Asus ROG G74 – Personal Super Gaming (Remake)
Tema Blogwars suna in felul urmator: “Relatați o victorie obținută la comanda unui ASUS G74. Ca în orice poveste de campanie, nu scăpați detaliile și modul în care acestea au contat în luptă. Suntem nerăbdători să aflăm ce intrigă vei găsi…”
De aceasta data cred ca voi lasa fantezia deoparte. Ii voi face o prezentare reala, asa cum merita. Cat mai concisa si cat mai pe intelesul tuturor, pentru a nu risca sa va plictisesc. De ce? Pentru ca aspectul si performantele sale sunt reale, nu sunt de domeniul fantasticului.
Si da, este un remake, pentru ca nu pot spune mai multe decat am spus la timpul potrivit.
G74 face parte dintr-o categorie aparte, cea a laptopurilor de gaming, echipamente care se fac remarcate atat prin aspectul deosebit, unul “razboinic” de cele mai multe ori, dar si prin configuratia puternica, la care majoritatea celor dintre noi ramane cu gura cascata. Daca nu ma credeti, puteti parcurge lista de mai jos.
Configuratia tehnica
Ecran: LED, 17.3 inchi, rezolutie 1920×1080 pixeli
Procesor: Intel Core i7-2630QM la 2.00 Ghz, cu TurboBoost pana la 2.9 Ghz
Memorie RAM: 16GB DDR3 la 1333 MHz
Stocare: 500 + 750 GB
Placa grafica: Nvidia GeForce GTX 560M cu 3GB VRAM
Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi N
Conectica: 3xUSB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 x VGA, 1 x HDMI,
Unitate optica: Bluray
Functie 3D: Da
Dimensiuni: 325mm x 420mm x 20.9~62.0mm
Greutate: 4.28 Kg
Chiar si celor novici in ale computingului, lista de mai sus le comunica ceva.
Aspectul exterior: nave de razboi transpuse in lumea portabilelor
Sursele de inspiratie sunt de origine militara; oare putea fi altfel? Cele doua muze sunt Umbra Marii (Sea Shadow) si un portavion, cu siguranta simboluri ale puterii, ale fortei, ale victoriei. Da, design-ul sau inspira forta, inspira putere, acestea fiind de altfel atributele principale ale unui sistem de gaming. Un design agresiv, dinamic, razboinic, impenetrabil, cu o identitate unica in categoria din care face parte.
Intreaga constructie este rezistenta, solida, facuta sa faca cu succes fata unei utilizari intense timp indelungat. Capacul si zona de reazem a palmelor au fost acoperite cu un material cauciucat, placut la atingere, confortabil.
Trebuie sa recunosc ca arata mai bine din spate. Are un fund… sexy. 😀 Suna oarecum gay, stiu. Este impresionant, imensa grila dubla de evacuare a aerului cald, inconjurata cu o rama cromata, atrage priviri admirative.
Pe laterala stanga sunt asezate doua porturi USB 2.0 si unitatea optica bluray.
Pe cea dreapta gasim slotul pentru carduri, un port USB 3.0, altul USB 2.0, un VGA urmat de un HDMI, portul Ethernet si cel pentru alimentare.
Butonul dedicat Rogue face trecerea in modurile de lucru: High Performance, Entertainment, Quiet Office si Battery Saving.
La lupta ostenii mei! Aveti cu ce!
Revenim la partea despre configuratie. Aceasta consta intr-un procesor Intel quad i7, 16GB RAM (de vise rele), o placa video Nvidia GT560M cu 3GB memorie (ati mai vazut asa ceva la un laptop?) si stocare pe doua hard disk-uri, cu un spatiu total de 1.25 TB. Impresionant, nu? Este o fisa tehnica pe masura designului agresiv, il completeaza si il sustine. Procesorul dispune si de tehnologie TurboBoost care, atunci aplicatiile deschise o cer, ii poate creste frecventa de la 2 la 2.9 Ghz. Privitor la puterea de procesare grafica, este primul laptop la care am intalnit o placa video cu memorie de 3GB, cu performante duble fata de modelele anterioare ale aceluiasi producator (Nvidia).
Este o configuratie care poate asigura un suport excelent in orice program ati vrea sa porniti. Chiar in orice program. Editare foto, grafica, chiar si video full HD, programare, nu cred sa existe vreo aplicatie de business sau divertisment la care sa nu faca fata.
Merita amintita si solutia de racire utilizata, una dintre cele mai performante si mai silentioase. Chiar si in programele solicitante, zgomotul ventilatoarelor nu este deranjant iar restpad-ul nu se incinge. Cei de la Asus spun ca, fata de modelul G73SW, temperatura GPU-ului a scazut cu pana la 20% (de la 71 grade Celsius la 59 grade Celsius) iar cea a procesorului cu 8% ( de la 70 la 65 grade Celsius). Iar zgomotul ventilatoarelor a fost redus cu aproape 12% (de la 35.7dB la 32dB).
Sa revenim la gaming, acolo unde exceleaza, dupa parerea mea. Normal ca trebuia sa instalez cateva jocuri pe el. Altfel nu-mi dadeam seama de capacitatile sale adevarate.
In Call of Duty: Black Ops a functionat fara nicio problema. Fara blocari, fara intarzieri in raspuns, cu setarile de mai jos. Nu cu multe laptopuri va puteti juca la acesti parametri.
In Crysis 2, pentru a pastra rezolutia maxima si pentru ca jocul sa functioneze fluent, am trecut specificatiile din Hardcore in Advanced.
Daca a functionat in jocurile de mai sus, cu siguranta poate manevra cu succes si altele de acelasi gen.
Merita amintit ca va puteti delecta si in gaming-ul 3D, G74 avand si astfel de capacitati. Este dotat cu tehnologie performanta cu ochelari activi, vizualizarea in acest mod aducand o alta dimensiune jocurilor si experientei voastre.
Sa revenim inapoi la configuratie. Foarte interesanta solutia de stocare, cu un total de 1.25TB. Spatiul este dispus pe doua hdd-uri, unul de 500 GB, celalalt de 750GB. Primul este un hard disk din seria Momentus de tipul SSHD, cu un flash intern de 4GB pe care sunt stocate cele mai accesate executabile. Acesta asigura o viteza de boot cu 50% mai rapida si performante net superioare. Al doilea hard disk are viteze de 7200 rot/min, asigurand in acest fel performante superioare pentru transferul datelor. Spatiul de stocare total este generos, destul pentru o colectie impresionanta de jocuri, filme, melodii sau fotografii. De remarcat ca avem la dispozitie si un port USB 3.0, extrem de util la transferul rapid al volumelor mari de date.
De altfel, performantele sale au fost laudate si de cele mai importante site-uri de specialitate de la noi:
– NotebookReview.ro: http://www.notebookreview.ro/reviews/Review-Asus-G74SX-3D-65;
– Laptopnews.ro: http://laptopnews.ro/asus-g74sx-3d-gaming-fara-frontiere.html;
– Go4it.ro: http://www.go4it.ro/laptopuri/asus-g74sx-3d-gaming-3d-intr-un-pachet-superb-8382772/.
Ecranul
Ecranul LED de 17.3 inchi are o rezolutie full HD, astfel ca este perfect pentru vizualizarea filmelor dar si in jocuri. Afiseaza imagini clare, culori naturale iar unghiurile de vizualizare sunt largi. Am remarcat si finisajul mat, care reflecta mai putin lumina.
Sistemul Audio
Chiar daca nu are origini Bang&Olufsen, G74 dispune de unul dintre cele mai performante sisteme audio pe care le-am intalnit la un portabil. Puteti avea parte de un sunet puternic, clar, amplu, cu basi. Sistemul audio are incorporate tehnologii avansate, cum ar fi EAX 5.0 HD (care detecteaza mediul, spatiul virtual din joc, si actioneaza in consecinta pentru a oferi un sunet 3D pe masura) sau THX TruStudio care are trei presetari de sound pentru Jocuri, Muzica si Filme.
Tastatura si Touchpad
Pot spune ca este una dintre cele mai bune tastaturi pe care le-am intalnit la un laptop Asus. De tip chiclet, aerisita, spatioasa, cu un feedback excelent la apasarea tastelor. Are dimensiunile uneia normale, de desktop, si nu ii lipseste un bloc numeric separat. De asemenea, este foarte bine rigidizata, nu flambeaza in interior si este iluminata, un must-have pentru cei care utilizeaza laptopul pe intuneric.
Touchpad-ul este mai mult decat generos iar cele doua butoane care il deservesc raspund excelent, chiar si la apasarile fine. Totusi, fiind prea mare, nu ai cum sa nu-l atingi din greseala in timpul redactarii, “accidentul” ducand la repozitionarea cursorului in document.
Autonomia
Va dati seama ca, la puterea lui de procesare, nu ii face nicio baterie fata un timp indelungat. Doar Enel-ul este in stare sa furnizeze energia necesara acestui monstrulet. Totusi, daca e musai, daca nu mai curge apa la Vidraru, aveti la dispozitie maxim 2 ore si 15 minute sa va terminati treaba la office. In jocuri, maxim 1 ora si jumatate.
Benchmark-uri, grafice, chestii mult prea tehnice
Pentru cei interesati, cateva benchmark-uri.
In 3DMark06, rezultatele sunt impresionante: la rezolutie de 1024×768 – 16733 puncte, la 1280×720 – 16444 iar la 1280×1024 – 15281. Cel mai puternic laptop pe care l-am testat vreodata. Lamborghini-ul pe care l-am descris intr-o etapa anterioara, nu are performantele lui.
In 3DMark Vantage, scorul a fost de 9188 puncte. Excelenta in performanta!
Hard disk-ul a obtinut o medie de 90.5 MB/s, fiind unul dintre cele mai performante la ora actuala.
Informatiile culese de CPUZ, mai sus.
Informatiile despre placa grafica.
Si, la final, va prezint si evaluarea Windex-ului. Daca faceti un ugrade la SSD, nota ar putea avea un minim de 7.2.
Concluzii
Pro
– Design-ul, chiar inspira putere si forta
– Putere de procesare colosala
– Ecran full HD
– Tastatura excelenta
– Are unitate optica bluray
– Sistem audio de calitate
– Are functii 3D
Contra
– Este un pic cam greu, cu tot cu acumulator cred ca ajunge pe la 5 Kg.
– Pretul. Oricum, comparand cu pretul unui Alienware, iesiti in avantaj.
Pe scurt, cam atatea ar fi de spus. Simplu si la obiect. G74 este un laptop de care orice gamer sau utilizator ar fi mandru. Ca, pana la urma, si gamerii astia tot oameni sunt, poate doar mai pretentiosi in materie de hardware. Un laptop pentru Personal Super Computing/Gaming.
Un review superb, jos palaria!
Recunosc ca as fi vrut sa vad cum descrii o adevarata lupta de gaming in compania acestei arme pe care observ ca ai avut oportunitatea sa o testezi destul de bine! Norocosule :), as fi vrut sa testez si eu asa ceva!
nu stiu, am fost intr-o pana totala de inspiratie! bezna chiar!
o lupta de gaming am descris anul trecut…. nu as fi putut spune acelasi lucru.