Samsung MV800 – Fotografiatul poate fi Distractiv
Compacta MV800 cu ecran mobil, pe care cei de la Samsung au lansat-o in cadrul expozitiei IFA Berlin 2011, isi va face cat de curand aparitia si in magazinele de profil din Romania. Dupa ce i-am intors ecranul pe toate partile, pot spune ca este o digitala interesanta, targetata in special catre reprezentantele sexului frumos si catre copii. De ce?
Caracteristici tehnice
Senzor: CCD de 16.15 Mpix
Lentile: Schneider-Kreuznach
Zoom: 5x
Diafragma: f/3.3-5.9
Stabilizarea Imaginii: Duala, OIS si DIS
Ecran LCD: Tactil de 3 inchi; mobil
Blit incorporat: Da
Filmare: HD la 720p; 30/15 cps
Specificatiile complete: aici.
Primele Impresii, Design
Este o camera foto compacta, cu un aspect elegant, fin, cu materiale si finisaje de calitate. Ineditul constructiei este reprezentat de ecranul LCD care se roteste, in asa fel incat ne putem face singuri autoportretul. Mai stiti compactele cu doua ecrane, tot de la Samsung, ST500? MV800 nu mai are doua ecrane dar isi pastreaza functionalitatea la autoportrete. Pana la urma, este o camera MultiView.
Constructie simpla, cu foarte putine butoane, manevrarea bazandu-se mai mult pe interactiunea cu ecranul tactil.
Frontal sunt amplasate obiectivul cu lentile Schneider – Kreuznach, blitul si LED-ul pentru autofocus in mediile slab luminate.
Pe laterala superioara gasim butonul declansator, in jurul lui se afla inelul de zoom si butonul de Power. Pe spate, avem ecranul tactil si, in dreapta lui, butoanele Home si cel de Play. Butonul Home are acelasi rol ca la un smartphone: revenirea la meniul principal.
Pe laterala dreapta sunt prezente un port micro-USB si unul special Samsung pentru conectarea la computer.
Sub ecran, avem inca un buton declansator care este folosit atunci cand ecranul este rotit complet, la autoportrete.
Pe laterala inferioara avem acces la baterie si la cardul microSDHC.
Meniul
Meniul, interfata grafica este una foarte misto. Parca zici ca ai de-a face cu un smartphone, nicidecum cu o camera foto. Chiar mi-am pus intrebarea ce fel de sistem de operare este instalat pe aceasta camera. Este o interfata de tip TouchWiz 3.0 care se misca foarte bine. Fluid, fara blocari, intocmai ca la un smartphone. Ma mir ca nu au denumit-o MV800 Galaxy. 😀
Si, intocmai ca la smartphone-uri, are cinci ecrane (desktopuri) pe care sunt asezate principalele functii, moduri de fotografiere. Acestea au forma unor mici butoane, intocmai ca la aplicatiile de pe smartphone-uri. Functiile/aplicatiile organizate pe cele trei ecrane sunt cele de mai jos:
1. Smart Auto, P, Smart Movie, Movie, SCN, 3D Photo, Live Panorama, Self Shot
2. PiP, Magic Frame, My magic Frame, Funny Face, Photo Filter, Movie Filter, Vignetting
3. Beauty Shot, Background Blur, Night Shot, Close-Up, Dual IS
4. Intelligent Portrait, Auto Zoom Shot, Timer Shot, TouchShot, Pose Guide
5. Album, Theme Album, SlideShow, Photo Editor, Storyboard Maker, Wallpapers, Help, Settings
Functionare si utilizare
Am utilizat-o vreme de aproximativ doua saptamani, timp destul pentru joaca. Din pacate vremea nu a tinut cu noi. Nu prea am avut parte de soare si nici nu am plecat prin locuri frumoase, pentru a realiza instantanee mai interesante. Asta este, nu ne plangem. Atat eu, cat si pustiulica, un entuziast tester al camerelor foto sau al smartphone-urilor, am fost incantati in primul rand de interfata grafica si de functiile digitale, de efectele pe care le pune la dispozitie. Apoi, i-am apreciat dimensiunile compacte, fiind o camera care incape chiar si in buzunarele stramte, o poti purta toata ziua cu tine.
Le dau o idee celor de la Samsung. O astfel ce camera ar avea nevoie de o conexiune Wi-Fi la internet si de un magazin de aplicatii. Nu ar fi misto sa poti descarca anumite teme, wallpaper-uri sau filtre foto-video dintr-un magazin specializat? Intocmai ca la smartphone-uri. Sa poti realiza fotografii si filmari deosebite, creative si interesante, cu ajutorul unor aplicatii speciale si beneficiind de avantajul unor lentile superioare celor exsistente pe telefoanele mobile. Ar fi cu adevarat o camera foto Smart!
Consider ca pentru copii sau pentru amatorii/amatoarele care vor simplitate in utilizare, poate fi alegerea potrivita. O sa va explic pe scurt ce mi-a placut si ce nu mi-a placut la ea.
Ce mi-a placut, ce am apreciat.
1. Este mica, compacta, usor de purtat si de manevrat. Foarte simplu si intuitiv de utilizat.
2. Ecranul se roteste, astfel ca ne putem filma si fotografia extrem de usor, cu o incadrare perfecta
3. Meniul intuitiv. Ecranul dispune de functii tactile performante, care raspund precis chiar si la atingerile fine.
4. Am remarcat varietatea de efecte creative, atat la fotografiere cat si la filmare. Cam aceleasi efecte sunt disponibile si la filmare.
Exemple de fotografii pe care am aplicat efecte, mai jos.
5. Fotografierea cu Magic Frame. Avem la dispozitie cateva scene predefinite in care ne putem aduce propria contributie. Cateva exemple, mai jos.
6. Modul de Fotografiere Funny Face care detecteaza automat o fata umana si ii aplica efecte haioase. Copiii vor iubi acest mod de fotografiere.
7. Un alt mod creativ foarte interesant: My Magic Frame. Se face o fotografie de fundal, dupa care putem face un crop in aproape orice forma vrem, pe mai multe niveluri de transparenta, in care putem aseza o alta scena/persoana pe care o dorim imortalizata in acest fel.
8. Modul “Pose Guide”, foarte util acelora care doresc sa obtina portrete deosebite cu persoana iubita. Aveti la dispozitie mai multe scenarii de fotografiere tip portret.
9. Mi-a placut cum fotografiaza in conditii de iluminare buna. Culori naturale, imagini clare, un nivel al zgomotului destul de scazut.
10. Modul Panorama este unul foarte interesant. Apesi pe buton, misti camera in directia dorita (fie stanga, fie dreapta, fie sus, fie jos) apoi vezi cum se “umple” panorama in timp real, ca o bara de download. Imi place. Nu imi place in schimb calitatea panoramelor obtinute.
11. Mi-a placut cum filmeaza si faptul ca putem adauga efecte si videoclipurilor. Filmeaza la o rezolutie maxima de 720p.
Exemple video, mai jos.
12. Foarte interesant si Editorul Foto. Putem face crop, edita contrastul, luminozitatea si saturatia culorilor. De asemenea, putem aplica diverse efecte.
Ce nu mi-a placut la ea.
1. Fiind atat de compacta, are si un obiectiv destul de mic, astfel ca lumina nu va patrunde in cantitate suficienta. In plus, senzorul este tot unul mic pe care au inghesuit multi pixeli, astfel ca in conditii de iluminare slaba zgomotul isi face imediat simtita prezenta. Si, in mediile slab luminate (in casa, in club, seara in oras), fotografiile vor fi miscate daca nu utilizam blitul. Aici veti avea nevoie de un punct fix de sprijin, un trepied ar fi perfect.
2. Nu este cea mai rapida compacta din cate am mai vazut; nici la pornire, nici la autofocus, nici la zoom; are comportament de clasa medie.
3. Meniul se vede foarte misto, clar. Dar previzualizarea fotografiilor nu se realizeaza in aceleasi conditii. Nu sunt clare! Pana m-am obisnuit cu acest neajuns aveam impresia ca nu fac nicio poza ca lumea. Trebuie neaparat sa va uitati pe computer ca sa vedeti adevaratele rezultate.
4. Autonomia. Fiind o camera compacta, nici acumulatorul nu poate fi prea mare. Asa ca, daca o utilizati intens, si cu blit, si cu filmari, si cu diverse efecte, s-ar putea sa nu va ajunga o zi intreaga.
Concluzii
Pro
– Meniul, efectele creative
– Este compacta
– Ecranul Mobil, perfect pentru autoportrete
– Fotografii decente in mediile puternic luminate
Contra
– Fotografiile nu se vad clar pe ecran
– Raspunde mai greu la zoom
– Imaginile in conditii de iluminare slaba au un nivel al zgomotului deranjant.
Compacta Samsung MV800 este o camera interesanta, care se bazeaza in primul rand pe functiile digitale si care mi-a demonstrat ca fotografiatul poate fi distractiv, FUNNY. Dar, la fel de bine as fi vrut ca aceasta desfasurare de forte in programarea functiilor ei digitale sa fie desavarsita si printr-un comportament optic impecabil.
Nu ezit sa ma intreb: oare cum ar fi o camera cu o astfel de interfata alaturi de un senzor mai bun si optica superioara? Hmmm…
Pingback: » Hai sa facem cel mai mare album cu Rasarit de Soare!
Pingback: » Camere Foto “Smart” cu Android – O directie fireasca
Pingback: » Nikon vor lansa prima cameră foto cu Android?
Pingback: » Samsung WB800F – Camera Smart 2.0