Asus K53SV – Laptopul meu de zi cu zi (poate fi)
Inca de la inceput va comunic ca randurile pe care le voi asterne in continuare participa la concursul Blogwars. Tema de saptamana aceasta:
“Pentru oricare dintre noi există un model K pe măsură, care să răspundă cu brio la sarcini fără a nimici bugetele. Ca luptător în BLOGWARS trebuie să îl alegi pe cel mai potrivit și să argumentezi selecția într-un post pe blogul înrolat.”
Tot asa, “from the begining”, va mai spun ca nu am lucrat deloc cu acest tip de laptop pana acum, doar l-am mai vazut pe la diversele targuri internationale la care am participat. Cei de la Asus m-au incantat pana acum cu cele mai meseriase si mai puternice notebook-uri ale lor dar seria K inca nu a ajuns pe biroul meu. That’s Life. Nu conteaza, poate ca este mai bine asa, mai corect fata de ceilalti participanti la concurs.
So, sa lasam “vrajeala” sa terminam cu introducerea si sa trecem la treaba. Pe site-ul koyos.ro sunt cateva laptopuri din seria K, chiar 14 modele, cu preturi cuprinse intre 1367 Lei si 3104 Lei. Oferta este bogata, modele pentru toate buzunarele si pentru toate nevoile digitale. Fara pic de modestie mi-am ales ca obiect de studiu modelul de varf, K53SV. Motivele alegerii mele, in continuare.
Pentru inceput, va supun atentiei configuratia tehnica:
Ecran: 15.6 inchi, rezolutie 1366×768 pixeli
Procesor: Intel Core i7-2630QM la 2 Ghz
Memorie RAM: 8GB
Placa grafica: Nvidia GeForce GT 540M
Stocare: HDD de 750GB la 5400 rot/min
Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi N
Unitate Optica: DVD-RW
Conectica: 3xUSB 2.0, 1x
Acumulator: 6 Celule
Dimensiuni: 378 x 28.3-34.9 x 253 mm
Greutate: 2.6Kg
Sistem de operare: FreeDos
Suna bine fisa tehnica de mai sus, nu? Mie imi cam face cu ochiul, recunosc, mi-as cam dori o mica uzina ca asta pe biroul de acasa.
Modelul K53SV, datorita specificatiilor tehnice prezentate mai sus, poate fi un viitor desktop-replacement pentru biroul meu de acasa. Atunci cand voi renunta la unitatea desktop din dotarea personala, cu siguranta imi voi indrepta atentia catre un laptop si modelul de care vorbim este chiar interesant. Nu voi renunta in schimb la un monitor suplimentar, cu o diagonala mai mare, pentru a organiza mai eficient spatiul vizual de lucru si divertisment.
Dupa cum ati vazut deja, ma atrag configuratiile puternice. La birou nu ma pot multumi cu specificatii entry-level, activitatea mea electronica de zi cu zi necesita o putere de calcul superioara. Am nevoie de un echipament care sa raspunda rapid si fara blocari. Unul cu ajutorul caruia sa pot accesa fara retinere atat documente office de orice complexitate, multe pagini simultane pe internet, mesagerie instanta dar si vizualizare si editare video la rezolutii full HD. Vreau sa pot deschide zeci de aplicatii in acelasi timp fara sa fiu limitat de capacitatea hardware. Si, de ce nu, din cand in cand, atunci cand am chef si timp, sa poata sustina un shooter recent aparut. Imi trebuie un laptop in care sa am incredere, pe care sa ma pot baza, care sa imi satisfaca fara retinere orice capriciu digital.
Practic, cam ce programe utilizez eu zi de zi? Vreo doua browsere simultan, Firefox si Chrome, pe fiecare fiind deschise cam 10 pagini de internet. Mesagerie instant, word si excel, cateodata powerpoint. Dupa care, in momentul in care ma apuc sa mai ferchezuiesc niste fotografii sau printscreen-uri, dau drumul la Paint, Irfan Viewer (un utilitar foto extraordinar) si Adobe Lightroom, preferatul meu in materie de fotografie. Si, pe toate acestea, nu vreau sa le opresc atunci cand vizualizez un material video full HD cu Splash Lite-ul sau cand fac un scurt montaj video in Windows Live Movie Maker, un editor video simplu si eficient dar care foloseste la maxim puterea procesorului. In background, normal ca rasneste un antivirus, ma folosesc cu incredere de Microsoft Security Essentials, si cateodata pornesc si serverul Logitech Squeezebox pentru streaming audio pe meseriasul meu Squeezebox Touch. Cred ca am mai uitat cateva aplicatii uzuale pe care la folosesc dar vi le-am enumerat pe cele mai importante.
Nu sunt programator si nici nu fac grafica sa nu editez video la nivel profesional dar imi place ca totul sa functioneze foarte repede, sunt momente in care lucrez contra-cronometru, cand nu este loc si timp pentru blocari sau procesare lenta. Vreau sa pot prelucra cat mai repede un material video sau niste fotografii pentru a le urca pe internet in cel mai scurt timp posibil. Cu siguranta mi-as putea face la fel de bine treaba si cu alte modele mai ieftine dar diferenta de pret fata de acestea este atat de mica, doar cateva sute de lei, cred ca merita investitia in modelul de varf. Nu ma zgarcesc cand vine vorba de achizitii, prefer sa platesc un pic mai mult decat sa regret dupa aceea.
Din experienta personala, procesorul Intel i7 quad-core prezent in aceasta configuratie si cantitatea de 8GB memorie RAM, plus placa grafica Nvidia, alcatuiesc un trio formidabil, care ar putea multumi pe oricine. Procesorul este prezent si in alte sisteme mai puternice, de multimedia si gaming, cum ar fi Asus N55SF, Asus VX7 Lamborghini, Asus G74, impreuna cu placa grafica fiind prezent si in Sony-ul Vaio F 3D. Sa mai spun ca laptopurile de care tocmai v-am pomenit sunt mult mai scumpe, majoritatea avand un pret dublu, unele chiar triplu?
Cu siguranta, nu vreau sa il compar cu laptopurile de gaming amintite mai inainte. Acesteau au caracteristici generale superioare, atat din punct de vedere constructiv, al designului sau ca nivel de accesorizare. Vroiam doar sa evidentiez ca unele dintre cele mai importante componente se regasesc si intr-un echipament cu mult mai ieftin, mai accesibil buzunarelor noastre.
Parerile altora conteaza!
Si, atunci cand sunt in cautarea unui echipament, fac un scurt research si pe internet, ma informez in legatura cu plusurile si minusurile sale de pe site-urile, forumurile sau blogurile de specialitate. Unul dintre blogurile de referinta de la noi este si notebookreview.ro unde am gasit o prezentare a modelului ales de mine.
In 3DMark 06 a obtinut nu mai putin de 9588 puncte, scor comparabil cu al utraportabilului Sony-ului Vaio Z21, un laptop de 12000 Lei! Un scor care ii atesta adevarate performante multimedia si de gaming, de top, totul la un pret acceptabil.
Si cei de la playtech.ro l-au testat. Concluzia lor: “Configuratia acestuia este suficienta pentru oricine foloseste un computer chiar si pentru editare grafica sau jocuri pe langa sarcinile uzuale de navigare pe internet si vizionat continut multimedia“. Asa ca, se pare ca este laptopul care imi trebuie.
Citam si din prezentarea celor de la laptopnews.ro: “Asus K53SV, modelul testat de noi, a impresionat nu doar prin tehnologie, ci şi prin aspectul exterior. Design-ul este mult mai atractiv şi mai finisat, comparativ cu generaţiile anterioare. Este mai subţire şi cântăreşte 2.6Kg. Nu putem vorbi de un laptop ultra portabil, dar nici nu te cocoşează dacă-l cari până la birou. Asus K53SV vine cu o configuraţie demnă de un desktop replacement.”
Ce sa mai, se pare ca este un laptop care a facut o figura frumoasa si i-a impresionat placut pe cei care l-au testat. Ferry, se poate sa ajunga si pe la mine? Te rog? 😀
Dupa cum vedeti, chiar daca nu are acel aspect dinamic tipic laptopurilor multimedia sau de gaming, nu arata deloc rau. Este elegant, stilat, si la constructia lui au fost utilizate materiale de calitate, chiar si aluminiul. Ma atrage foarte tare modelul finisat in culoarea maro, este deosebit. De asemenea, remarc si tastatura de tip chiclet care pare pare extrem de confortabila in utilizare si in special la redactarea rapida. Un punct forte il reprezinta si prezenta blocului numeric, imi este util.
Ce mai imi place din configuratia modelului ales de mine? Capacitatea de stocare de 750GB. Generoasa, chiar generoasa. Am loc sa stochez aici tone de materiale multimedia. Mai apreciez si conexiunile la retea Wi-Fi N si ethernet Gigabit, pentru un transfer cat mai rapid al fisierelor prin intermediul retelei.
Si, din cate am inteles din prezentarea sa oficiala dar si din recenziile de pe internet, este un echipament care nu incinge. Dispune de tehnologie Asus IceCool care tine temperatura palm-rest-ului la un nivel confortabil pentru utilizator. O alta tehnologie care merita mentionata este cea PalmProof, care previne miscarea cursorului pe ecran atunci cand atingem din greseala touchpadul cu podul palmei.
Trebuie sa amintesc si de cateva elemente constructive care pot inclina negativ balanta. In primul rand ca nu are USB 3.0. Mi-as fi dorit aceasta tehnologie. In al doilea rand ca, chiar daca hdd-ul este unul generos, nu este si cel mai performant (doar 5400 rot/min). L-as inlocui cu unul de tip SSHD. Si, in al treilea rand, as fi vrut o rezolutie mai buna a ecranului, un 1600×900 pixeli.
Iarasi, datorita pretului, s-ar putea sa nu aiba un sistem audio extrem de performant. Nu este nicio problema, oricum ma folosesc de un sistem audio 2.1 mai performant sau de o pereche de casti pentru a beneficia de un sound de calitate. Sunt extrem de pretentios la acest aspect.
Dar, chiar si asa, cu aceste mici “scapari” in ale configuratiei, Asus-ul K53SV este un laptop demn de luat in seama. Balanta inclina in favoarea configuratiei de top si al pretului corect, chiar decent. Da, acesta poate fi laptopul meu de zi cu zi atunci cand stau la birou, care ma poate ajuta atat sa lucrez eficient si cu placere dar si sa ma distrez alaturi de cei dragi in momentele de relaxare.
PS. Un model K73SV gasim si noi? 😀 Iata ca am gasit inca un concurent demn de luat in seama: K93SV, cu un ecran full HD de 18.4 inchi! Tare!
Foarte bun articolul tău, cu siguranță vei fii printre primi 10. Nici nu mă așteptam la altceva, de la câștigătorul locului 2 de anul trecut. 🙂 (eh, te urmăream și atunci, din umbră).
Succes pe mai departe! Sper să ne vedem printre cei 10.
multumesc. bafta si tie!
Si tu repede, alegi un laptop de gaming… :))
Bafta la razboi!
fac si eu ce pot… 😀 sa fie!