Samsung Galaxy Note – SUV (Smartphone Utility Vehicle)

Nu cred sa fie vreunul dintre cei pasionati de noutatile tehnologice care sa nu fi vazut sau macar auzit de noul Samsung Galaxy Note. Smartphone-ul tableta. Tableta-smartphone. Nimeni nu stie cum sa il numeasca exact. Practic, este un device cu un ecran si dimensiuni care il plaseaza undeva intre un smartphone decent si o tableta mica. Este un hibrid dedicat celor care au nevoie de un ecran mai mare chiar si pe un smartphone. Celor pentru care o diagonala de 3.8 sau 4 inchi si o rezolutie de 840×480 pixeli nu este de ajuns.

Ca si voi, inainte sa interactionez cu el, il priveam oarecum cu reticenta. Dupa aproape o saptamana de utilizare, situatia s-a schimbat. Ca sa fac o comparatie cu lumea automobilistica, o data ce te-ai obisnuit cu SUV-ul, nu te vei mai simti in largul tau intr-un Tico. Da, cam acesta este feeling-ul acum, cand am trecut din nou pe vechiul meu SGS. Viata este nedreapta… 😀

Inainte sa trecem la scurta mea prezentare, mentionez ca am descris pe larg capacitatile sale multimedia (foto, video si audio) intr-un articol separat, aici: http://www.imidoresc.ro/2011/12/18/samsung-galaxy-note-careul-de-asi-facut-pentru-multimedia-in-toate-formele-ei/.

Caracteristici Tehnice

Ecran: sAmoled de 5.3 inchi, rezolutie 1280×800 pixeli

Procesor: Dual-core 1.4GHz ARM Cortex-A9

Memorie RAM: 1 GB

Stocare: 16 GB

Camera foto: 8 Megapixeli

Retea: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v3.0+HS

GPS: Da

Dimensiuni: 146.9 x 83 x 9.7 mm

Greutate: 178 grame

SO: Android 2.3 Gingerbread

Specificatiile complete pot fi gasite aici: http://www.samsung.com/ro/consumer/mobile-phones/mobile-phones/smart-phone-old/GT-N7000RWACOA-spec.

Primele Impresii, Design

Este un device care nu are cum sa nu te impresioneze de cum il vezi. Dimensiunile lui atipice iti vor atrage curiozitatea oricum.

Cate epitete si atribute nu si-a auzit micutul: palanca sau palanga, paleta de ping-pong, matahala, monstruozitate…. Ce-i drept este mare. Nu mare, foarte mare. Pentru un smartphone. Si este mic, mult mai mic, pentru o tableta. Eu l-as privi mai degraba ca pe un smartphone, unul cu ecran imens. Din aceasta cauza, mai degraba il vad in mainile unui domn decat in cele ale unei doamne sau domnisoare.

In rest? Parca ar fi un SGS2 pe steroizi. Aceeasi constructie eleganta, cu materiale si finisaje fara repros, constructie solida, rezistenta, care poate face fata cu succes unei utilizari intense. Nu am ce sa-i reprosez din punct de vedere al designului. Nu arata nici prea serios, dar nici prea modern, un aspect echilibrat, elegant, de calitate.

Pe laterala stanga sunt prezente doar butoanele pentru ajustarea volumului.

Pe cea inferioara gasim portul microUSB pentru alimentare sau conectare la PC, microfonul si locasul pentru S Pen.

S-Pen-ul poate fi scos destul de simplu atunci cand avem nevoie de el.

Pe laterala dreapta  este prezent butonul pentru blocare/deblocare. As fi dorit si un buton dedicat pentru camera foto, ar fi fost mai simplu de utilizat.

Pe laterala superioara gasim conectorul tip jack pentru casti.

Pe spate, in partea superioara, este prezenta lentila camerei foto, langa ea fiind asezat si blitul. In partea inferioara, sub sigla Samsung, sunt prezente fantele difuzoarelor.

La acumulator se ajunge destul de usor, prin inlaturarea capacului subtire.

Din pacate, pentru a introduce cardul microSDHC, va trebui sa scoateti acumulatorul. Din cate vedeti, eu ma folosesc cu succes de un microSDHC de 32GB de la Kingston, pe care am stocata o buna parte a colectiei mele de muzica.

Functionare si utilizare

Dupa cum am mai spus, Galaxy Note este un ST (smartphone-tableta) care m-a cam speriat la inceput si de care m-am despartit foarte greu atunci cand a trebuit sa-l returnez. Practic, m-am obisnuit sa-l manevrez in orice conditii, m-am adaptat, asa cum o poate face oricine. Iar un ecran atat de mare, pe care toate cele afisate se vad la dimensiuni confortabile pentru ochi, nu are cum sa nu-ti placa. Ca sa nu mai vorbesc de functionarea ireprosabila, rapida, in toate aplicatiile utilizate. Si, dupa cum am mai spus in prezentarea multimedia anterioara, este primul smartphone cu Android pe care am vizualizat videoclipuri full HD in format MKV, cu tot cu subtitrari. Mai spun inca o data, pe un ecran atat de mare, chiar si filmele se vad binisor.

Interfata

Momentan, pana la update-ul de Android 4.0, pe Note veti gasi interfata Gingerbread-ului 2.3.5. Intuitiva, usor de parcurs si de manevrat pe un ecran atat de mare. Functiile tactile sunt la superlativ, functioneaza excelent, este o placere sa le manevrezi si sa interactionezi cu acest smartphone.

S-Memo si S-Pen

Prezenta S-Pen-ului ii confera si rolul de agenda electronica, un device dupa care suspinam cand eram mai tinerel. Si, in plus, cei de la Samsung au introdus si o noua aplicatie, S-Memo, pe care utilizatorii de se pot desfasura in voie. Pot lua notite sau isi pot afisa talentele artistice.

Cu ajutorul lui S-Pen, putem face printscreen-uri la pagini de web sau fotografii, apoi putem “crop-ui” ceea ce ne intereseaza (un obiect sau o persoana), obiecte pe care le putem prelucra ulterior in aplicatia S-Memo. In S-Memo va puteti dezlantui creativitatea, cu siguranta cei mai talentati vor obtine rezultatele cele mai bune. Pe ale mele le puteti urmari mai jos. Nu am talent nativ dar va pot spune ca m-am distrat la maxim.

Ecranul

Ecranul este unul dintre atuurile sale. Este mare, cu o rezolutie pe masura, “incap” pe el la dimensiuni confortabile atat paginile de web cat si videoclipurile HD. Are Gorilla Glass, asa ca se poate dovedi destul de rezistent la accidentele nedorite. Dupa cum stiati poate, tehnologia sAmoled afiseaza imagini de calitate, cu o coloristica vibranta si unghiuri de vizualizare ok. De asemenea, chiar daca geamul are tendinte reflexive, ecranul poate fi deslusit fara probleme si la lumina zilei.

Alte aplicatii utile?

1. Prima, Polaris Office. Avem o suita office preinstalata, nu mai trebuie sa cheltuim bani. Ne poate fi de folos atat la vizualizarea documentelor office de pe PC dar si la crearea unora noi.

2. Reader’s Hub – Pe un ecran atat de generos, veti putea citi foarte bine atat ziare cat si carti. Clar, nu la fel de bine ca pe o tableta.

3. Google Maps cu Navigatie. Nu va trebui decat sa va cautati in suport special pentru a-l pune pe bordul masinii.

4. Nu in ultimul rand browser-ul nativ. Beneficiaza de o rezolutie buna, asa ca veti putea naviga fara probleme pe internet. Este compatibil Flash, este unul dintre cele mai complete browsere mobile.

Benchmark-uri

L-am testat si cu cateva aplicatii tip benchmark. Performantele lui sunt reflectate si de rezolutia mult mai mare decat a majoritatii smartphone-urilor. Totusi, nu sta deloc rau la capitolul performante.

In Quadrant a obtinut nu mai putin de 3392 puncte, mai mult decat SGS2-ul pe care l-am testat eu (cel cu procesor la 1Ghz).

Antutu il claseaza imediat in urma Transformer-ului Prime de la Asus, cel cu procesor quad-core.

Smartbench-ul ii confera perormante asemanatoare SGS2-ului.

Autonomia

Mi-a placut cum sta la acest capitol. Cu sincronizarile de Facebook si Gmail active si butonandul la greu, am avut parte de cel putin 48 ore de utilizare. De spus ca acumulatorul se consuma mai repede atunci cand utlizam aplicatia S-Memo.

Concluzii

Pro

– Ecran mare, de calitate

– Functionare ireprosabila

– Performante

– Capacitati foto video de calitate

– S-Memo

Contra

– Este mai voluminos si mai greu decat un smartphone obisnuit, mai dificil de manevrat

– Nu are un buton dedicat pentru fotografiere

– Pretul

Da, eu asa il consider pe Galaxy Note, un SUV printre smartphone-uri, un device cu doua atuuri principale: un ecran mare, de calitate, si o putere de procesare pe masura. Este clar, ca si SUV-urile pe 4×4 roti, nu incape pe orice drum/sosea, in cazul nostru, in orice buzunar. Atat din punctul de vedere al dimensiunilor cat si privit din prisma pretului.

Pe koyos.ro are un pret de aproximativ 2400 Lei: http://www.koyos.ro/telefon-mobil-samsung-galaxy-note-n7000.html.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

13 thoughts on “Samsung Galaxy Note – SUV (Smartphone Utility Vehicle)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *