Aspire S3 – Ultrabook-ul Intel in viziunea Acer
Sincer sa fiu cu voi, imi cam place conceptul asta – ultrabook, lansat de catre Intel. Stiu ca unii mai stramba din nas, ca ar fi doar marketing la mijloc, pe mine nu ma deranjeaza denumirea aleasa sau impunerea ei. Daca vor ei sa numeasca acest tip de echipamente Ultrabook-uri, de ce am fi noi impotriva? Este tehnologia lor, politica lor de marketing, parerea mea ca mai important este sa punem accentul pe ceea ce fac ele, cu ce ne vin in ajutor, ce plus valoare ne ofera. Mai mult ar trebui sa ne intereseze daca aceste noi tehnologii marca Intel asigura suportul si caracteristicile necesare utilizatorului modern.
Ce este ultrabook-ul pana la urma? Este ceea ce multi dintre noi ne dorim. Un notebook cu ecran decent, ergonomic, cu o putere de procesare superioara, care ne poate oferi suport total in aproape toate aplicatiile, dar si cu un coeficient ridicat de portabilitate, adica cu dimensiuni si greutate cat mai reduse si o autonomie cat mai extinsa. Sigur, fiind echipamente noi, tehnologie de ultima ora, preturile lor nu sunt inca pe buzunarul oricui dar am certitudinea ca, in timp, acestea vor cobori spre praguri mai prietenoase.
Dupa ce am testat Zenbook-ul celor de la Asus, iata ca inca un astfel de echipament, de prima generatie, si-a facut loc pe biroul si mai ales in rucsacul meu de voiaj. Este vorba de Acer-ul Aspire S3, un echipament care mi-a confirmat inca o data capacitatile noilor tehnologii Intel.
Caracteristici Tehnice
Ecran: 13.3 inchi, Active Matrix TFT Colour LCD, 16:9, rezolutie de 1366×768 pixeli
Procesor: dual-core Intel Core i7-2637M la 1.7 Ghz
Memorie RAM: 4GB
Stocare: SSD de 240GB
Placa grafica: Intel HD Graphics 3000
Retea: Wi-Fi N, Bluetooth 4.0
Conectica: 2xUSB 2.0, 1xHDMI, 1xSDHC
SO: Windows 7 Home Premium pe 64 biti
Dimensiuni: 323 x 219 x 13~17.5 mm
Greutate: 1.38 Kg
Primele Impresii, Design
Din punct de vedere al design-ului pot spune ca nu arata deloc rau. Nu are acel accent premium, ca alte utrabook-uri, dar tot ramane un echipament elegant, stilat, modern, pretabil atat mediilor casnice cat si celor de business. Pe de alta parte, poate unii nu vor sa iasa chiar atat de mult in evidenta, nu vor sa atraga privirile, S3-ul avand un aspect “cuminte”, deloc strident.
Deci, o tinuta ingrijita, cu finisaje si materiale de calitate, constructie robusta, care pare sa faca cu succes fata unei utilizari indelungate. Capacul ecranului este realizat din aluminiu, in rest fiind utilizat aliajul aluminiu-magneziu, un material mai rezistent decat plasticul si care vad ca este tot mai adoptat de catre integratori.
Pe laterala stanga gasim jack-ul pentru casti.
Pe laterala dreapta este prezent portul SDHC.
Conectica este prezenta pe laterala din spate. Aici gasim portul de alimentare, un port HDMI, 2 porturi USB 2.0.
Grilele speakerelor au fost dispuse in lateralele suprafetei de sprijin.
Butonul de Power a fost amplasat sub ecran, in partea stanga.
Functionare si Utilizare
L-am avut la dispozitie destul timp pentru a-mi forma o opinie concludenta asupra lui, m-a insotit atat la serviciu, acasa dar mai ales in vacanta de iarna. A fost cu mine peste tot, am trecut impreuna cateva granite de tari, mi-a fost de un real folos, m-a ajutat sa-mi desfasor toate activitatile mele electronice, de la cele tip office, informare pe internet si pana la cele de prelucrare video HD sau divertisment multimedia. Chiar a fost sufletul unei petreceri romanesti adevarate, tinuta undeva in inima Bavariei. A avut destula baterie pentru a reda muzica timp de cateva ore.
In primul rand ca dimensiunile sale, greutatea, il fac companionul ideal, poate fi manevrat si purtat fara efort. Este un echipament perfect pentru cei care vor sa-si desfasoare activitatea oriunde s-ar afla.
In plus, din punct de vedere al configuratiei, nu am simtit nicio restrictie. Specificatiile pe care le-am avut la dispozitie, cu procesorul i7, cei 4GB memorie RAM, mi-au asigurat un suport excelent in toate programele pe care le utilizez zilnic, chiar si in cele multimedia la rezolutii full HD. Sincer, si cu acel i5 mai ieftin, cred ca m-as fi descurcat aproape la fel de bine.
Va reamintesc ca nu sunt un gamer, asa ca daca un echipament nu poate accesa jocuri de cea mai noua generatie nu este un capat de tara pentru mine. La ce nu pot renunta, este capacitatea prelucrarii formatelor video full HD, in Windows Live Movie Maker de exemplu, sarcini la care S3-ul si tehnologia Intel s-au descurcat de minune. Totusi, la o rezolutie si setari inferioare, te poti juca cu ajutorul lui. De mentionat ca, atat in jocuri cat si la prelucrarea video HD, momente in care procesorul este solicitat, echipamentul se incinge la baza dar nu devine foarte zgomotos.
Modelului Acer S3 ii reprosez lipsa unui port USB 3.0. La ce tehnologii performante de transfer al datelor are pe dedesubt, cred ca merita si un astfel de suport. Mai jos puteti vedea cat de bine se comporta SSD-ul din dotare. O medie de 237 MB/sec la citire nu este de ici de colo.
Benchmark-uri
L-am testat si cu cateva programe tip benchmark.
Clasicul Windex ii confera un 4.5, nota mai mica datorata procesorului grafic.
3D Mark 06: 3691 puncte.
3D Mark Vantage: 1472 puncte. Scorurile obtinute nu difera foarte mult de cele obtinute cu ultrabook-ul concurentei, ceea ce inseamna ca tehnologia Intel este destul de uniforma, diferenta de pret fiind facuta numai de accesoriile, componentele aditionale si materialele utilizate.
In PcMarks 07 a obtinut un scor de 3566 puncte.
Mai sus, informatiile despre chipsetul grafic Intel HD 3000.
Informatiile culese de aplicatia CPUZ, mai sus.
Portabilitate
Prin deifinitie, ultrabook-urile sunt echipamente cu un factor de portabilitate ridicat. Aceasta sa traduce in primul rand prin dimensiuni si greutate cat mai reduse. S3 este un echipament extrem de subtire si foarte usor, astfel ca poate fi transportat fara efort. Are doar 17.5 mm grosime si pana in 1.4 Kg greutate, asa ca incape si intr-o geanta de voiaj mai mica. Poate fi un partener de nadejde atat in deplasarile in interes de serviciu cat si in vacante, atat pentru domni cat mai ales pentru doamne sau domnisoare.
Sa nu uitam de inca un factor important la portabilitatii: autonomia. Ca, degeaba ai cel mai subtire si mai usor echipament, daca nu te poti bucura de el macar pentru cateva ore. Acum, nu ne mai multumim cu autonomii de 1 ora, nici macar 2. Standardele au crescut catre autonomia de tipul “all day long”.
Si, trebuie sa apreciez ca tehnologia Intel se descurca foarte bine si la acest capitol. Inca nu putem vorbi de o durata de utilizare pentru o zi intreaga dar nici cele 5 ore si 10 minute pe care le-am stors din S3 nu sunt de ici de colo. Mentionez ca testul de autonomie a fost facut un reteaua wireless activa si cu luminozitatea ecranului la 35%. La capitolul autonomie ma declar satisfacut.
Ecranul
Ecranul este unul normal, uzual, care se vede bine, clar, reda culorile destul de bine, nu am ce sa-i reprosez. Ba da, parca as fi vrut o rezolutie un pic mai mare. Din punctul meu de vedere, ochii mei duc si rezolutii mai avansate.
Tastatura si Touchpad
Tastatura si touchpad-ul. Singurele care mi-au creat ceva probleme in timpul utilizarii. Tastatura este de tip chiclet, ok spatiata, cu un feedback placut la atingere. Pana aici totul pare ok. Dar, la redactarea rapida, parca nu preia corect toate caracterele. Daca nu apesi foarte bine pe un anumit caracter, s-ar putea sa nu-l regasesti pe ecran. Pana la urma, m-am obisnuit cu ea, am inceput sa tastez mai apasat.
Si cu touchpad-ul am avut probleme. Pentru a nu ne certa definitiv, am dezactivat functia de tap-ing, poate prea sensibila, care prelua comenzi de click fara sa vreau sa le dau.
Concluzii
Pro
– Configuratie performanta
– Functionare ireprosabila
– Portabilitate (dimensiuni dar si autonomie)
– Aspect simplu dar elegant
– Are SSD
Contra
– Tastatura si Touchpad-ul, nu raspund extraordinar la comenzi
– Nu are USB 3.0
Acer-ul Aspire S3 este un echipament care mi-ar reconfirmat faptul ca, datorita celor de la Intel, putem avea parte de o putere de procesare superioara intr-un corp mic, extrem de portabil. Inca de la prima sa generatie, S3 este un reprezentant demn de luat in seama al ultrabook-urilor, avantajul sau fata de concurenta fiind in acest moment pretul mai accesibil. Da, modelul cu procesor Intel Core i5 este cel mai ieftin de pe piata la ora actuala. Totusi, mentionez ca modelul pe care l-am testat eu, s-ar putea aiba un pret in jurul a 5000 Lei.
Parerea mea ca, chiar si in viziunea Acer, ultrabook-ul suna bine. Ofera utilizatorilor moderni ceea ce au nevoie, echilibrul intre puterea de procesare si portabilitate. Ramane intrebarea pe care am pus-o nu demult: Este 2012 anul ultrabook-ului?
Va mai ofer doar o mica galerie foto cu Acer-ul S3, un ultrabook in equilibrium… 😀
super review … astept si la s5 😉
:)) tks. cat de curand. :))))
Pingback: » Multe Ultrabook-uri în oferta Koyos.ro
Pingback: » Toshiba Portege Z830 – Ultrabook de Business