Lytro – Fotografii dinamice

Da, in imaginea de mai sus aveti un nou tip de camera foto digitala, Lytro – Light Field Camera. Un concept pe cat de ciudat din punct de vedere al formei, pe atat de interesant din punct de vedere al functiilor sale, in ciuda limitarilor functionale.

Ce mi s-a parut interesant la ea?  La fotografiere, aceasta capteaza in totalitate scena, lasandu-ne ulterior sa focusam unde vrem, pe ce anume vrem sa evidentiem. Nu are motor de focus inclus, astfel ca va capta intreaga scena, focusarea realizandu-se digital, ori direct pe camera prin apasarea pe micul ecran tactil de 1.46 inchi, ori pe computer, fisierele rezultate avand o extensie proprietara “lfp”.

Da, creeaza fotografii dinamice – “living pictures”, la care putem schimba focusarea cum vrem noi. Exemple de astfel de fotografii, aici.

In rest, camera mai are un zoom optic 8x cu diafragma constanta f/2.0, o rezolutie de 11 Megarays (Mega-Raze, adica poate surprinde 11 milioane de fascicule de raze de lumina) dar si stocare interna de 8 sau 16GB. Pentru ca fotografiile rezultate sunt destul de mari, pe 8GB pot fi stocate aproximativ 350 de fotografii.

Putem exporta fotografii standard cu ajutorul software-ului, acestea avand o rezolutie de numai 1080×1080 pixeli, bune pentru afisarea pe net dar cam atat. De aici si limitarile de care vorbeam.

Clar, nu este o camera cu foarte multe functii, este doar un gadget cool pe care il vad mai degraba utilizat de catre cei care vor sa fotografieze “altfel”, cum ar fi adeptii lomografiei. Gadgetul nu este deloc ieftin, modelul cu 8GB avand un pret de aproximativ 400 USD.

Un exemplu video de focalizare, mai jos.
 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Lytro – Fotografii dinamice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *