2012: Anul ultrabook-ului? Da sau ba?

Bine ne-am gasit in 2012. Un an care se anunta extrem de interesant din punct de vedere gadgetaristic. Cel mai important show tehnologic al inceputului de an, CES-ul din Las Vegas, sta sa bata la usa. Unii isi pregatesc bagajele pentru a participa la supremul eveniment, altii doar le vor urmari relatarile de la fata locului. Indiferent de care parte a ecranului suntem, putem spune ca pe toti ne anima pasiunea pentru tehnologie, pasiunea de a fi la curent cu tot ceea ce este mai nou, mai interesant si mai cool din punct de vedere tehnologic.

Oare ce ne asteapta anul acesta din punct de vedere al personal-computing-ului? Va fi anul impunerii definitive a tabletei? Sau cursa ei spre suprematie in lumea IT&C va fi incetinita si poate chiar oprita de noul ultra-concept de la Intel, “The Ultrabook”?

Este clar ca “Buna ziua”, pretentiile utilizatorului, ale noastre, cresc de la an la an. Vrem, ne dorim chiar, echipamente din ce in ce mai puternice, conectate permanent la internet, cu mai multe facilitati software si hardware dar si mai usoare, mai subtiri, cu o autonomie cat mai generoasa, intr-un cuvant, cat mai portabile. Si, de ce nu, cat mai ieftine posibil, cat mai pe buzunarul nostru.

Laptopul/PC-ul este inca cel mai folosit echipament in mediile de afaceri dar si in cele casnice, fiind utilizat de la activitati tipice office si pana la navigare pe internet, corespondenta electronica, socializare sau acces la continut multimedia. Tabletele ne pot asigura o parte a acestor activitati, cu un plus categoric pe partea de portabilitate si cu un minus la capitolul performante. Tabletele inca nu au egalat din punct de vedere al puterii de procesare laptopurile. Inca. Mai ne auzim peste cativa ani.

Pana nu demult, puterea de procesare si portabilitatea nu isi gaseau locul in aceeasi propozitie. Laptopurile performante erau grele iar utraportabilele (cele usoare) nu erau la fel de puternice, erau bune doar pentru office si cam atat. Dupa cum am spus, pretentiile noastre s-au schimbat radical. Acum vrem un laptop usor care sa le faca, daca se poate, pe toate. Sa fie cat mai portabil si sa aiba o putere de procesare cat mai insemnata, sa fie bun si pentru office dar si pentru divertisment sau gaming.

Aici a intervenit Intel prin lansarea conceptului de Ultrabook, un echipament care ar trebui sa acopere, din punct de vedere al portabilitatii, spatiul ramas gol intre laptopuri si tablete. Un concept anuntat in iunie 2011 la Computex care, trebuie sa recunosc, imi face cu ochiul. Am avut deja parte de prima experienta cu un astfel de echipament, este vorba de Zenbook-ul Asus, iar acum va scriu de pe al doilea, un Acer S3. Modelele disponibile la ora actuala sunt prezentate aici: http://www.intel.com/content/www/us/en/buy/intelinside/ultrabooks.html.

Impresiile mele personale despre ultrabook, ca si concept si produs, sunt formidabile, este ceea ce am nevoie de la un astfel de echipament. Unul care sa ma tina conectat permanent la internet si care sa ma ajute in desfasurarea tuturor activitatilor electronice. Mai putin la partea cu pretul, inca destul de mare pentru posibilitatile mele. Dar, cum la CES se anunta lansarea multor zeci de modele, se pare ca si acesta va fi cat de curand unul acceptabil.

Si, mai au inca un dezavantaj, la partea grafica nu sunt la fel de atragatoare ca ultraportabilele cu placa grafica suplimentara, fie ca este originara Nvidia sau AMD. Perfecte pentru multimedia full HD, mai putin folositoare in jocurile de ultima ora. Dar, pesemne ca la urmatoarele versiuni de procesoare Intel, va fi imbunatatit si acest aspect. Cel putin, eu la asta ma astept. Sau, cine stie, poate si placile grafice ale producatorilor amintiti mai devreme vor deveni mai mici, mai integrabile in astfel de sisteme.

Si din punctul de vedere al vanzarilor cei de la Intel au asteptari mari. Studii au inaintat cifra de 1 milion de ultrabook-uri livrate in 2011, aceasta crescand la 136 milioane in 2015. Adica, in 2015, 42% dintre echipamentele portabile livrate vor fi ultrabook-uri. E ceva, nu?

Deci, ultrabook-ul suna bine.

Pe de alta parte, tableta a tinut capul de afis in anul ce tocmai a trecut. Apple a dominat acest segment de piata, iPad-ul a fost Rege. Tabletele au infascat o importanta cota din totalul vanzarilor de echipamente portabile.

Anul acesta se anunta iPad-ul 3. Pe de alta parte, ceilalti producatori arunca in lupta un design pe masura (de exemplu cel al Transformer-ului Prime dar si al tabletelor Samsung), o putere de procesare net superioara bazata pe noul Tegra 3 quad-core de la Nvidia dar si un sistem de operare marca Google mai eficient, ICS-ul (Ice Cream Sandwich) in speta. Batalia intre tablete si producatorii lor, cu siguranta va fi una extrem de interesanta.

Personal, inca vad tableta cu Android sau iOS ca pe o unealta perfecta pentru informare, socializare si divertisment. Inca nu-i vad integrarea totala in activitatile de office. Da, o pot privi ca pe un echipament secundar care va canibaliza si mai tare piata netbook-urilor dar inca nu-i vad un viitor in mediile corporate.  Asa cum este acum. Aici mai au de lucrat atat cei de la Google cat si cei de la Apple. Nu neaparat la partea de accesorii, tabletele transformandu-se in adevarate ultraportabile la nevoie, ci din punct de vedere al suportului software.

In schimb, o tableta Wintel, la fel de subtire ca un Samsung Tab 10.1 si poate la fel de puternica ca un ultrabook, va schimba regulile jocului.

Deci, ultrabook sau tableta? Pe cine mizam in 2012?

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “2012: Anul ultrabook-ului? Da sau ba?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *