Acer W500 – Netbook cu ecran tactil

Tableta este fara indoiala unul dintre cele mai mediatizate device-uri anul acesta. Cei mai importanti producatori au lansat propriile  device-uri cu ecran tactil, unele bucurandu-se de succes, altele mai putin sau chiar deloc. Majoritatea tabletelor comercializate sunt cu iOS (doar iPad este regele) sau cu rivalul Android, sisteme de operare mobile, proiectate pentru o utilizare intuitiva in conditii de portabilitate. Parerea mea ca, acestea inca nu asigura suport 100% pentru aplicatiile enterprise, acolo unde regele absolut ramane Windows-ul. Tabletele cu iOS sau cu Android inca sunt privite ca device-uri pentru divertisment sau relaxare, unelte anti-plictiseala.

Era normal sa apara si tablete cu Windows 7, chiar daca acesta nu este un sistem de operare 100% potrivit pentru un astfel de echipament. Ma refer la  faptul ca unele meniuri, link-uri, sunt prea  mici pentru a fi comandate tactil, pot aparea erori. In schimb, pe o astfel de tableta, cu Windows, avem compatibilitate totala cu aplicatiile de pe pc-ul de la serviciu sau de pe cel de acasa. Sunt echipamente dedicate celor care, in activitatea lor de zi cu zi, nu se bazeaza numai pe servicii tip cloud.

O astfel de tableta, cu Windows, a poposit pentru o buna vreme si pe biroul meu. Un concept interesant, cu sistem de andocare  cu tastatura si procesor AMD din seria Fusion. Cred ca este prima tableta cu un astfel de procesor, cumva pe picior de egalitate cu netbook-urile, avand totusi avantajelele si versatilitatea ecranului tactil. Chiar daca este un produs EOL (End Of Life) am fost curios sa vad cum se descurca.

Caracteristici Tehnice

Ecran: 10.1 inchi, rezolutie 1280×800 pixeli

Procesor: AMD APU C-50 dual-core la 1 Ghz

Memori RAM: 2 GB RAM

Placa Grafica: AMD HD 6250, 256MB

Stocare: SSD 32GB

Conectica: USB, Audio Jack, HDMI pe tableta, inca doua porturi USB 2.0 si unul Ethernet pe tastatura

Retea: Wi-Fi N, Bluetooth 3.0, Ethernet

Dimensiuni: 275x190x16 mm

Greutate: 970 grame fara tastatura, 1.58 Kg tot ansamblul

Primele Impresii, Design

Aspectul este unul serios,sobru, oarecum de business. Nu este cea mai finuta tableta de pe piata, este mai groasa si mai grea decat cele cu Android. De altfel, cam toate tabletele cu Windows pe care le-am mai vazut sufera de aceeasi “boala”.

 

Ansamblul tableta-tastatura seamana cu un laptop, andocarea realizandu-se destul de simplu.

Totusi, mi s-a parut ca tableta nu sta tocmai perfect infipta acolo, pozitia ei fiind oarecum instabila. Este un ansamblu care nu rezista la bruscari sau comportari mai “barbatesti” sa zicem. Trebuie sa ne purtam cu el cu grija.

Mi-a placut faptul ca, daca transportam si tastatura cu noi, aceasta se prinde foarte bine de tableta, printr-un sistem cu magneti.

Pe laterala stanga a tabletei gasim un port HDMI, slotul pentru carduri SD (nu microSD, ci SD normal), grila pentru evacuarea aerului cald, butoanele de ajustare ale volumului si cel de Power.

Pe laterala dreapta este prezent doar portul pentru alimentare.

Pe spate, avem camera de 1.3 Megapixeli (cam putini, nu-i asa?).

Pe laterala inferioara, pe langa portul USB pentru andocare pozitionat central, mai gasim slotul pentru SIM-ul 3G, un buton pentru blocare si inca un port USB 2.0.

Docking-ul are pe laterala stanga un port USB si unul Ethernet.

Iar pe laterala dreapta alt port USB.

Functionare si utilizare

Avem la dispozitie o tableta cu un comportament de netbook, unul care are si oarece capacitati multimedia. APU-ul AMD C-50 are incorporata o placa grafica destul de bunicica, de ajuns pentru vizualizarea formatelor multimedia la rezolutii full HD, nu neaparat in format MKV. La incarcarea formatelor MKV procesorul isi atinge limitele, fiind subdimensionat pentru astfel de sarcini. Este ocupat 100% si raspunde greu. Cred ca daca era dotat cu un APU E-350 nu am fi constatat aceste probleme.

Puterea de procesare disponibila este de ajuns pentru accesul in programele comune pe care le utilizam zilnic. Pe internet, comunicare scrisa, e-mail sau mesagerie instant, in fisiere office nu foarte complexe (nu ma refer la foi de calcul tabelar cu multe formule, aici nu ar face fata), prelucrare sumara foto, aplicatii uzuale si nu foarte solicitante. Dupa cum am mai spus, se comporta ca orice netbook cu o placa grafica mai rasarita. Putem vizualiza filme HD dar nu putem face editare video, decat daca avem prea multa rabdare.

In aplicatiile office, pe internet cu multe tab-uri deschise si editare foto s-a descurcat de minune. Fara blocari, fara lag-uri, a functionat fara probleme. Un astfel de echipament, poate constitui o alternativa viabila la un netbook cu windows. Diferenta este numai costul suplimentar platit pentru functiile tactile. Si, dupa cum ati constatat poate, Windows-ul 8 functioneaza fara probleme pe el.

 

Am sesizat ceva deranjant la ea, atunci cand este andocata. In momentul in care o alimentam de la priza, deconecteaza porturile USB de pe tastatura si, implicit, tot ceea ce era atasat prin intermediul lor, fie mouse, fie USB stick. Dureaza cateva minute pana sunt reconectate automat. Si, la rotire, repozitionarea desktopului din formatul landscape in cel portrait nu este la fel de rapida ca la tabletele cu Android.

Ecranul

Ecranul are o rezolutie de 1280×800 pixeli, astfel ca putem vizualiza in bune conditii cam orice program sau pagina de internet. Afiseaza imagini clare, culori vibrante iar unghiul de vizualizare este chiar ok. Este acoperit cu o sticla rezistenta dar cu finisaj lucios, astfel ca va reflecta lumina.

Functiile tactile raspund excelent pe ecran, toate comenzile au fost preluate rapid, erori aparand doar din cauza link-urilor sau meniurilor prea mici. De vina poate  fi si rezolutia dar si sistemul de operare, despre care am mai spus ca nu este proiectat 100% pentru un ecran tactil.

Tastatura si Trackpad

Tastatura din sistemul de andocare este de tip chiclet, destul de aerisita pentru o redactare confortabila. Este un must-have pentru cei care redacteaza texte lungi.

In schimb,butoanele trackpadului nu sunt cele mai prietenoase din industrie. Se apasa greu, nu-ti dau feedback la apasare. Am preferat sa utilizez un mouse, instrument mai rapid decat trackpadul. Sau, ne putem folosi cu succes de ecranul tactil chiar si atunci cand este andocat.

Benchmark-uri

Ma rog, nu a mai avut rost sa o testez in 3DMark-uri, performantele nefiind deloc notabile.

Windex-ul se afla sub influenta comportamentului slab al procesorului.

Informatiile culese de aplicatia CPUZ, mai sus.

Placa grafica AMD Radeon 6250, in toata splendoarea ei, mai sus.

Performantele SSD-ului de 32GB incorporat, mai sus.

Portabilitatea

La acest capitol am remarcat prezenta modulului 3G, astfel ca putem avea acces la internet de oriunde. Categoric, un plus. Dar, autonomia nu este atuul ei forte, conectat la Wi-Fi si cu tastatura andocata, avand parte de numai 2 ore si 45 de minute de utilizare. Destul de putin. Ar fi trebuit ca tastatura sa dispuna si ea de un acumulator suplimentar.

Si, la o greutate de pana in 1.6 Kg, putem spune ca este destul de portabila, chiar daca este un pic mai grea decat un netbook de 12 inchi.

Concluzii

Pro

– Sistemul de operare

– Functii tactile de calitate

– Are tastatura fizica

– Putem vizualiza videoclipuri HD

– Avem la dispozitie slot SD normal

– Multiple posibilitati de conectare ale device-urilor cu USB

Contra

– Butoanele trackpad-ului raspund greu

– As fi preferat un procesor mai puternic, acesta fiind veriga slaba

– Este mai grea si mai groasa decat tabletele cu Android

– Autonomia

Acer-ul W500 beneficiaza de atuurile sistemului de operare Windows 7, de o tastatura fizica dar nu si de un procesor mai puternic. Este un adevarat netbook cu ecran tactil, cu aplicabilitate legata strict de puterea de procesare limitata: informare si studiu.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Acer W500 – Netbook cu ecran tactil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *