Asus LED P1 -Mini-proiector pentru mini-intalniri (de business)

Cred ca am spus de nenumarate ori ca prezenta unui proiector in cadrul unei companii serioase este imperios necesara. Utilitatea unui astfel de echipament in cadrul sedintelor sau intalnirilor de business nu cred ca poate fi contestata. Este un “must have” pentru orice companie care vrea sa-si desfasoare activitatea la anumite standarde.

De data asta o sa va povestesc despre un proiector care face parte dintr-o categorie relativ noua, portabila. Este vorba de noul model Asus LED P1, un mini-proiector care se bazeaza pe iluminare LED, o tehnologie care reduce costurile de intretinere ale unui astfel de echipament.

Configuratie Tehnica

– Tehnologie: DLP

– Sursa luminoasa: LED

– Durata de viata: 30 000 ore

– Rezolutie: WXGA 1280 x 800 pixeli

– Luminozitate: 200 ANSI lumeni

– Rata de contrast: 2000:1

– Distanta fata de perete/ecran: 0.5 ~ 3 metri

– Diagonala imaginii proiectate: 20 ~ 120 inchi

– Auto Keystone : Da

– Dimensiuni: 125.5 x 33.5 x 130 mm

– Greutate: 415 grame

Functionare si Utilizare

Inca de cand il privesti iti dai seama ca ai de-a face cu un echipament gandit pentru mediile profesionale. O carcasa metalica, cu linii simple, finisata intr-o culoare maro; un aspect modern cu accente profesionale. In plus, cantareste numai 415 grame si are dimensiunile unui port-cd, astfel ca poate fi transportat foarte usor, perfect pentru cei care au de sustinut tot felul de prezentari la clienti.

Butoanele de control ale meniului sunt asezate in partea din spate.

Claritatea imaginii proiectate este controlata cu ajutorului inelului dedicat de pe lentila.

 

Meniul este extrem de simplu. Avem acces la ajustarea luminozitatii, a contrastului, a geometriei imaginii, al aspectului ratio si al modului de vizualizare.

Tehnologia de iluminare LED pe care se bazeaza acest proiector are si avantaje dar si dezavantaje.

Avantajele:

1) In primul rand amintim de costul de intretinere mic. Lampa LED este garantata la 30.000 de ore de functionare, asta insemnand o durata de viata de aproape 20 de ani, la o medie de utilizare de 4 ore pe zi. 2) Alt avantaj este cel ca, dupa ce ne-am terminat treaba cu el, il putem opri si scoate din priza imediat; nu mai trebuie sa asteptam ca lampa sa fie racita. 3) Consumul de curent este mai redus decat la proiectoarele mai mari. 4) Cantitatea de caldura degajata este mai mica si, implicit, zgomotul ventilatorului de racire este mai redus.

Dar, trebuie sa amintim si de inconvenientul major al acestei tehnologii. Puterea luminoasa nu este foarte mare, fiind de preferat utilizarea acestui tip de proiector in medii slab luminate. In lumina puternica, nu veti putea distinge mare lucru din proiectie.

Proiectorul LED P1 poate fi utilizat la distante de 0.5-3 metri fata de peretele pe care este afisata imaginea. Nu isi are locul in salile mari de conferinte, locul lui fiind in salile de meeting cu dimensiuni reduse sau in birouri. De exemplu, la o distanta de 1 metru de perete, obtinem o diagonala a imaginii proiectate tot de 1 metru, mai exact 101cm.

In exemplul concret de mai sus, proiectorul se afla la o distanta de 141 cm fata de ecran. Diagonala imaginii proiectate avea 142cm.

La o diagonala de 40 inchi (acei 101cm) am fost multumit de claritatea si calitatea imaginii, cel putin la afisarea documentelor office. Pentru un cat mai bun contrast al imaginii, recomand utilizarea unei suprafete lucioase pentru proiectie, aceasta accentuand culorile.

Ce mai mi-a placut la mini-proiectorul Asus? Faptul ca porneste repede, fiind pregatit aproape imediat de lucru. Dar si faptul ca face automat corectia geometriei imaginii afisate. Si inca ceva, afiseaza si o rezolutie HD, 1280×720 pixeli, astfel ca poate fi utilizat si in scopuri multimedia.

Este clar, din punct de vedere al calitatii imaginii, al culorilor, al contrastului, nu poate concura cu proiectoarele standard cu lampi pe halogen. Nu proiecteaza imagini la fel de mari cu aceeasi calitate vizuala iar culorile nu sunt la fel de vibrante. Dar, in cadrul unor mini-intalniri de business, in care este de ajuns o imagine de proiectie de 1.5 metri, si in care sunt afisate preponderent powerpoint-uri sau excel-uri, isi poate face cu succes treaba, spre multumirea tuturor participantilor.

Va dati seama ca numai la powerpoint-uri nu m-am uitat eu cu ajutorul lui. In intimitatea propriului camin, am vizualizat cateva materiale video, diagonala imaginii proiectate fiind de aproape 2.5 metri. Pe un perete galben (ca nu am ecran special de proiectie) si in conditii de intuneric total (noapte afara, lumini stinse in casa) am fost relativ multumit de calitatea imaginilor video afisate. Intr-adevar, culorile nu sunt extraordinar de vibrante dar am urmarit totul in conditii onorabile si confortabile pentru privire, fara sa ne oboseasca ochii.

Hai sa va spun si ce nu mi-a placut la el. Faptul ca nu are conectica standard. Aprope deloc. Nici HDMI, nici VGA, doar un adaptor RCA. Cei de la Asus au optat pentru un conector proprietar, singurul sau avantaj fiind ca poate fi utilizat cu incarcatorul unui laptop Asus, astfel ca nu va trebui sa purtati unul suplimentar cu voi (la incarcator ma refeream).

Concluzii

Pro

– Este mic, compact, usor de purtat

– Costuri de intretinere reduse

– Durata de viata

– Consum redus de curent

Contra

– In lumina puternica imaginea proiectata nu este vizibila

– Nu are conectica standard

– Pretul

Asus-ul LED P1 este un mini-proiector pentru mini-intalniri, de business. Este compact, usor de purtat, si ofera o calitate a imaginii multumitoare, de ajuns pentru prezentarea in conditii optime a materialelor de marketing sau de vanzari. Datorita lipsei conectorilor standard la ora actuala (HDMI si VGA), consider ca isi dovedeste utilitatea in special in mediile de business, chiar daca ar fi facut o treaba destul de buna si la vizionarea unui film in confortul propriului living.

Are un pret de aproximativ 2000 Lei, fiind disponibil la comanda.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Asus LED P1 -Mini-proiector pentru mini-intalniri (de business)

Leave a Reply

Your email address will not be published.