MWC 2012 – Sa fie Nokia 808 PureView chiar atat de revolutionar?

Va dati seama ca am trecut si prin hala Nokia, in primul rand pentru a vedea telefonul minune, Nokia 808 PureView, cel care poate face poze de 41 Megapixeli. Oau, toata lumea s-a extaziat la acest anunt; un telefon mai bun decat orice alt DSLR profesional… Se pare ca departamentul de marketing al Nokia si-a facut cu succes treaba.

Stati asa, nu va agitati aiurea, nu este chiar asa. Trebuie sa privim lucrurile la rece. Dar nici nu spun ca este un terminal de neglijat, poate fi primul phone-camera adevarat, inceputul unei noi perioade in lumea mobilelor.  Da, la capitolul foto-video, s-ar putea sa fie cel mai bun smartphone la ora actuala. Dar “per total”?

Va dati seama ca Nokia 808 PureView nu poate realiza poze de 41 de Megapixeli comparabile cu RAW-urile facute cu DSLR-urile. In primul rand ca procesorul existent pe telefon nu ar putea deschide asa ceva, chiar si un computer s-ar descurca un pic mai greu cu fisierele rezultate.

Poanta este alta: fotografiile sunt in realitate de 5 Megapixeli, pentru fiecare pixel al imaginii finale fiind captati 7 pixeli, la final fiind ales cel mai de calitate dintre ei. Cu siguranta, prin aceasta tehnologie vor rezulta imagini mai clare, fara zgomot, cu un nivel ridicat al detaliului; veti avea cele mai misto poze de 5 Megapixeli facute cu un telefon, pana acum.

Pe de alta parte, daca alegeti sa faceti fotografii PureView in format 4:3, imaginea initiala va avea 38 Megapixeli, din care veti putea cropui doar portiunile care va intereseaza. In format 16:9, fotografiile au 34 de Megapixeli. Ramane de vazut cat de calitative sunt cropurile in realitate. Pe ecranul lui mic aratau foarte bine. S-ar putea sa avem surprize cand le trecem pe un ecran mai mare.

Nu neg faptul ca dispune de optica mai buna decat ale altor mobile, cu lentile prin care intra mai multa lumina, pentru rezultate de calitate chiar si in mediile slab iluminate. De asemenea, Nokia 808 poate inregistra video la rezolutii full HD, cu zoom 4x fara pierderi ale calitatii.

Chiar avem mai jos o prezentare video cu aceste functii.
 

 
La partea tipica smartphone-urilor nu mai gasim nimic revolutionar. In primul rand ca avem un sistem de operare la care cei de la Nokia au renuntat deja, un Symbian Belle. Pai, ce facem aici? Nici din punct de vedere al configuratiei nu reuseste sa impresioneze: procesor single -core de 1.3Ghz, ecran AMOLED de 4 inchi cu o rezolutie de numai 360×640 pixeli, 512MB memorie RAM, stocare de 16GB.

Deci, per total, este Nokia 808 PureView un smartphone revolutionar? Dupa parerea mea, nu este. Corect, revolutioneaza fotografia digitala in lumea smartphone-urilor, dar atat. Veti putea obtine cu el fotografii si filmari de calitate, cum niciun telefon nu poate face la ora actuala. Dar, ce ne facem cu experienta pe care o asteptam de la un smartphone? Cum este browserul, cum stam cu aplicatiile etc? Ca doar nu il folosim doar pentru foto-video, nu utilizam doar meniul camerei. Parerea mea este ca sistemul de operare Symbian nu mai poate oferi o experienta completa la ora actuala, nu la nivelul celei obtinute cu un iOS sau cu un Android, nici macar cu un Windows Phone. Ar fi fost exceptional daca vedeam aici si alt sistem de operare, este singurul sau punct slab, unul care, din pacate, conteaza.

Alte cateva imagini cu el, mai jos.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “MWC 2012 – Sa fie Nokia 808 PureView chiar atat de revolutionar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *