi a tehnologiei Intelligent Resolution.

Fotografiile sau clipurile video înregistrate în format AVCHD şi stocate pe cardurile SD sunt uşor de vizualizat pe un televizor Panasonic VIERA TV prin simpla inserare a cardului în VIERA Image Viewer (slotul pentru memorii SD) disponibil pe echipamentele VIERA TV sau pe playerele Blu-ray. Alternativ, se poate folosi cablul opţional mini HDMI pentru a viziona materiale video AVCHD în sistem progresiv de pe DMC-FZ150 direct pe TV pentru VIERA Link.

Aplicaţia PHOTOfunSTUDIO 6.5 BD Edition face ca vizualizarea şi prelucrarea imaginilor pe computer să fie şi mai uşor de realizat. Utilizatorii au şi opţiunea să încarce materialele video pe YouTube sau să le scrie pe un disc BD/DVD.

Senzor MOS 12-Megapixel cu senzitivitate ridicată

Venus Engine şi senzorul MOS de 12 megapixeli excelează în viteză şi senzitivitate la procesarea imaginilor. Combinarea acestor două puternice componente are ca rezultat îmbunătăţirea ratei S/N cu 3.9dB (ISO100) până la 4.7dB (ISO1600) comparativ cu modelul predecesor DMC-FZ100. Noua tehnologie Multi-process Noise Reduction reduce în mod optim zgomotul în funcţie de luminozitatea unei părţi a imaginii. Atât zgomotul de înaltă frecvenţă care apare în părţile mai întunecate ale imaginii cât şi cel de joasă frecvenţă prezent în părţile mai luminate sunt reduse automat. Ca urmare, imaginile preluate în condiţii de lumină redusă sunt foarte clare.

Venus Engine are un sistem quad-circuit pentru procesarea unui volum foarte mare de informaţii necesar pentru înregistrarea FullHD progresivă la viteză mare. Astfel camera este capabilă să înregistreze nu doar video FullHD la 1.920×1080 60p (NTSC)/50p (PAL), ci şi cadre consecutive la viteză foarte mare – 12fps fără autofocus şi 5,5fps cu autofocus, la rezoluie maximă. De asemenea, camera poate înregistra şi la viteza de 220fps dar la rezoluţie QVGA. În acelaşi timp, procesorul multi-task de imagine, venus Engine, are un timp de răspuns foarte scurt.  La autofocus este cu 50% mai rapid, spre exemplu, decât DMC-FZ100. Astfel, autofocalizarea Light Speed AF se realizează în numai 0,1 secunde. Funcţia AF Tracking operează şi ea la viteză sporită faţă de modelul predecesor.

Control manual intuitiv, inclusiv la fotografiere 3D

DMC-FZ150 permite controlarea manuală completă a funcţiilor sale, iar utilizatorul are acum acces mai facil la zoom al cărui buton care este montat în partea din stânga a obiectivului. Focalizarea poate fi şi ea modificată cu ajutorul aceluiaşi buton, mult mai convenabil la înregistrări video.

Pentru un plus de personalitate, utilizatorul are la îndemână câteva opţiuni noi, printre care Creative Control şi Photo Style.

Modul My Color a fost refăcut pentru Creative Control astfel încât posesorul unui DMC-FZ150 are la dispoziţie câteva efecte noi: Expressive, Retro, High Key, Sepia, High Dynamic, Miniature Effect, Film Grain şi Pin Hole. Acum este posibilă ajustarea compensarea expunerii în modul Creative Control.

Mai mult, camera dispune şi de modul Photo Style pentru exprimarea de nuanţe mai fine în stilul fotografic. Utilizatorul are acces prin Photo Style la configurările predefinite Standard, Vivid, Natural, Monochrome, Scenery şi Portrait care îi dau posibilitatea să ajusteze cu mai multă fineţe contrastul, claritatea, saturaţia şi nivelul de reducere a zgomotului. Este posibil, de asemenea, să configureze personalizat toate aceste elemente pentru a genera un efect personal dacă foloseşte modul Custom.

Pe video, DMC-FZ150 este mult mai capabilă decât să înregistreze pur şi simplu clipuri HD. Noul model prezintă, spre exemplu, modul Creative Video ce permite utilizatorului să îşi configureze singur timpul de expunere şi deschiderea diafragmei pentru a obţine înregistrări video impresionante. Schimbarea timpului de expunere creează efecte speciale pe video şi utilizatorul poate opta pentru a folosi această opţiune mai ales atunci când filmează o situaţie ce se derulează cu viteză foarte mare.

Capacitatea de a controla deschiderea este preferabilă atunci când în cadru se află mai multe persoane, la distanţe diferite de cameră, şi utilizatorul doreşte să le evidenţieze pe toate.

Pentru şi mai multă creativitate, DMC-FZ150 vine echipată cu un montant ce permite accesorizarea camerei cu un microfon stereo opţional (DMW-MS1) sau cu un flash extern (DMW-FL220/FL360/FL500). Opţional poate fi achizionat pentru FZ150 şi declanşatorul extern DMW-RSL1.

Noul mod 3D Photo, cu care vine echipată FZ150, produce imagini 3D în cameră prin capturarea a 20 de imagini şi selectarea automată a celor mai potrivite două dintre ele – una pentru ochiul stâng şi una pentru ochiul drept – pentru a crea o imagine 3D compusă. Imaginea rezultată poate fi vizualizată pe un televizor VIERA HDTV. Formatul imaginii 3D este compatibil cu MPO ce poate fi redat pe orice echipament compatibil (TV, ramă foto sau imprimantă).

Modul iA (Intelligent Auto), în continuă evoluţie

Panasonic a încorporat modul Intelligent Auto din dorinţa de a facilita operarea camerei şi reducerea numărului de imagini ratate. În modul iA, camera face totul singură, lăsând fotografului libertatea de a compune cadrele şi de a prinde din zbor chiar şi cele mai trecătoare oportunităţi.

Modul Motion Deblur previne blurarea imaginilor în mod mai eficient, iar Intelligent Handheld Nightshot, nou apărut la DMC-FZ150, generează fotografii spectaculoase cu peisaje de noapte, iluminate, prin suprapunerea mai multor imagini surprinse consecutiv. Face Recognition este functia prin care aparatul recunoaşte chipurile preînregistrate şi configurează automat focalizarea şi expunerea eliminând totodată şi efectul de ochi roşii. Intelligent Scene Selector alege automat din 6 tipuri de scene predefinite – Macro, Portrait, Scenery, Night Portrait, Night Scenery şi Sunset – pe cea mai potrivită cu condiţiile de fotografiere.

Odată activat modul iA, aceste funcţii vor fi pornite automat alături de AF Tracking, Intelligent ISO Control şi Intelligent D-range Control astfel încât utilizatorul poate fotografia fără a mai fi nevoie să configureze funcţiile camerei de fiecare dată când condiţiile de mediu se schimbă.

Compatibilitate foarte bună cu orice PC sau echipament portabil

Pentru o mai bună compatibilitate cu computerele, DMC-FZ150 poate înregistra video şi în format MP4, în afara formatului AVCHD. Astfel, materialele video pot fi redate în format MP4 direct pe PC sau pe alt echipament portabil, fără a fi nevoie de conversie. Rezoluţiile disponibile sunt: 1.920 x 1.080 (20Mbps), 1.280 x 720 (10Mbps), 640 x 480 (4Mbps), toate la 30p (NTSC) / 25p (PAL).

DMC-FZ150 propune şi un nou mod de comunicare a imaginilor înregistrate – “LUMIX Image Uploader”. Utilizatorul nu trebuie decât să bifeze fotografiile pe care doreşte să le arate prietenilor şi să conecteze camera la un PC. Încărcarea începe imediat, utilizatorul poate comenta fotografiile adăugate sau îşi poate anunţa prietenii via email că a încărcat un nou album online. Imaginile şi filmele pot fi încărcate pe Facebook şi YouTube, de asemenea.

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *