Asus Zenbook UX31 – Redefinirea portabilitatii

Daca tabletele au tinut capul de afis pana aproape de sfarsitul verii, toamna apartine in intregime ultrabook-urilor. Sunt cele mai hot produse IT, cu cele mai noi, mai puternice si mai eficiente tehnologii incorporate.

Ultrabook, un nou concept care poate fi confundat foarte usor cu cel al ultraportabilului. Nu este asa, chiar daca bariera dintre ele este aproape insesizabila, unele fiind foarte usor de confundat cu celelalte. Si invers… Poate ca, la un moment dat, foarte curand zic eu, se vor contopi, vor avea aceeasi denumire.

Sa zicem ca, in acest moment, ultrabook-ul se afla undeva intre netbook si ultraportabil, mai aproape de cel din urma. Este mai usor si mai subtire decat un ultraportabil, are procesoare la fel de puternice dar ii lipseste o placa video suplimentara, multumindu-se (momentan) doar cu cea interna procesorului, o Intel HD 3000 in speta.

Deci, putem spune ca in aceasta toamna numaram ultrabook-urile. Primul la numaratoare, adica primul care mi-a incaput pe labute, este modelul aflat in permanenta stare meditativa, detasat de toate cele lumesti: Zenbook-ul UX31. 😀 Prin alegerea unui nume atat de pretentios, presupun ca producatorii sunt siguri ca ultrabook-ul lor reprezinta echilibrul perfect intre lumea exterioara (design, aspect), trairea interioara (puterea de procesare) si starea meditativa (portabilitate).

Asa o fi? Sa meditam si noi zic. Asa, toata lumea sa ia pozitia Floare de Lotus. Incepem? Inspirati adanc si expirati…. Zzzzeeeennnnnnnn… Hauuuuummmmmm….

Caracteristici Tehnice

Ecran: IPS 13.1 inchi, rezolutie 1600×900 pixeli

Procesor: Dual Core Intel i7-2677M la 1.8 Ghz

Memorie RAM: 4GB

Stocare: SSD ADATA de 128GB

Placa Grafica: Intel HD 3000

Conectica: 1xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1x microHDMI, 1x MiniDisplay Port, 1x slot SDHC

Adaptoare in pachet: USB to Ethernet, MiniDisplay to VGA

Retea: Wi-Fi N, Bluetooth 4.0

Dimensiuni: 325mm x 223mm x 3 -17mm

Greutate: 1.3 Kg

SO: Windows Home Premium 64 biti

Primele Impresii, Design

Inca de la inceput vreau sa spun ca, din punct de vedere al constructiei, al materialelor utilizate si al finisajelor este pe departe cel mai reusit portabil Asus. Are un aspect elegant si modern, premium, cu finisaje desavarsite, chiar fara repros. Toti cei care l-au vazut au ramas impresionati de aspectul lui, le-a placut, i-a fermecat. Nu are cum sa nu te atraga, este unul dintre cele mai frumoase laptopuri ale momentului.

Materialul omniprezent pe intreaga carcasa, si jos, si sus, si in stanga, si in dreapta, este aluminiul. Dar nici acesta nu a fost lasat asa, de capul lui, este prezentat in diverse finisaje, capacul fiind diferit de zona de reazem a palmelor.

Pe capac s-a optat pentru un finisaj circular, care creaza diverse efecte ale reflexiei luminii.

In jurul tastaturii si pe suprafata de sprijin a palmelor are alt finisaj, asemanator firelor de par.

Din punct de vedere al dimensiunilor si greutatii, este unul dintre cele mai portabile laptopuri cu ecran de 13.3 inchi: are o grosime ce variaza intre 3 si 17mm si o greutate de numai 1.3 Kg. Il putem purta cu noi, fara efort, oriunde ne-am duce. Si, datorita materialelor utilizate, are o constructie sanatoasa, rezistenta, care pare ca ar rezista cu succes unei utilizari intensive.

Spatiul util existent pe cele doua muchii laterale a fost utilizat la maxim. Astfel, pe laterala stanga sunt prezente un port USB 2.0, mufa audio si un slot pentru carduri.

Ar fi fost mai bine sa putem introduce cardul total in slot, asa nu are o pozitie stabila. Dar, pesemne ca nu a fost loc.

Pe laterala dreapta sunt prezente un port micro HDMI, un mini Display Port, un port USB 3.0 si portul pentru alimentare.

La pachet, avem si adaptoare Display Port to VGA si USB to Ethernet.

In scurta perioada in care l-am avut in custodie, a primit o vizita si  din partea unui fratior mai mic, Zenbook-ul UX21. Cateva fotografii de la intrunirea familiei, mai jos.

Mai mic, UX-ul 21 are aproximativ aceeasi infatisare ca a fratelui mai mare, numai ca dispunerea porturilor este alta.

Pe laterala stanga, UX-ul 21 are un mini Display Port, un port USB 2.0 si mufa audio.

Pe laterala dreapta, sunt prezente microHDMI-ul, portul USB 3.0 si portul pentru alimentare. Dupa cum vedeti, lipseste slotul SDHC. Pacat…

Pe spate, pozitionate lateral, UX21 are fantele speakerelor La UX31 acestea nu exista, speakerele fiind asezate sub tastatura.

La UX31, sub ecran, in zona de legatura cu corpul laptopului, au fost pozitionate grilele de evacuare ale aerului cald. Aceasta este o zona predispusa la supraincalzire in momentele in care echipamentul este solicitat mai intens.

Foarte misto este faptul ca, la pachet, avem si o husa in forma de plic, cu finisaje din piele, care il protejeaza de zgarieturi la transport.

Functionare si utilizare

Inca de cand ii vezi sigla Core i7 iti dai seama ca nu ai de-a face cu orice portabil. Ci unul puternic, facut sa faca fata oricarei solicitari din partea utilizatorului. Cu siguranta ca acest model nu si-l poate permite chiar oricine, asa ca il vad mai ales in compania unui om de afaceri.

Cum zicea un coleg de breasla, este un laptop care zbarnaie. Care a functionat rapid in orice program am utilizat. Orice program de business, office sau navigare si informare cu ajutorul internetului. Si chiar la editare foto/video, asa, la nivelul meu de amator. Are rost sa mai spun ca si formatele multimedia full HD le manevreaza fluent? Functionare fara repros, fara blocari.

Are si cu ce, daca putem zice asa. Procesor dual-core Intel Core i7 la 1.8 Ghz cu Hyper Threading, nu mai putin de 4 GB memorie RAM, placa grafica Intel HD 3000, un trio veritabil daca ii putem spune asa. Si, nu ne oprim aici. Mai dispunem de vreo doua elemente care asigura o viteza de lucru sporita: tehnologie USB 3.0 si stocare pe un SSD de 128 GB ADATA.

Un scurt exemplu: am copiat de o memorie USB 3.0 pe SSD-ul intern o cantitate de 3.02 GB in numai 28 de secunde. Media vitezei de scriere a fost de aproximativ 120 MB/s dar a  atins si spike-ul din imaginea de mai sus.

Si, cu toate ca eu cred ca aveti cunostinte in acest sens, SSD-ul mai aduce cateva avantaje acestui echipament: o mai buna securitate fizica a datelor, o greutate redusa si o autonomie mai buna.

Daca tot am adus vorba de autonomie, si la acest capitol pot spune ca sunt multumit. In modul Quiet Office, cu luminozitatea ecranului spre minim si Wi-Fi-ul pornit, am avut parte de aproape 5 ore si 20 de minute de lucru continuu.

Benchmark-uri

Normal ca l-am testat si cu niste programele speciale.

Windex-ul are scorul 5.6, “de vina” fiind placa video.

In 3DMark 06 a obtinut 3648 puncte.

In 3DMark Vantage, CPU-ul a obtinut un scor de 7373 puncte.

Mai sus, rezultatele obtinute cu PcMark 7.

PcMark Vantage ii acorda un punctaj de 10173.

Informatiile culese de aplicatia CPUZ, mai sus.

Placa grafica, in toata splendoarea ei, tot sus.

SSD-ul are o medie de 219 MB/s la citire. Me like it!

Ecranul

Un ecran de 13.3 inchi care afiseaza o rezolutie de 1600×900 pixeli. Din acest punct de vedere, este perfect. In plus, este cel mai luminos de pe piata: 450cd/m2, comparabil cu monitoarele performante. Totusi, nici la aceasta generatie nu avem parte de un finisaj mat, astfel ca are tendinte reflexive in mediile puternic luminate. In schimb, m-am bucurat la maxim de calitatea imaginilo afisate.

Sistemul Audio

Pe cat de mititel este, ati fi zis ca nu prea poate nimic la capitolul asta. Ei, vreau sa va contrazic. Dupa cum am mai spus, speakerele sunt pozitionate undeva sub tastatura, nu le vedem, doar le auzim. Si, pot spune ca este primul ultraportabil care are un sunet decent, chiar de calitate. Destul de puternic, destul de clar, nu am mai intalnit echipamente cu aceleasi dimensiuni care sa-l concureze la sistemul audio. Pana la urma, este un Ice Power marca Bang&Olufsen. Mic si al dracu’. Totusi, nu este perfect. Daca il dam la maxim, are tendinta sa distorsioneze un pic.

Tastatura

Tastatura este de tip chiclet, functioneaza fara repros, ofera un real suport pentru redactarea fluenta, rapida, confortabila. Tastele sunt mari, eficient spatiate, nu am ce sa-i reprosez. Ah, ba da, as fi vrut sa fie iluminata.

Si inca ceva: pozitionarea butonului de Power in locul in care, la majoritatea laptopurilor, se gaseste cel de stergere – “Delete”, nu este tocmai fericita. Nu de putine ori am primit mesajul de mai jos cand l-am apasat din greseala.

Pana la urma, bine ca nu se inchide de tot computerul.

Touchpad-ul

Este mare, generos dar am intampinat mici probleme la manevrarea lui. Nu ne-am inteles foarte bine noi doi, adica eu si touchpad-ul, sa zicem ca de vina sunt eu. Poate n-am stiut cum sa-l mangai, cum sa-i fac pe plac. 😀 Ma rog, fiind un sample pre-production nu m-a deranjat foarte tare aceasta mica scapare.

Concluzii

Pro

– Design de exceptie, premium

– Configuratie puternica, buna pentru orice

– Sunet peste media clasei

– Calitatea Ecranului

– Portabilitatea

– Autonomia

Contra

– Touchpad-ul

– Finisarea lucioasa a ecranului

– Pretul (dar merita mentionat ca este poate mai ieftin decat alte laptopuri din aceeasi clasa)

Asus-ul Zenbook UX31 este un echipament care redefineste portabilitatea, redefineste asteptarile pe care le aveam de la un laptop performant. Da, acum se poate si subtire, si usor, si puternic dar si cu o autonomie foarte buna. Si, la un pret chiar mai mic decat al altor concurenti din categoria lui.

Zenbook-ul  este un ultrabook cu un aspect demential si performante pe masura. Perfect pentru cei care, pe langa o configuratie fara repros, au nevoie si de un aspect de elita, care sa atraga privirile, care sa-i faca de invidiat.

Preturile la care vor fi disponibile chiar din aceasta luna sunt afisate mai jos.

UX21E-KX004V AS UX21E 2467M/1FZ/4G/UI RON 4.299,00 SSD 128GB, 6cell 4800
UX21E-KX008V AS UX21E 2677M/1FZ/4G/UI RON 4.899,00 SSD 128GB, 6cell 4800
UX31E-RY009V AS UX31E 2557M/1FZ/4G/ RON 4.599,00 SSD 128GB, 4cell 6840
UX31E-RY012V AS UX31E 2677M/1FZ/4G/UI RON 5.099,00 SSD 128GB, 4cell 6840
UX31E-RY008V AS UX31E 2557M/2DZ/4G/UI RON 5.299,00 SSD 256GB, 4cell 6840
UX31E-RY010V AS UX31E 2677M/2DZ/4G/UI RON 5.799,00 SSD 256GB, 4cell 6840


 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

16 thoughts on “Asus Zenbook UX31 – Redefinirea portabilitatii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *