Asus 1225B – Netbook-ul nu se preda!
Printre atatea tablete si ultrabook-uri, care de care mai aratoase, mai portabile si mai puternice, nu ezit sa imi indrept atentia si catre unul dintre primele echipamente portabile pe care le-am indragit: netbook-ul. Chiar daca nu mai tine prima pagina a stirilor de specialitate, chiar daca nu este la fel de stralucitor si de puternic, inca nu si-a pierdut total din notorietate. Inca este preferat de anumite categorii socio-profesionale si, cum este normal, va fi promovat in continuare de catre producatori.
Este clar, si netbook-ul a parcurs cateva etape evolutive pana acum, atat din punct de vedere al formei si dimensiunilor, cat si din cel al caracteristicilor tehnice. La inceput se baza numai pe tehnologie Intel, cu scurte aparitii VIA, apoi a aparut in ecuatie Nvidia si, ulterior, AMD. Cred ca este unul dintre echipamentele care s-a adaptat cel mai rapid la cerintele pietei, la ceea ce au nevoie utilizatorii sai, existand la ora actuala versiuni pentru toate gusturile si nevoile.
Si, nu cred ca se va opri aici. Este un echipament in plina transformare, un portabil “al poporului”, al celor care vor strictul necesar intr-un echipament cu portabilitate sporita si cu un pret accesibil. Netbook-ul va ramane in perceptia tuturor un astfel de echipament, indiferent de formele si configuratiile pe care le va primi in viitor.
Dupa cum spuneam la inceput, nu voi uita niciodata netbook-ul, intotdeauna voi prezenta cele mai noi si mai interesante aparitii ale sale . Acum am ocazia sa va povestesc despre modelul Asus 1225B, un netbook de noua generatie care se bazeaza pe tehnologie AMD.
Caracteristici Tehnice
Ecran: 11.6 inchi, rezolutie 1366×768 pixeli
Procesor: dual core APU AMD E-450 la 1.65GHz
Placa Grafica: AMD Radeon HD 6320
Memorie RAM: 4GB
Stocare: 750GB
Retea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi N, Bluetooth 3.0
Conectica: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 1 xHDMI, 1xVGA, 1xSDHC, 2x Audio
SO: Windows 7 Home Premium pe 64 biti
Dimensiuni: 296 x 200 x 28 ~35 mm
Greutate: 1.44 Kg
Primele impresii, Design
Cu mana pe inima, spun din prima ca este un netbook care imi place cum arata, este pe gustul meu. O prezenta moderna, eleganta, un look care ar da foarte bine si in mediile profesionale. Un design cu aspiratii premium, peste ale netbook-urilor de anul trecut. Un model in care se vede si se simte evolutia, nu mai are aproape nimic in comun cu stramosii sai de acum doi ani.
Capacul este construit dintr-un plastic mat argintiu, iar suprafata de sprijin a tastaturii, in aceeeasi nuanta, este realizata din aluminiu. Ramele laterale au fost acoperite cu un plastic cromat, tocmai pentru a-i conferi un aer mai de lux .
Am remarcat cu mare si intensa placere ca in jurul ecranului s-a adoptat o rama din plastic mat… Pot spune, fara nicio parere de rau: “Adio plastic lucios, nu-ti vom simti lipsa!”. De asemenea, am remarcat constructia solida, robusta, care pare ca ar rezista cu succes unei utilizari intense.
Pe laterala stanga gasim portul de alimentare, doua porturi USB 3.0, unul Ethernet si un port HDMI out.
Pe laterala dreapta sunt prezente cele doua porturi Jack pentru casti si microfon, un port USB 2.0, un slot SDHC si portul VGA.
Imi place faptul ca putem obtura camera web; intimitatea inainte de toate.
Functionare si Utilizare
L-am utilizat vreme de doua saptamani, atat la serviciu cat si, seara, acasa. Configuratia sa, bazata pe APU-ul AMD E-450 cu placa grafica AMD Radeon HD 6320 si cei 4GB RAM, este de ajuns pentru asigurarea activitatilor uzuale. Ce inseamna “uzual” pentru mine: navigare pe internet, mesagerie, vizualizare si editare documente office, vizualizare si editare la un nivel minim al fotografiilor. In general si-a facut treaba destul de bine, cu exceptia cazurilor in care procesorul a fost solicitat peste limitele sale. Cand este pus la treaba, va raspunde un pic mai greu, vor aparea scurte lag-uri. De exemplu, daca deschideti mai mult de 10 tab-uri in Firefox, va trebui sa fiti mai rabdatori, nu se poate compara cu procesoarele laptopurilor mai scumpe.
De asemenea, nu prea veti dori sa accesati aplicatii complexe, care ar solicita procesorul, cum ar fi Photoshop, Windows Live Movie Maker, aplicatii de programare sau chiar jocuri. Nu este facut pentru asa ceva. Pana la urma, 1225B ramane un netbook, face ce trebuie sa faca un netbook. Cei care au nevoie de o putere de procesare superioara, trebuie sa-si indrepte atentia catre alte tipuri de laptopuri, mai scumpute.
In schimb, placa grafica Radeon poate fi pusa la treaba fara nicio retinere in aplicatii multimedia full HD. Am vizualizat materiale video in 1080p fara nicio problema pe el, in variate formate, s-a descurcat admirabil.
Salut prezenta porturilor USB 3.0, o tehnologie perfecta pentru cei care vor sa transfere rapid volume mari de date. Am copiat ceva fisiere pe el, obtinand si spike-uri de 125MB/s. Oricum, tot este de 3-4 ori mai rapida decat tehnologia USB 2.0.
Am remarcat si comportamentul excelent al hard disk-ului de 750GB, unul destul de rapid. Din pacate, in Romania vor fi disponibile doar modele cu hard disk-uri de 320GB. Ghici, de ce oare? Inundatiile….
Benchmark-uri, Performante
L-am testat si cu cateva aplicatii de benchmarking. Rezultatele nu difera foarte mult de cele obtinute pe modelul de anul trecut, 1215B. Normal, in 3D Mark 06 a obtinut un punctaj un pic mai mare.
Windex-ul ii ofera un 3.7, nota mai mica fiind cea a procesorului.
In 3D Mark 06 a obtinut un scor de 2690 puncte, un pic mai mult decat modelul anterior.
Rezultatele Cinebench, mai sus.
Informatiile culese de CPUZ, mai sus.
Portabilitate
Fata de modelul 1215B de anul trecut, nu difera foarte mult, poate este un picut mai usurel. Nu sunt sigur 100% dar si incarcatorul este mai mic decat versiunea anterioara. La transport, trebuie pus si el in discutie. Dimensiunile si greutatea lui il incadreaza in categoria echipamentelor portabile, pe care le putem transporta si manevra fara prea mare efort.
De asemenea, sta foarte bine si la capitolul autonomie. Cu Wi-Fi-ul activ si luminozitatea ecranului spre minim, am obtinut 5 ore si jumatate de lucru, destul pentru orice calator.
Portabilitatea ramane unul dintre atuurile acestui tip de echipament. Cu un pret mai mic decat cel al ultraportabilelor sau al ultrabook-urilor, isi poate dovedi utilitatea atat in vacante, in timpul deplasarilor de serviciu sau in scoli, licee si universitati.
Ecranul
Ecranul este super. Destul de mare pentru un netbook, cu o rezolutie foarte buna. Daca nu avea finisajul ala lucios, ii dadeam 10+. Mi-a placut ca afiseaza imagini si caractere clare, culori vibrante, unghiuri de vizualizare decente.
Remarc faptul ca ecranul are o dimensiune ergonomica, pe care putem vizualiza in parametri confortabili orice avem nevoie. Clar, alegerea unei astfel de diagonale atrage cu sine si un pret mai mare. Dar, cred ca isi merita diferenta de pret. Acesta diagonala duce si la prezenta unei tastaturi mai late, mai usor de utilizat.
Tastatura si Touchpad
Tastatura este de tip chiclet, cu un feedback destul de ok la atingere si cu taste excelent spatiate. Ce spuneam mai inainte, ofera un suport confortabil pentru redactarea rapida.
Cu touchpad-ul nu prea m-am inteles. In primul rand ca butoanele sunt incorporate in suprafata tactila. In al doilea rand ca butoanele se apasa mai greu. Deci, solutia minune: un mouse wireless.
Concluzii
Pro
– Design-ul, aspectul
– Ecranul si rezolutia
– Permite vizualizarea materialelor video full HD
– Are USB 3.0
– Portabilitatea
Contra
– Butoanele Touchpad-ului se actioneaza mai greu
– Pretul
Modelul Asus 1225B este una dintre prezentele inspirate pe piata netbook-urilor, cu caracteristici si un design care vor fi remarcate cu siguranta. APU-ul AMD isi face treaba pentru care a fost facut, acest netbook fiind perfect in rol de echipament secundar, utilizat atunci cand ne aflam departe de PC-ul mai uternic, de la birou. De asemenea, poate fi adoptat fara retinere de catre elevi si studenti, atat pentru studiu cat si pentru divertisment.
Deci, raman la concluzia ca Netbook-ul nu se preda. Chiar daca tabletele i-au canibalizat vanzarile, inca isi are rolul sau bine determinat in piata. Privind spre viitor, ii vad o continua transformare, in special din punct de vedere al dimensiunilor, pentru ca la capitolul performante va continua sa faca acelasi lucru. Il vad un pic mai subtire, implicit mai usor, urmand linia trasata de ultrabook-uri; normal, daca tehnologia o va permite.
Asus-ul 1225B va fi prezent prin luna martie si in Romania, la un pret orientativ de 200o Lei.
of, ecranul ala numai super nu e. poate m-am obisnuit eu prea mult cu IPS-ul de pe Lenovo-ul meu, dar unghiurile de vizibilitate sunt foarte slabe dpmdv pe 1225b.
In plus, ai cantarit laptopul? Ce greutate ti-a indicat de zici ca e cu 200 de grame mai usor ca 1215b?
pai, asa scrie la specificatii… tu le cantaresti? 😀
nu poti compara un ecran de netbook cu altul IPS… clar ca nu au aceeasi calitate; dar, pentru un netbook, se vede chiar ok.
nici nu am comparat, insa ma ateptam sa zici asta :)) parerea mea, cand zici ca un ecran e super, inseamna ca greu vei gasi altul la fel. nu? ca in categoria asta de pret cam toate laptopurile au ecrane proaste, asta e alta mancare de peste, dar tot nu-l face super. si dupa umila mea parere, sunt competitori cu ecrane mai bune (lenovo x130, e125 in clasa ieftina de 11.6 inch)
in alta ordine de idei, la specificatii zice asa: 1215b: 1.45 kg, 1225b: 1.44 kg, ambele cu bateria inclusa (pe site-ul oficial Asus). tocmai de aia intrebam. tu de unde ai luat specificatiile, ca poate intr-un caz e fara si in altul cu baterie.
Nici eu nu le cantaresc, desi de ceva timp tot zic ca o sa imi cumpar un cantar precis pentru asta.
PS: 1225B nu e netbook per se , e ultraportabil de buget, dar aici o dam in polemici 😛 Insa, e putin misleading sa folosesti termenul dpmdv, in conditiile in care 1225b nu se bate cu modelele de 10 inch, care sunt de fapt netbook-uri.
Pentru mine ramane netbook, are 12 inchi dar configuratie de netbook. Ultraportabilele au configuratii cu mult superioare, eu asa le clasez. Cand spui ultraportabil spui un Portege, un U36, nicidecum EEE PC.
Ecranul, da, poate am exagerat un pic, dar mi-a placut cum se vede, mi-a placut rezolutia; inca o data, in comparatie cu alte netbook-uri.
Greutate: da, am gresit, recunosc aici (am modificat); in specificatiile de anul trecut scria 1.46Kg (asa este la mine pe blog); nu erau 200 de grame ci 20. My mistake. La partea cu cantarul ai dreptate.