Samsung renunta la BADA – asa o fi?

Update: Se pare ca decizia nu a fost inca luata… http://www.theverge.com/2012/1/17/2713893/samsung-has-not-made-a-firm-decision-to-merge-bada-os-into-tizen. Citez:”As Samsung’s essential part of multi-platform portfolio, bada will continue to play an important role in democratizing smartphone experience in all markets.” Asteptam sa vedem ce se mai intampla.

Din noua casa virtuala a lui Dan Dragomir, aflu cu surprindere ca Samsung renunta la sistemul de operare Bada. In schimb, se pare ca va fi integrat in platforma Tizen, dezvoltata in parteneriat cu Intel.

Personal, daca asa se va intampla, mi se pare o decizie inteleapta. Si cu Android, si cu Windows Phone, si cu Bada, aveam impresia ca Samsung alearga, nu dupa doi, ci dupa trei iepuri. Stiti cum se spune, la final nu mai prinzi niciunul. Asa ca, isi pot focusa atentia catre platformele Android si Windows Phone, primul fiind un sistem de operare care se bucura de maxima popularitate.

Pe de alta parte, nu poate fi decat o decizie business, datorata faptului ca investitiile facute in dezvoltarea Bada nu au dat rezultatele scontate. Trebuie sa recunoastem, nu este cel mai popular sistem de operare mobil printre pasionatii de tehnologie.

Dar, mai este ceva. Hai sa ne uitam la un studiu Gartner din august 2011.

Dupa cum reiese din cercetarile de piata, Bada s-a vandut mai bine decat Windows Phone… Ups! Stiu ca erau terminale ieftine si de aia s-au vandut in cantitati mari dar, totusi, avea succes.

Deci, intrebarea este, chiar vor renunta la Bada? Sa nu mai spun de reclamele de pe toate cladirile, de concursurile cu premii consistente pentru dezvoltatorii de aplicatii Bada, vor renunta la toate aceste investitii in publicitate si marketing atat de usor?

Sau poate ca mai aveau nevoie de inca de un partner la dezvoltarea unui SO mobil indepent de cele ale gigantilor Google si Microsoft, poate ca nu mai doreau sa sustina singuri costurile dezvoltarii, poate ca vor sa faca un adevarat concurent pentru Android.

O sa mai vedem ce se intampla si cu acest Tizen. Apropo, de MeeGo mai stiti ceva?

Momentan, nu am nicio confirmare oficiala de la Samsung Romania.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *