u Fleku (la pata de pe haina)

Am calcat astazi, pentru prima oara, la cea mai veche berarie-restaurant din Praga, u Fleku. Dateaza de prin anul 1499 si a trecut pana acum prin mainile multor proprietari. Este cea mai mare berarie-restaurant din Praga (vreo 800 de scaune) rivalizand poate cu vestita Hofbrauhaus din Munchen.

Interesant este faptul ca numai aici gasiti berea produsa de ei. Nu se vinde in alta parte!. Este o bere neagra, usor dulceaga, produsa numai cu ingrediente naturale, procurate ori din localitatea Budweis (da, de acolo se trage vestita Budweiser) sau din Bavaria.

Atentie acum! Procesul de producere al acestei beri (sunteti atenti domnilor industriasi din Romania?) dureaza nu mai putin de 40 de zile, dintre care 30 de zile sunt atribuite procesului de fermentare. De altfel, aceasta bere expira dupa 3 saptamani, asa ca nu poate fi exportata, este naturala! Sa mai spun ca la producerea berii lucreaza numai 4 oameni? De la 4 dimineata pana la 4 dupa-amiaza?

Amestecul primar, care este pus la fermentare, are 13% zahar brun. Sunt utilizate aceste imense recipiente din cupru, vechi de peste 70 de ani, in care apa este fiarta pana la 100 de grade. Acest proces dureaza 1 zi.

Dupa ce a fost amestecata si fiarta bine zeama, aceasta este racita de la 100 de grade la 50 de grade Celsius, pe cale naturala (cu aer), in imensa tava din poza de mai sus.

Apoi,  dupa ce acelasi lichid primar este racit electric pana la 5 grade Celsius, este pus la fermentat pentru 30 de zile in recipientii de mai sus. Dupa fermentare si maturare, iese o bere foarte buna! Prima bere neagra pe care o beau si care nu este amara ci usor dulceaga. Si, in plus, nu ma doare capul sau nu imi este rau, nici macar somn, dupa ce am consumat vreo 4. 😀

Hai Noroc!

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *