Asus Bluray Writer – High Definition Gadget
Mai este putin si se vor face doua luni de cand v-am amenintat cu o scurta prezentare a unui posibil super gadget. Despre unitatea optica externa de tip bluray writer de la Asus, SBW-06C2X-U, este vorba. Imi cer scuze, a fost o iarna grea, am mai si plecat din tara, stiu, scuze penibile…
Dar, a sosit momentul adevarului. Ramane in opinia mea bluray writer-ul Asus un super gadget? Am reusit pana la urma sa fac discuri video bluray cu filmarile din vacante?
Caracteristici Tehnice
Tip: Extern
Interfata: USB 2.0
Buffer: 2MB
Tip de scriere: BD-RE : Random Write; BD-R : Sequential Write; DVD+R & DVD+R (DL) : Sequential Write; DVD-R & DVD-R(DL) : Incremental Recording; DVD+RW : Random Write; DVD-RW : DAO/Restricted Overwrite/Incremental Recording; DVD-RAM : Random Write; CD-R/RW : DAO/TAO/SAO/Packet Write
Dimensiuni: 157 x 140 x 18.5 mm
Greutate: 290 grame (fara piciorul de sustinere)
Primele Impresii
Bluray writer-ul Asus are un design compact, simplu, oarecum sobru, de unealta profesionala, dedicata backup-ului datelor importante. Sincer, parca nu ar fi stricat o culoare mai vesela…
Dar, fiind compact, are un atuu incontestabil. Poate fi companionul perfect pentru cei care au laptopuri fara unitate optica. Si eu sunt in aceasta situatie. Chiar daca nu am nevoie permanenta de un astfel de accesoriu, tin intotdeauna unul aproape. De exemplu, prefer sa nu port cd-urile originale cu muzica in masina, pentru a nu deteriora. Pare cam ciudat, dar sunt unul dintre aia care mai si cumpara muzica. Asa ca, prefer sa le copiez. Deci, am nevoie de o unitate optica.
De mentionat ca aveti nevoie de doua porturi USB 2.0 libere pentru alimentarea unitatii Asus.
In plus, cei care il vor tine mai mult pe birou, au la dispozitie un stativ pentru a-l aseza in pozitie verticala.
In plus, fiind o versiune de retail, vine la pachet si cu o suita software, foarte buna pentru majoritatea operatiilor pe care le-am face cu o unitate optica. Aceasta include: Cyberlink Power2Go 7, Cyberlink PowerDVD 10 with Magic Cinema, Cyberlink PowerBackup 2.5, Cyberlink IstantBurn 5 si TurboEngine.
Functionare si utilizare
Sa stabilim inca de la inceput: Cui i-ar fi util un astfel de gadget? Raspunsul meu? Tuturor celor cu simt de raspundere, cu capul pe umeri. Tuturor celor care au tone de informatii electronice importante si care prefera sa le “treaca” din cand in cand si pe un disc optic, pentru backup. Date de la serviciu, filmari si poze din vacante, nu conteaza, toate isi au importanta lor.
Cati dintre voi au pierdut date importante si apoi au regretat amarnic ca nu au avut backup la ele? Cati? Va spun eu, tuturor vi s-a intamplat cel putin o data. Cel putin o data! Unii s-au invatat minte dupa un un astfel de incident neplacut, altii nu… Treaba lor…
Deci, ca tot am stabilit ca un astfel de gadget este providential in aceste timpuri eminamente digitale, la ce mi-a fost mie util Asus-ul SBW-06C2X-U? In paranteza fiind spus, nu puteau si ei sa aleaga un nume mai putin complicat? De exemplu, Asus Blu 2.1. 😀
Deci ce am facut eu atata amarnic de vreme cu el? In primul rand am facut backup de date.
Am vrut sa vad in cat timp poate scrie 23.6GB de date, la viteza 4X. Stiu, el poate scrie la 6X dar eu nu folosesc niciodata viteza maxima la scrierea discurilor optice. Mai bine mai incet, dar ajungem la destinatie. Deci, un disc de 23.6GB l-am “ars” in aproximativ 40 de minute, la o viteza de scriere de 4X. Nici mult, dar nici putin. Cei de la Asus ne comunica ca la viteza 6X, un disc bluray este scris in aproximativ 23 de minute. Chiar si asa, tot nu as scrie la viteza maxima, considerati-ma old fashion.
Stiu ca suporta si formatul BDXL, adica poate scrie discuri de 128GB. Intr-un mediu casnic, nu vad pe nimeni care sa astepte o noapte intreaga pentru trecerea pe suport optic a unei cantitati de 128GB. Cu siguranta este un feature adresat corporatiilor, acolo unde writer-ul este conectat la un server. Plus ca un disc BDXL are alte preturi decat unul BD-R.
Nu l-am supus la scrierea de cd-uri audio, nu am avut de ce. In schimb, ce am mai facut eu cu el? Ghiciti? Da, am reusit, in sfarsit, sa scriu Bluray-uri video! Sunt tare mandru de mine. 😀 Stiu, e o tacaneala, dar e tacaneala mea. Daca tot filmez HD pe oriunde ma duc, de ce nu as face discuri video bluray, asa cum faceam DVD-uri cand filmam in formatul standard digital? Nu ar fi pacat sa scad calitatea full HD a filmarilor la cea MPEG 2 doar pentru a scapa mai usor si a face DVD-uri? Ba da, ar fi pacat.
Din pacate, software-ul din pachet nu mi-a fost de folos pentru aceasta trebusoara, asa ca a trebuit sa apelez la cunostinte si la cautari aprige pe internet. Pachetul software este foarte bun la redarea filmelor HD, chiar si 3D, sau la backup de date.
In final, cautarile m-au dus catre doua pachete software: Corel DVD MovieMaker si Cyberlink Power Director 10. Pe cel din urma l-am abandonat pentru ca a dat erori, pesemne ca nu am avut o configuratie demna pentru el.
In schimb, suita Corel m-a ajutat sa-mi fac damblaua. Corel DVD Movie Maker este un pachet software pe cat se poate de simplu. Importi fisierele video, poate si fotografii, iti alegi layoutul, customizezi meniurile si scrii filmul pe disc.
Suna simplu… Nu? Asa si ar trebui sa fie. Dar… Exista si un DAR… Trebuie sa ai un sistem puternic pentru a face randarea video full HD. De exemplu, pentru un disc video ocupat cu numai 15GB, a trebuit sa astept nu mai putin de 12 ore pentru a fi gata, timp in care procesorul a stat ocupat la peste 90% din capacitatea sa; asta in cazul in care eu folosesc un sistem cu un procesor Intel Quad-core. Drept, nu unul de generatie noua, dar totusi.
Asa ca, nu va recomand sa faceti convertire HD de acest fel pe un laptop. Nu stiu daca un echipament portabil ar supravietui la 12 ore in care procesorul sa ruleze ca nebunul. Mai degraba va intra in protectie si sistemul se va restarta. Concluzia? Mi-am dat seama ca imi trebuie un upgrade de sistem, pentru ca la ideea de bluray-uri video nu voi renunta cu una cu doua.
Pana la urma, software-ul Corel m-a ajutat sa-mi rezolv problema, este o solutie care a functionat, simpla si eficienta. Ulterior, am vizionat fara probleme pe un player bluray discurile create cu ajutorul lui.
O astfel de unitate optica poate fi extrem de utila si celor care filmeaza pe la nunti. Majoritatea au acum camere video de ultima generatie, care filmeaza High Definition. Nu ar fi mai misto ca in locul DVD-urilor video sa ofere tinerilor casatoriti bluray-uri video? Eu cred ca da, calitatea imaginilor filmate ar fi maxima.
Mai trebuie sa remarc inca ceva. Costul pe GB al backup-ului pe un disc optic, este mai mare decat daca facem acelasi lucru pe un hard disk. Facem un calcul?
1. Un HDD de 2TB, sa zicem 2000 de GB, costa aproximativ 700 lei; deci, 700/2000 = 0.35lei/1GB
2. Un disc bluray de 25GB, costa 10 lei; deci 10/25 = 0.4lei/1GB.
Deci, chiar si asa, fara sa cumparam unitatea optica de scriere, iesim mai ieftin. Astfel ca, mai degraba vad rolul unei astfel de unitati optice la scrierea discurilor video HD sau operatiuni de dublu-backup.
Ca o concluzie de final, da, consider in continuare ca unitatea optica bluray Asus este un super gadget, care imi poate fi util atat la backup-ul datelor cat si la realizarea unor discuri video bluray, pe care sa le vizionez pe orice player compatibil. Este un gadget actual, pentru vremuri High Definition…
Pingback: » Unitate optică externă wireless pentru smartphone-uri și tablete, de la Samsung