Camere Foto “Smart” cu Android – O direcție firească
Citeam în această seară un articol pe Slashgear care ne anunța că Panasonic și Samsung pregătesc camere foto Smart bazate pe Android. Sincer, mă așteptam ca producătorii de electronice să adopte această direcție, una firească chiar, ținând cont de cât de mult sunt apreciate aplicațiile foto pe smartphone-uri. Cea mai cunoscută este Instagram-ul, o aplicație care am înțeles că va sosi cât de curând și pe Android.
Clar, cu ajutorul aplicațiilor foto obținem efecte cool, unele chiar reușite, care aduc o nuanță “mai artistică” instantaneelor realizate cu smartphone-ul din dotare. Să recunoaștem că, pentru obținerea unor astfel de efecte în alte condiții, pe un computer să zicem, este nevoie atât de anumite cunoștințe de editare dar și de ceva timp pierdut cu prelucrarea fotografiilor.
Pe de alta parte, fără tușa lor artistică, majoritatea fotografiilor realizate cu telefoanele mobile nu ar putea fi comparate cu cele făcute cu o cameră foto compactă (în aceleași condiții). Pentru că, smartphone-urile nu au, și nici nu vor avea prea curând, optica și senzorul camerelor foto. Fotografiile realizate cu un mobil sunt mai interesante numai datorită aplicațiilor, acestea le pun mai bine în valoare.
Privind din această perspectivă, nu era logic să apară astfel de aplicații și pe camerele foto? Vă dați seama ce rezultate am obține daca aplicăm efectele pe fotografii mai clare, cu un contrast mai bun, cu o paletă coloristică mai bogată?
Sigur, există și acum tot felul de efecte pe camerele foto – Miniature, Fish Eye, Vintage, Poster, aceleași cam la toate mărcile. Prea puține după părerea mea, le numeri pe degete, poate și din cauză că producătorii de camere foto nu alocă resurse mai importante pentru dezvoltarea unor astfel de module.
Tocmai de aceea văd benefică implementarea unui sistem de operare pe camerele foto. Toată lumea ar avea de câștigat. Și producătorii de camere, și dezvoltatorii dar și utilizatorii. Producătorii chiar ar fi ajutați de dezvoltatorii de aplicații pentru a-și pune mai bine în valoare echipamentele. Putem spune că popularitatea unei anumite camere foto va depinde în mare măsură și de aplicațiile compatibile. Vă dați seama ce ar însemna ca numai un producător să aibă Instagram pe camerele sale?
Nu cred că este o idee deloc rea, există deja camere cu Wi-Fi, până la postarea fotografiilor direct pe Facebook sau Picassa nu mai este decât un pas. Chiar sunt deja camere foto care pot face asta.
Pot spune că Samsung au făcut un prim pas în această direcție cu modelul MV800, o cameră care m-a frapat în primul rând prin organizarea meniului, întocmai ca unul de smartphone, dar și prin multitudinea de efecte puse la dispoziția utilizatorilor. Și chiar acest lucru spuneam atunci – că este o cameră care are nevoie de un Market specializat. Se pare că nu am fost prea departe de adevăr.
Sigur, nu este totul atât de simplu pe cât pare, eu doar mă bucur că a fost creionată ideea. Mai trebuie să treacă puțin timp, mai trebuiesc finalizate niște agreement-uri între producătorii de camere foto și dezvoltatorii de aplicații.
Pe de altă parte, nu toți producătorii au expertiza necesară dezvoltării unor astfel de camere. Canon, Nikon, Pentax, producătorii istorici de camere foto, sunt depășiți la acest subiect. Avantaj au companii ca Samsung, Panasonic, Sony; ei au know-how atât pe partea de sisteme de operare, cât și pe cea a producției de camere foto. Cine știe, poate cu această ocazie va apărea și LG-ul pe piața camerelor foto…
Și uite așa, apps-urile vor deveni extrem de importante și în lumea fotografiei… O să ne mai auzim pe acest subiect…