Asus O!Play Gallery – Multimedia la Cutie

Salut cititorule! Ma uit la tine. Da-da, la tine. Iti plac filmele… Nu-i asa? Iti place sa asculti muzica… Nu-i asa? Iti place sa faci fotografii si sa le privesti… Nu este asa? Iti place cam tot ceea ce-ti poate oferi universul multimedia. Esti un devorator de imagine si sunet. Asa este? Si eu sunt un astfel de “mediavor” :D, consum de cate ori am timp si dispozitie atat imagine cat si sunet.

Asa ca, atunci cand cei de la Asus Romania mi-au propus sa butonez un pic mediaplayer-ul Asus O!Play Gallery, nu am stat deloc pe ganduri. Pana la urma, ce poate fi mai placut decat sa te uiti la filme, la fotografii si sa asculti muzica?

Caracteristici Tehnice

Formate video suportate – MPEG-1/2/4, H.264, VC-1, RM/RMVB

Tip de fisiere – MP4, MOV, XViD, AVI, ASF, WMV, MKV, FLV, TS, M2TS, DAT, MPG, VOB, MTS, ISO, IFO, TRP

Subtitrari – SRT, SUB, SMI, SSA, TXT

Tip de fisiere audio suportate – MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, Dolby Digital (AC3), Dolby Digital Plus, DTS, ID3 Tag, Dolby TrueHD, PCM/LPCM

Compatibilitate foto – JPEG, BMP, PNG, GIF, TIFF

Sisteme de fisiere suportate – FAT 16/32, NTFS, HFS/HFST, ext3

Conectica – 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, USB/eSATA combo, Ethernet, HDMI, Composite AV, Component, Optic digital (S/PDIF), Coaxial digital (S/PDIF)

Card reader – CF, SD/MMC, MS/MS-Duo

Dimensiuni – 230.0mm x 178.0mm x 60.5mm

Consum de energie – 10W

Primele Impresii, Design

Are un aspect simplu, o cutiuta neagra, cu dimensiuni destul de mici, asa cum ne-au obisnuit cei de la Asus. Finisaje si materiale de calitate, totul intr-un finisaj lucios, poate prea glossy. O banda luminoasa care isi schimba culoarea in functie de status-ul echipamentului, ii sugereaza scopurile multimedia, altfel nu ar iesi cu nimic in evidenta. As fi preferat un finisaj mat sau, de ce nu, aluminiul. Ce ziceti domnilor de la Asus? Nu ar fi aratat mai bine intr-o carcasa metalica?

In partea frontala sunt prezente cititoarele de carduri,  portul eSATA, un port USB si senzorul infrarosu pentru telecomanda.

In spatele carcasei, pe langa ventilator, mai gasim butonul de RESET, portul de retea RJ45, iesirea video HDMI, conectorii audio S/PDIF (si Coaxial si Optic), un conector special pentru iPod, un alt port USB sau conectorul USB 3.0 pentru atasarea la un PC pe post de sursa de stocare externa.

Cablul special pentru conectarea iPod-ului este inclus in pachet.

Hard disk-ul poate fi incorporat in cativa pasi simpli. Avem la dispozitie toate cele necesare: cablurile de conectica, sina pe care se aseaza hdd-ul dar si suruburile de prindere.

Telecomanda este simpla, de calitate, cu butoane aerisite. As fi dorit si butoane qwerty cu caractere text pentru cautarea mai rapida pe internet.

Am remarcat si bogatia de accesorii si cablaraie din pachet: adaptor AC, cablu HDMI , cablul pentru iPod/iPhone, conectica necesara pentru hdd-ul intern, ghid de instalare si manualul de utilizare pe CD.

Functionare si Utilizare

Un astfel de player este util tuturor acelora care nu isi doresc un computer langa televizorul din living. Celor care vor sa urmareasca un film sau sa asculte o muzica fara sa se mai complice cu deschiderea unui sistem de operare, a unui computer, oricat de mic ar fi el. Si, in plus, pretul unui astfel de mediacenter este mai mic decat cel al unui computer, chiar la jumatate aproape.

Fata de modelele anterioare, mi-a placut mai mult interfata. Este mai dinamica, mai simpatica. In general functionarea ei este fluida dar mi s-a parut ca raspunde un pic mai greu. Nu se blocheaza dar are un delay din momentul in care apesi butonul pe telecomanda si pana aparatul preia comanda. Trebuie sa va obisnuiti cu aceasta mica intarziere care, pana la urma, nu este atat de deranjanta.

Meniul este format din submeniurile: Film, Internet, Ipod, Manager Fisiere, My Life, NAS, Muzica, Reglare si Favorit.

In submeniul Reglare, putem ajusta setarile video, audio, de retea sau ale sistemului.

Update-urile de sistem sunt detectate automat la pornirea echipamentului.

Accesibilitate din retea

Una dintre caracteristicile sale principale este conectivitatea la retea. Avem posibilitatea conectarii atat prin intermediul unui port Ethernet dar si pe calea aerului, wireless adica. M-am conectat la micuta mea retea de acasa, pe ambele cai, fara nicio problema.

In primul rand ca poate fi utilizat ca o unitate de stocare atasata la retea (NAS) pe care putem depozita fisierele noastre digitale. Poate fi server de SAMBA (share-ul compatibil cu sistemele Windows), de FTP (cu user si parola), pentru iTunes sau pentru managementul clientilor de BitTorrent.

Serviciile NAS pot fi administrate prin interfata web.

De asemenea, permite accesarea serverelor UPNP sau a echipamentelor care au share-uri in aceeasi retea.

Din pacate, nu am reusit sa accesez share-urile de pe PC-uri direct din interfata. Pur si simplu, nu a mers. “Vedeam” pc-urile din retea dar folderele Share nicidecum. Mentionez ca, de pe un PC pe celalalt, acestea s-au vazut fara nicio problema.

Administrarea fisierelor

Putem face chiar o mica administrare a fisierelor pe care le accesam. Le putem copia dintr-o parte in alta, le putem redenumi, le putem sterge. Din pacate, nu sunt accesibile decat folderele din ROOT. Subdirectoarele nu pot fi accesate.

Oricum, este de preferat sa administram fisierele ori prin SAMBA, ori prin FTP.

Video


Am urmarit destule materiale video pe el, in toate formatele pe care le utilizez la ora actuala: avi, mpg, mts, mkv. Toate au functionat ireprosabil, fara blocari, la o calitate optima a imaginii redate.  Am remarcat si calitatea upscaling-ului fisierelor video standard la rezolutii full HD.

Subtitrarile sunt incarcate automat daca au acelasi nume cu al sursei video. Acestora le putem ajusta dimensiunea caracterelor, pozitia pe ecran si tipul. De asemenea, putem modifica saturatia, contrastul si luminozitatea imaginilor video.

Audio

Ca orice alt player multimedia, poate reda foarte bine si muzica stocata in format digital. Interfata redarii muzicale este destul de simpluta. Mi-a placut faptul ca putem da comanda Play direct pe folderul in care este stocat un anumit album sau colectie, pentru a rula tot continutul lui. Avem posibilitatea rularii in continuu sau pe cea de ascultare la intamplare a melodiilor.

Foto

Prin intermediul meniului MyLife avem acces si la vizualizarea fotografiilor. Le putem vizualiza in slideshow, cu diferiti timpi de expunere si diverse efecte de tranzitie. Teoretic, ofera si posibilitatea presetarii unui fundal sonor. Personal, nu am reusit, chiar daca am copiat melodia in acelasi folder cu fotografiile.

Servicii de internet

Asus-ul Gallery ne pune la dispozitie si cateva servicii online: Netflix (inutilizabil in RO), Flickr, Picasa, TV, Radio, Youtube, Weather.

In aplicatia TV avem la dispozitie diverse posturi de televiziune online din intreaga lume, poate chiar mai multe decat statiile radio. Aplicatia Youtube XL nu a functionat. Deschiderea ei duce la blocarea echipamentului.

In celelalte aplicatii, daca dorim cautarea a ceva anume, ne putem folosi fara probleme de tastatura virtuala.

Concluzii

Pro

– Reda fara probleme aproape orice format video

– Interfata dinamica, placuta si intuitiva

– Functionare fara blocari

– Posibilitatea incorporarii unui hdd intern

– Servicii de internet

– Modul Wi-Fi pentru conectarea la retea

– Conectica variata si bogata

– Este silentios

Contra

– Finisajul cu plastic lucios

– Nu functioneaza toate aplicatiile din Internet

– Inca mai sunt cateva rotite de reglat, din fericire nu sunt afectate functiile principale

– Pretul

Chiar daca cei de la Asus au deja traditie pe aceasta piata a playerelor multimedia, la acest model nu au facut totul ca la carte din prima. Am pretentii de la ei. Inca mai au de facut cateva reglaje, update-uri de firmware. Din fericire nu sunt afectate functiile principale. Reda excelent atat materialele video cat si pe cele audio iar celelalte”artificii” de genul Youtube nu prea ma intereseaza. Daca as vrea mai multe de la un mediaplayer l-as “transforma” in HTPC.

Asus-ul O!Play Gallery este o cutiuta care ne ofera accesul rapid, fara complicatii, la universul multimedia de baza: filme, foto si muzica. Asa ca, cititorule, daca vrei doar sa te uiti la filme si sa asculti muzica, poti conta fara probleme pe serviciile lui.

Pe marketonline.ro poate fi gasit la aproape 800 Lei. Mai trebuie sa cheltuiti inca minim 250 Lei pentru un hard disk intern.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Asus O!Play Gallery – Multimedia la Cutie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *