Kingston: Securitatea stick-urilor USB nu este de neglijat
Nu cred sa mai existe persoane care lucreaza cu un computer si care sa nu aiba in dotare cel putin 1 stick de memorie USB. Toti le utilizam pentru a transfera diverse fisiere sau documente, unele chiar strategice sau importante din punct de vedere business. Nu putine au fost cazurile in care astfel de memorii, pe care erau stocate date sensibile, au fost pierdute. Si, nici macar nu erau criptate. O astfel de neglijenta poate duce la pierderi importante, financiare sau chiar de imagine, pentru compania angajatului “distrat”.
Pentru a preveni astfel de incidente, cei de la Kingston sugereaza implementarea unor masuri de securitate USB in cadrul companiilor. Conform unui studiu realizat in Europa de catre ei, majoritatea companiilor si organizatiilor inca ignora aceste riscuri. Pe de alta parte, chiar daca sunt implementate masuri de securitate la locul de munca, majoritatea angajatilor continua sa utilizeze memorii USB nesecurizate.
Bresele de securitate sunt din ce in ce mai raspandite. Multe dintre acestea apar fie din cauza stick-urilor USB instrainate, fie din cauza nesecurizarii acestora. In luna noiembrie 2011, Institutul Ponemon a pornit o cercetare la solicitarea Kingston Technology, numita “Statutul securitatii dispozitivelor USB in Europa”, pentru care au fost chestionati 2,942 de specialisti IT si dezvoltatori software de solutii de securitate care lucreaza in organizatii din Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Olanda, Norvegia, Polonia, Elvetia şi Marea Britanie.
Studiul a aratat ca organizatiile tolereaza neglijenta angajatilor, devenind astfel mai expuse riscurilor. In plus, multe dintre acestea nu aplica nicio masura pentru securizarea suporturilor USB si nici nu adopta politici de securitate, desi admit existenta pericolelor inerente si consecintele negative care ar putea apare. Chiar daca 68% dintre cei chestionati spun ca in companiile unde lucreaza exista o politica de utilizare a stick-urilor USB, mai putin de jumatate dintre acestia recunosc ca nu li se impun masuri de securizare precum utilizarea unor parole, blocarea dispozitivelor USB, scanarea impotriva virusilor etc.
Studiul complet poate fi accesat aici.
Pentru evitarea incidentelor de acest gen, cei de la Kingston ofera cateva sugestii pentru stabilirea unor bune practici de securitate USB:
• Realizarea unui plan ce include USB criptate, oferind protectie si conformitate
• Identificarea celor mai adecvate unitati USB pentruorganizatia dumneavoastra
• Sesiuni de educare si instruire pentru angajati
• Stabilirea si implementarea politicilor de securitate
• Folosirea unitatilor USB securizate
• Gestionarea unitatilor USB autorizate si blocarea accesului celor neautorizate
• Criptarea datelor confidentiale
• Nu in ultimul rand, protectie antivirus pentru fiecare sistem.
Kingston ofera deja mai multe tipuri de memorii USB criptate, cu diverse trepte de securitate, in functie de complexitatea si nevoile fiecarei companii.