Zyxel NSA210 – Stocare in retea (si un pic mai mult)

Sunt de ceva timp in cautarea unei solutii ieftine de stocare in retea, a unui NAS (Network Attached Storage) pe care sa pot depozita colectiile mele digitale. Laptopul nu-mi ofera capacitatea de stocare de care am nevoie, asa ca un device suplimentar este chiar necesar. Vreau sa am undeva, chiar si sub forma de backup, atat colectiile mele de muzica dar mai ales pe cele de fotografii, pe care nu as vrea sa le pierd.

O astfel de solutie, chiar una de buget, poate fi si media serverul Zyxel NSA210 pe care l-am utilizat vreme de cateva zile. Pe langa posibilitatea stocarii in retea, are si rol de media server dar si alte functionalitati destul de interesante si utile.

Zyxel-ul NSA210 vine intr-o carcasa metalica, cu finisaje de calitate, un aspect general placut, astfel ca poate fi asezat cam oriunde in casa fara sa deranjeze vizual. In partea frontala gasim un port USB, butonul de Power dar si un buton pentru copierea rapida pe (de pe) solutii de stocare externe pe USB. In spate mai gasim inca un port USB, altul eSata si portul de retea Ethernet. Montarea hard disk-ului se face intr-un mod foarte simplu, prin inlaturarea mastii frontale. Modelul NSA210 accepta hard disk-uri SATA cu o capacitate de pana la 3TB. E ceva, zic eu.

 

Configurarea si administrarea sistemului se poate face printr-o interfata web. Nu m-am folosit de cd-ul din pachet, am detectat IP-ul pe care si-l luase automat in reteaua de acasa si l-am accesat prin intermediul browser-ului web.

Pagina principala seamana cu una de mediaplayer, intuitiva, foarte simplu de utilizat. Astfel, Zyxel-ul NSA210 ofera stocare, functii de media server, server de FTP si chiar suport pentru download-ul de torrente, functii pe care le-am mai intalnit si la alte tipuri de playere. Personal, as fi vrut de la el si un HDMI pentru a fi un mediaplayer adevarat. Nu l-as recomanda pentru rularea formatelor video prin intermediul retelei. Nu este compatibil cu orice format iar cele HD s-ar putea sa nu functioneze. Nici la capitolul subtitrari nu sta foarte bine. Are DLNA si mai degraba poate fi utilizat la auditii muzicale sau la vizualizarea fotografiilor. Pentru vizualizarare filmelor full HD as prefera un player dedicat, chiar un HTPC.

Dar, pe langa functiile standard, mai ofera cateva extrem de interesante, care mi-au atras atentia. Are un cumul de functii care ne-ar putea fi de folos.

Prima ar fi cea de server Squeezebox, compatibil cu gadgeturile audio Logitech. Pentru ca sunt dotat cu un astfel de gadget, ma declar multumit cu aceasta functie.

Urmatoarea ar fi cea de autoupload pe Flickr si Youtube, utila pentru cei care vor sa tina si pe internet fotografiile sau videoclipurile. Dar, asta nu este tot.

Dispune si de un server de galerie foto online. Foarte tare! Daca vrei sa ai propria galerie foto online, o poti face intr-un mod foarte simplu, fara batai de cap. Doar instalezi pachetul aferent si, in cateva minute, ai o galerie foto functionala. Mai ramane doar sa inveti cum sa o administrezi.

Si nu numai atat. Iti poate tine si propriul blog pe o platforma wordpress. La fel de simplu se instaleaza si acest pachet.

Dar, exista si un dar. Sa nu va asteptati ca toate serverele amintite mai sus si paginile web aferente sa se miste la fel de bine ca pe un server dedicat. Este destul de slabut la puterea de procesare, va trebui sa aveti rabdare cu el. Nu este un echipament pe care sa faceti un trafic web cu multi utilizatori, nu ar face fata. Are functii web de familie, pentru voi, prietenii si rudele voastre.

Zyxel-ul NSA, chiar daca nu este cel mai performant media server de pe piata, cu siguranta este unul dintre cele mai ieftine. Costa doar 260 Lei (fara stocare). La pretul asta, poate fi achizitionat chiar si numai pentru functia de stocare in retea. In plus, se poate descurca binisor si la streamingul audio sau foto.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Zyxel NSA210 – Stocare in retea (si un pic mai mult)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *