Sony PsVita – Impresiile unui “n00b” (foto, video etc)

Da, sunt un n00b/newbie/începător în ale gaming-ului. Nu am pretenții că aș fi vreun bun gamer, am avut și eu momentele mele cu diverse titluri, mai ales în tinerețe, dar acum nu cred că m-aș juca la alt nivel decât cel Easy, Rookie sau cum i-o mai spune. Mai degrabă sunt un privitor al fenomenului, chiar îmi place să urmăresc colegii și prietenii când joacă în rețea un Sniper Elite sau un Starcraft. Le admir măestria, nu am reușit niciodată să am performanțele și talentul lor, poate că nici nu am practicat îndeajuns. Dar, din când în când, atunci când îmi vine cheful, mai trag și eu câteva cartușe la nivelul începător.

La început am fost împotriva consolelor portabile. Că, au ecranul prea mic, că-și strică copilul ochii, că sa lase joaca și să pună mâna pe o carte, d-astea, motive bătrânești și penibile câteodata. Chiar îmi dau seama că am început să semăn foarte tare cu tata, adică bunică-su, ceea ce este cam grav. La noi, achiziția PSP-ului s-a făcut dintr-o pură necesitate. Mergem foarte mult cu mașina în vacanțe și puștiulică se cam plictisește la drum lung. Încă nu este la vârsta la care se bucură de drum, de peisaje, de lucruri care ne încântă pe noi, părinții. Așa că, pentru a nu se plictisi odorul mamei, a trebuit să mai las de la mine și să-i cumpărăm un PSP. Un device pe care nu l-a lăsat din mână de când l-am luat și pe care îl privesc cu milă când văd în ce hal de uzură a ajuns.

Chiar dacă eu nu mă joc defel, ci doar mă rezum în a-l privi pe micul maestru în acțiune din când în când, nu înseamnă că nu am apreciat gadgetul PSP. Dar, se pare că acesta își trăiește ultimele momente. Este înlocuit de PSVita, o consolă portabilă mult mai performantă dar și mai accesorizată, chiar și din punct de vedere software.

Am avut ocazia să o butonăm timp de aproape 1 zi și jumătate, atât eu, cât mai ales puștiulică. Eu i-am admirat calitatea construcției, i-am testat funcțiile tactile dar și cele câteva aplicații; la partea cu gaming-ul l-am lăsat pe Matei să-și facă de cap în Uncharted: Golden Abyss.

Specificatiile ei tehnice constau într-un ecran OLED de 5 inchi cu o rezoluție de 960 x 544 pixeli, un procesor quad-core ARM Cortex-A9, 512MB memorie RAM și mai dispune și de 2 camere foto incorporate. Aceasta cântareste 260 de grame și are o grosime de 18.6mm. Părerea mea este că poate fi ținută mult mai bine, mai confortabil, decât vechiul PSP.

Pe scurt, ce mi-a plăcut la PsVita, impresiile mele “n00bice” (pot să le spun și “n00biene”?) 😀 :

1. Ecranul tactil de 5 inchi este mare, se vede foarte bine iar funcțiile tactile se comportă ca la orice smartphone sau tabletă de top; Să mai spun că jocurile se văd mult mai bine decât pe PSP?

2. Faptul că va avea tot felul de aplicații de socializare sau altele, întocmai ca la smartphone-uri sau… tablete, ați ghicit;

3. Browser-ul este cu mult, dar cu mult superior celui existent pe PSP-uri;

4. Avem multitasking acum, deci putem asculta muzică în timp ce killerim armatele reunite de trolli și zombie;

5. Are camere foto încorporate, și pe față, și pe spate;

6. Putem vizualiza filme HD;

7. Se mișcă incredibil de bine, atît în jocuri cât și in celelalte aplicații;

8. Are mai multe controale pentru o manevrare cât mai intuitivă;

9. Exista si o versiune 3G.

10. Modelul 3G are A-GPS și hărți Google pentru navigare.

Ce nu mi-a plăcut la PsVita, tot n00b-ul vorbește:

1. Nu are suport pentru discurile UMD; deci, jocurile vechi nu vor funcționa pe ea;

2. UMD-urile sunt înlocuite cu niște carduri de gaming speciale, proprietare; Pe de altă parte, aceasta este o tehnologie mai rapidă decât cea optică;

3. Cardul de memorie nu mai este Ms Pro Stick Duo, are alt format, tot proprietar; Deci, costuri suplimentare;

4. Aș fi apreciat un senzor mai puternic pentru camera foto de pe spate. Nu are decât o rezoluție VGA, 640×480 pixeli. Dacă înregistra HD, chiar că mă dădea pe spate.

Chiar și așa, noua PsVita este cu mult superioră PSP-ului, chiar m-a impresionat plăcut. Așa că, dacă se comportă cum trebuie la școală, puștiulică s-ar putea să primească una drept răsplată. Mai vedem.

Oricum, tăticilor, pregătiți-vă din timp, toți puștiulicii o vor dori…

 
Am și două videoclipuri pentru voi. Mai întâi, o scurtă prezentare:
 

Și acum, să-l privim pe mititel în acțiune, jucând Uncharted.

Cam atât momentan, nu am avut-o la dispoziție pentru mult timp, multe bloguri și publicații stăteau la coadă pentru un prim preview. Nu am avut carduri de memorie pentru a stoca muzică sau filme HD, nu am avut acces la store pentru alte aplicații, sper să o pot face cât de curând. Cam acestea au fost primele mele impresii, de “n00b”, vis-a-vis de noua consolă PsVita. Sper să revin cât de curând și cu altele.

Pe eMag.ro are preturi de 1149 Lei (versiunea Wi-FI) si 1449 Lei (Versiunea 3G). Tot aici, veti gasi si jocuri compatibile.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *