Huawei Honor U8860 – Onorabil, pentru inceput; parca am vrea un pic mai mult

Va povesteam anul trecut de conferinta de presa a celor de la Huawei, in cadrul careia afirmau ca vor sa devina al treilea producator de telefoane mobile pana in 2015. Marete vise, nu? Pentru a indeplini aceste scopuri, spuneau ca vor lansa tot mai multe smartphone-uri si tablete cu Android, majoritatea cu preturi mai mici decat ale concurentei.

Mai e cale lunga pana in 2015… Pana atunci, hai sa vedem cum stau ei acum, in 2012. Am avut ocazia sa testez varful de gama al flotei lor cu Android, modelul Honor, un smartphone pe care l-am utilizat indeajuns de mult pentru a-mi forma o parere concludenta asupra lui. Si, daca nu am renuntat la el dupa o luna de utilizare, inseamna ca si-a facut treaba destul de binisor, nu?

Caracteristici Tehnice

Ecran: 4 inchi, rezolutie 480 x 854 pixeli

Procesor: single core la 1.4 GHz, Scorpion

GPU: Adreno 205

RAM: 512MB

Stocare interna: 1GB

Suport microSDHC: Da, pana in 32GB

Camera: 8 Megapixeli

SO: Android 2.3 Gingerbread

Dimensiuni: 122 x 61 x 11 mm

Greutate: 140 grame

Valoare SAR: 0.38 W/kg (head), 0.49 W/kg (body)

Primele Impresii, Design

Honor, privit de la distanta, nu arata deloc rau, are formele si tinuta unui smartphone de top. Totusi, dupa ce incepi sa-l studiezi mai cu atentie, mai de aproape, observi ca in constructia lui mai sunt elemente care inca nu se ridica la nivelul concurentei. Nu vreau sa fac comparatie cu device-urile unui producator sau altul, chiar daca asemanarile ies in evidenta, ma voi referi strict la materialele si finisajele folosite in constructia lui.

Surprinzator, privit din fata, arata foarte bine.  Suprafata frontala este inconjurata de o rama metalica, un aspect destul de ok, cu oarecare tenta glossy, cu linii curbe, placute privirii. In schimb, plasticul lucios utilizat la capacul de pe spate nu mi-a lasat deloc o impresie prea buna; seamana cu cel utilizat de modem-urile 3G, tot marca Huawei, ale operatorilor de telefonie mobila (cred ca este acelasi plastic). Un capac si un material care nu lasa deloc impresia de finete, in special atunci cand il scoti pentru a avea acces la slotul SIM-ului sau al cardului SD.

In plus, pentru a putea accesa cardul microSDHC, trebuie scoasa bateria. Un punct in minus…

Pot spune ca, din punct de vedere al design-ului, al constructiei, al materialelor utilizate si al finisajelor,  inca nu se ridica la pretentiile celor care utilizeaza un iPhone sau orice alt smartphone marca HTC, Samsung sau LG. Sper sa-si puna cat mai repede la lucru designerii din centrul de la Stockholm, pentru a putea atrage si utilizatorii cu pretentii.

Pe laterala stanga sunt prezente butoanele pentru ajustarea volumului.

Pe cea inferioara gasim un port microUSB si microfonul.

Pe laterala superioara este prezent butonul de Power si jack-ul de 3.5mm pentru casti.

Deasupra ecranului, pe suprafata frontala, gasim difuzorul si, imediat in dreapta lui, camera de 2 Megapixeli. Si mai la dreapta, este prezent un led care se aprinde verde in momentul in care smartphone-ul a primit o notificare (mail, sms, social networking).

Butoanele de navigare prin meniuri sunt tactile. Acestea sunt: Home, Meniu setari, Return si Search.

Pe spate, in partea superioara, este prezenta lentila camerei foto de 8 Megapixeli, flash-ul si difuzorul.

Functionare si Utilizare

Inca de la inceput mentionez ca smartphone-ul pe care l-am butonat este unul in stadiu beta, nu este o versiune finala. Poate de aceea am mai intampinat diverse mici probleme la el. Sper sa fie rezolvate prin update-uri de firmware.

De asemenea, cei de la Huawei se lauda ca Honor poate fi upgradat la Android 4.0. Din pacate, nu i-am putut face niciun update sau upgrade.

Lasand la o parte aspectul, pe care l-am criticat poate din cauza ca sunt obisnuit cu un alt tip de smartphone-uri, specificatiile sale tehnice suna binisor. Procesor la 1.4 Ghz, atentie – single core, GPU grafic dedicat, 512 MB RAM, camera de 8 Megapixeli.

O fisa tehnica care suna destul de bine, specificatii cu ajutorul carora ar trebui sa putem accesa orice ne-ar dori noua sufletelul. Teoretic… Hai sa nu fiu rau si sa spun ca, cu exceptia catorva mici fitze de-ale mele, Huawei-ul Honor s-a descurcat onorabil, chiar foarte bine, chiar daca este in stadiu beta.

Ce nu mi-a placut din punct de vedere al utilizarii? De exemplu, nu am putut reda deloc materiale video full HD, chiar si cu unele in 720p am intampinat probleme. Pe de alta parte, am putut reda fisiere video in 720p, si in format AVI, si in cel MKV. Pana la urma, pe un ecran atat de mic, avem nevoie de rezolutii full HD? Dupa cum am zis, fitze. Si, cum memorie interna nu prea are, nu cred ca vrem sa ocupam cei 32 de GB ai cardului SDHC cu 3 filme full HD.

De asemenea, nu am fost multumit de receptia semnalului 3G. Sa am probleme chiar la retelistica, acolo unde cei de la Huawei ar trebui sa fie maestri, nu m-as fi asteptat. Inca o data, admit ca este un smartphone inca in Beta.

Totusi, puterea sa de procesare, se vede in timpul de raspuns si in functionarea lui, in general fara repros. Este un device care nu s-a blocat, nu a avut lag-uri, in orice aplicatie am utilizat, de la simplul browser de internet, navigare pe baza GPS-ului si pana la jocuri gen Angry Birds. Deschiderea aplicatiilor, trecerea intre ele, s-a efectuat rapid, fluent, se comporta la fel ca un smartphone de top. Din acest punct de vedere, m-a satisfacut complet.

Tocmai de aceea, l-am testat si cu cateva aplicatii de benchmark. Rezultatele sunt destul de ok tinand cont ca avem la dispozitie un procesor single-core.

Rezultatele sunt urmatoarele:

Quadrant – 2450

Antutu Benchmark – 3809

Smartbench 2011 – Productivity 1577/ Games 2163

Smartbench 2012 – Productivity 1064/ Games 2095

NenaMark 1 – 51.8 fps

NenaMark 2 –  29.4 fps

Linpack – 53.774 MFLOPS

Autonomia

Am fost cat de cat multumit de comportamentul sau la acest capitol. La o utilizare moderata, cu apeluri telefonice, sincronizare activa si browsing 3G pe internet, am avut parte de cel putin 2 zile de utilizare.

Ecranul

Ecranul de 4 inchi impreuna cu rezolutia de 480 x 854 pixeli ofera o vizualizare confortabila la navigarea pe internet sau in celelalte aplicatii. Este un ecran luminos, care ofera imagini puternic colorate, clare, este unul dintre atuurile sale. In plus, am remarcat functiile tactile, chiar performante, care reactioneaza precis si corect, fara lag-uri.

Software

S-ar putea ca atunci cand va fi adus spre comercialiazare sa aiba preinstalat Android-ul 4.0. Nu stiu. Eu am avut la dispozitie versiunea Gingerbread 2.3.5.

Mi-a placut ecranul de unlock. Putem intra direct in interfata principala sau putem accesa rapid mesageria instant, logurile de telefonie sau camera foto. Ii vad utilitatea mai ales atunci cand vrei sa faci repede o fotografie si nu ai timp sa cauti iconita camerei prin aplicatii.

Avem la dispozitie 5 desktopuri, trecerea intre ele realizandu-se cu o animatie 3D, ca si cand am invarti un cub. Normal, animatia poate fi customizata; daca efectul “cubic”, nu ne este pe plac, putem alege o animatie tip “slide” sau alta in care desktopul se roteste.

Meniul “pull-down” accesibil din partea superioara a ecranului ofera acces la activarea/dezactivarea Wi-Fi-ului, Bluetooth-ului, GPS-ului, Sincronizarii sau Auto-rotatiei ecranului.

Pentru scrierea textului avem la dispozitie 4 tipuri de tastaturi. Cea default este TouchPal Input dar mai avem la dispozitie si Android Keyboard, Huawei IME, MobiDIV Keyboard. M-am inteles destul de bine cu prima dar i-am dezactivat toate optiunile de autocorect, predictie sau cuvinte relevante. Ma enervau. 😀

De mentionat ca avem si un Task Manager la dispozitie, din care putem inchide sau accesa aplicatiile active.

In afara de aplicatiile uzuale, pe care le utilizam pe toate smartphone-urile, am mai remarcat patru aplicatii preinstalate:

1. Streams – un agregator de aplicatii de socializare. Mentionez ca Streams inca mai contine erori. De exemplu, nu am putut urca fotografii pe Facebook cu ajutorul lui. A trebuit sa ma folosesc de aplicatia nativa de Facebook.

2. Huawei Cloud + – un serviciu foarte misto, prin intermediul caruia putem sincroniza contactele, putem face backup online intr-un spatiu free de 5GB sau chiar localiza telefonul in cazul pierderii sau furtului.

Chiar am verificat daca il localizeaza exact si, culmea, a facut-o chiar cu acuratete. Foarte tare! De asemenea, de la distanta putem face backup la date, le putem sterge sau ii putem transmite un mesaj celui care il are in posesie. “Te-am prins ma!” :O))

3. Security Guard – aplicatie de securitate, utila la crearea unor blacklist-uri.

4. All Backup – care ne poate fi de folos la back-up-ul datelor chiar si pe un SD.

Camera foto-video

Cand spui 8 Megapixeli in ziua de azi, te astepti la rezultate foto video cel putin rezonabile. Chiar si asa este in cazul acestui smartphone, conditia fiind ca fotografiile si filmarile sa fie realizate in conditii de iluminare buna; adica ori afara in timpul zilei, ori in camere/incinte puternic luminate. Daca nu sunt indeplinite aceste conditii, fotografiile nu vor fi clare. Dupa cum vedeti, meniul camerei foto este unul destul de simplut, nu ne spune prea multe. Parca ar avea nevoie de un update pentru un comportament mai bun.

Cateva exemple foto, mai jos.

Aceleasi conditii trebuiesc intrunite si la filmare. Un exemplu video, mai jos.

 

 

Concluzii

Pro

– Functionare in general fara repros

– Functii tactile de calitate

– Autonomia

– Pretul

Contra

– Aspectul, materialele utilizate

– Nu are o memorie interna mai generoasa

– Trebuie scoasa bateria pentru a putea accesa cardul SDHC

– Ar mai trebui un update la camera foto

Honor este un smartphone care, daca ar fi fost pus in alte haine, cu siguranta ar fi jucat un rol important si in zona smatphone-urilor performante. Asa, la cum arata acum, ii vad un viitor in zona de mijloc, acolo unde poate beneficia de avantajele configuratiei sale.

In perioada in care l-am utilizat, a functionat ok, nu am intampinat dificultati in utilizare, este un smartphone cu un comportament onorabil. Ce as mai fi vrut de la el? Un design mai de calitate, memorie interna mai generoasa, un comportament mai bun al camerei foto.

Va fi lansat la inceputul primaverii in Romania, la un pret de aproximatic 1349 Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

5 thoughts on “Huawei Honor U8860 – Onorabil, pentru inceput; parca am vrea un pic mai mult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *