Asus Bluray Writer – un posibil super gadget (Prima Parte)

Cred ca majoritatea avem cel putin o unitate optica in dotare, macar una DVD-RW. Fie ca sunt interne sau externe, sunt accesorii extrem de utile la backup-ul datelor. Acum vreo 5-6 ani le foloseam in draci, in zilele astea poate mai putin din cauza cresterii capacitatii de stocare a hdd-urilor si raspandirii memoriilor USB.

Dar, tot mai avem nevoie de un backup, hard disk-urile s-au cam scumpit, s-ar putea sa trecem din nou la batranele discuri optice. Dar nu la vechile generatii, ci la cele mai noi, de tip bluray, cu capacitati mai generoase. Avem de stocat din ce in ce mai multe date, majoritatea cu origini multimedia, DVD-ul nu mai este in aceste momente o solutie viabila.

Deci, am primit un posibil super gadget, un bluray writer extern marca Asus, mai precis modelul SBW-06C2X-U. Cu siguranta un device perfect pentru backup-ul volumelor mari de date, si credeti-ma, am tone de fisiere multimedia, in special fotografii dar si filmari la rezolutii full HD. Trebuie sa le fac backup undeva, un hard disk se poate deteriora si as ramane fara ele.

De ce am accentuat pe ideea de “un posibil” super gadget? Clar, nu-i contest utilitatea la backup-ul brut al datelor. Deloc, chiar si doar pentru asta mi-ar fi extrem de util. Dar, eu vreau sa mai fac ceva cu el. Ceva ce am in plan cam de multisor si pe care nu am reusit sa-l concretizez pana acum.

Ce? Pai, cam din toate concediile sau vizitele de la expozitii am venit acasa cu filmari la rezolutii full HD, in format MTS, pe care le pot viziona ca pe orice alt fisier AVI, MKV. Nu ma multumesc doar cu atat. Eu vreau sa le pun pe un bluray video, sa le vad ca pe orice alt film original bluray, intr-un player dedicat. Cum puteam sa fac mai demult cu fisierele video standard, MPEG2, cum imi faceam dvd-uri video atunci, asa vreau sa fac si cu formatele HD. Nu vreau sa convertesc fisierele MTS la rezolutii mai slabe, pentru a le scrie pe dvd-uri. Ar fi pacat, s-ar pierde din calitatea filmarilor.

Pana acum am mai avut laptopuri cu unitati bluray writer incorporate dar nici cu acelea nu am putut scrie astfel de discuri. Aveau bluray writer dar nu puneau la dispozitie si un software bun pentru scrierea unor astfel de discuri.

Modelul de bluray writer de la Asus este un pachet retail, asa ca vine si o suita software dedicata. Cea care mi-a atras atentia este aplicatia Power2Go de la Cyberlink in a carui descriere vad ca putem crea discuri video Bluray.

Nu stiu daca voi reusi dar ma mai duc inca o data sa-mi cumpar niste discuri blank.

Am nevoie si de ajutorul vostru. In caz ca nu reusesc cu Power2Go, la ce aplicatie as mai putea apela?

Va urma… Aveti rabdare si voi da verdictul meu intr-o prezentare mai detaliata.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Asus Bluray Writer – un posibil super gadget (Prima Parte)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *