Un desktop echilibrat cu APU AMD A8, de la Azerty

In activitatea mea de zi cu zi ma folosesc in principal de serviciile unui laptop. PC-ul desktop de acasa il utilizez mai rar dar nu as renunta la el din motive extrem de practice: are un monitor mai mare, poate fi upgradat mai usor, dispune de o putere de procesare superioara, capacitate de stocare scalabila etc. Asa ca, atunci cand mi se propune sa testez si desktopuri, o fac cu placere;  nu se stie niciodata cand trebuie sa configurez vreunul, in special pentru prietenii si amicii mei.

Este si cazul sistemului de la Azerty.ro bazat pe tehnologie AMD, un computer depsre care pot spune ca nu m-a dezamagit deloc.

Configuratie

Placa de baza: Asus F1A75-M Pro

Procesor: APU AMD A8-3850 la 2.9 Ghz

Placa grafica: AMD Radeon HD 6550D

RAM: 4GB

HDD: Samsung HD103SJ de 1TB

Unitate Optica: DVD-RW

Conectica: 2xUSB 2.0, 4xUSB 3.0, 1xHDMI, 1xDVI, 1xD-sub, 1xOptic

Functionare si utilizare

La impresia artistica lasa de dorit. O carcasa simpla, deloc atragatoare, care nu iti sugereaza in niciun fel cu ce fel de sistem ai de-a face. Poate i-ar fi stat mai bine intr-o carcasa mai mica, mai sexy, configuratia fiind perfecta in rol de HTPC, de computer multimedia.

Eu folosesc mai rar computere cu procesoare AMD, nu ma intrebati motivele, nu as sti sa va raspund concret de ce sunt adeptul celeilalte marci. Sa zicem, pentru ca asa vreau eu. 😀 Dar, in ultimul timp, pot spune ca toate sistemele pe tehnologie AMD testate, nu m-au dezamagit deloc, din contra. Asa ca, eram curios sa vad ce poate si acesta, bazat pe APU-ul A8-3850.

Despre APU-uri si ce sunt ele, v-am povestit mai demult. Simplu si la obiect: sunt unitati de procesare accelerata care au incorporate atat procesorul cat si placa grafica. Procesorul A8-3850 are 4 nuclee la 2.9 Ghz, astfel ca va poate fi de folos in orice aplicatie office sau chiar in altele mai avansate, mai consumatoare de putere de procesare. O descriere mai amanuntita a lui, pe site-ul lab501.ro: http://lab501.ro/procesoare-chipseturi/amd-a8-3850-un-apu-echilibrat. In plus, placa grafica Radeon are nivelul de performanta al uneia dedicate de nivel mediu. Este compatibila DirectX 11 si poate sustine si gaming-ul ocazional.

Mi-a placut foarte tare si placa de baza Asus F1A75M-Pro, una cu destule dotari tehnologice de ultima generatie. Am apreciat prezenta celor 4 porturi USB 3.0, a retelei integrate Gigabit, dar si a celor 3 conectori video: unul DVI, unul D-sub si unul HDMI, fiind compatibila in acest fel cu orice tip de monitor aveti acasa. Este in format miniATX, astfel ca s-ar fi asortat de minune cu o carcasa mai mica, de HTPC.

Windex-ul sistemului este de 5.9, intocmai ca al unui sistem de top.

L-am utilizat timp de doua saptamani, la cela mai variate sarcini. In special in cele tip office si informare sau comunicare pe internet. S-a descurcat de minune, a raspuns rapid si exact, fara blocari. La fel de bine si-a facut datoria si la vizualizarea filmelor in formate full HD, nu ma pot plange de nimic. Editare foto, editare video la nivel de amator, poate face si asa ceva fara sa cracneasca. Singurul lucru de care ma pot plange este faptul ca ventilatoarele lui sunt zgomotoase, chiar deranjante.

Am pus si jocurile mele preferate pe el. Despre CoD: Black Ops si Crysis 2 este vorba.

In CoD: Black Ops s-a descurcat de minune, dar la rezolutie minima. Am incercat sa maresc rezolutia, nu cu foarte mult, dar au aparut sacadarile. Am jucat foarte bine in schimb, in full screen, la 1024×768 pixeli. Setarile mai jos.

In Crysis 2, tot asa, s-a descurcat excelent la rezolutii mici, de 1024×768 pixeli. Fiind un gamer ocazional, nu m-a deranjat foarte tare. Setarile mai jos.

Benchmark-uri

Normal, pentru a vedea ce-i poate pielea, l-am testat si cu cateva aplicatii tip benchmark.

Un scor bunicel obtinut in 3DMark 06, 8340 puncte.

Dupa cum vedeti, este un sistem de aflat in partea superioara a clasamentului.

In 3DMark 11 a obtinut un scor de 1098puncte.

In 3DMark Vantage: 4161 puncte.

Rezultatele Cinebench, mai sus.

PCMark-ul i-a atribuit nu mai putin de 6809 Puncte.

Concluzii

Pro

– Sistem performant

– Capacitate de stocare destul de mare

– Dispune de tehnologie USB 3.0

Contra

– Carcasa ieftina

– Sistemul este zgomotos

Ca o concluzie, am fost destul de multumit de comportamentul acestui sistem. S-ar putea ca, din ratiuni economice, viitorul sistem al lui pustiulica sa fie tot pe tehnologie AMD. Desktopul de la Azerty a functionat fara probleme in orice program am pornit, fie ca l-am utilizat la sarcini tip office sau pentru distractie.

Cat ar costa un astfel de sistem?

– Placa de baza Asus – 442 Lei

– APU-ul AMD A8 – 583 Lei

– HDD Samsung 1TB – 559 Lei

– Memorii Kingston 2x2GB – 129 Lei.

Deci, fara carcasa, sursa si unitate optica, obtinem un pret de: 1713 Lei. Un pic cam scumput, nu?

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “Un desktop echilibrat cu APU AMD A8, de la Azerty

  • November 30, 2011 at 3:37 pm
    Permalink

    hdd acu 2 luni era 2 mil, acum e 559 🙂

    Reply
    • November 30, 2011 at 3:56 pm
      Permalink

      mda, asa este… au explodat preturile la hdd-uri 🙁

      Reply
    • December 1, 2011 at 4:02 pm
      Permalink

      cat e un SSD de 1 TB? 😀
      sau, mai renuntam la piraterie 😀

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *