Toshiba Portege Z830 – Ultrabook de Business

Desi este un concept nou-nout, recent lansat de catre cei de la Intel, ultrabook-ul se bucura deja de notorietate printre pasionatii de tehnologie. Personal, consider ca este echipamentul potrivit celor care isi desfasoara activitatea si in afara biroului, fie ca participa la diverse “meeting-uri”, calatoresc in interes de afaceri sau folosesc unul chiar si in vacante. Chiar daca sunt usoare si subtiri, ultrabook-urile mi-au dovedit ca au destula putere de procesare pentru asigurarea suportului in aproape orice aplicatie de business dar si in cele dedicate divertismentului High Definition.

Am avut ocazia sa testez doua modele pana acum, Zenbook-ul UX31 si Acer-ul S3. Ultrabook-ul Toshiba Z830, despre care voi povesti in continuare, se detaseaza de confratii sai in primul rand printr-un aspect mai business, mai orientat catre zonele corporate.


Configuratie Tehnica

Ecran: 13.3 inchi, rezolutie 1366×768 pixeli, finisaj mat

Procesor: Intel Core i5-2557M la 1.7Ghz

Memorie RAM: 4GB

Stocare: SSD de 64GB – modelul testat. Comercial are un minim de 128GB.

Placa grafica: Intel HD3000

Conectica: 1xHDMI, 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xVGA, 2xJack 3.5mm, 1xSDHC

Retea: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0 + EDR, Ethernet Gigabit

SO: Windows 7

Dimensiuni: 316.0 x 227.0 x 8.3 ~ 15.9 mm

Greutate: 1.12 Kg

Primele Impresii, Design

Care este reprosul suprem adus ultrabook-urilor? Daca nu stiti, va spun eu: ca seamana cu Macbook Air-ul celor de la Apple. Ei, in acest caz, nu poate fi vorba de o astfel de asemanare. Portege-ul Z830 este primul astfel de echipament care nu are nicio legatura vizuala cu portabilele Apple, din contra, chiar pastreaza linia de design cu care eram obisnuiti la ultraportabilele din gama Portege.

Z830 atrage prin aspectul echilibrat, elegant dar totusi modern, cu linii drepte, muchii ascutite, o constructie riguros geometrica. O carcasa din aliaj de magneziu cu un finisaj mat al tuturor suprafetelor, asa cum ii sta bine unui echipament profesional.

Apoi, impresioneaza prin silueta extrem de subtire, doar 16mm in grosime, dar si prin greutatea de numai 1.12Kg. Cred ca este cel mai usor ultrabook de pana acum, fiind in acest fel foarte simplu de purtat si de manevrat, chiar si de catre o doamna sau domnisoara.

Ca si in cazul majoritatii ultraportabilelor Portege pe care le-am mai vazut, nici ultrabook-ul Z830 nu pare un echipament foarte solid sau rezistent. Valorile mici ale greutatii si grosimii, implica si utilizarea unor materiale mai subtiri. De exemplu, ecranul flambeaza, se indoaie, este fragil. Tocmai de aceea, va recomand sa-l manevrati cu maxima atentie, orice accident avand o mare probabilitatea sa-i fie fatal.

Nici la partea de conectica nu sta rau deloc, de altfel fiind cel mai accesorizat ultrabook pe care l-am intalnit.

Pe laterala stanga sunt prezente jack-urile de 3.5mm pentru casti si microfon, alaturi de slotul SDXC.

Pe laterala dreapta, avem la dispozitie un port USB 3.0.

Ceilalti conectori au fost dispusi pe laterala din spate. Aici, gasim un port VGA, cel pentru alimentare, HDMI, doua porturi USB 2.0 si un port Ethernet  RJ45.

Functionare si Utilizare

Din punct de vedere al experientei de zi cu zi, m-am folosit la maxim de  atuurile sale: portabilitatea si puterea de procesare superioara. Am remarcat functionarea ireprosabila, ultrabook-ul Toshiba descurcandu-se excelent atat in aplicatiile tip office, cat si in cele de prelucrare video sau divertisment.

Si, totul in conditiile in care nu am avut la dispozitie un produs final, ci un sample despre care am fost avertizat ca ar mai avea si mici hibe. Sincer, nu am sesizat nimic iesit din comun. In plus, am remarcat ca nu se incinge, chiar si atunci cand este solicitat, temperatura crescand usor doar in zona aflata deasupra tastaturii.

Dupa cum am spus, a functionat fara nicio problema in toate programele pe care le folosesc zilnic: browsing pe internet in Chrome cu minim 10 ferestre deschise, office, mesagerie instanta, prelucrare foto (Irfan Viewer si Adobe Lightroom), prelucrare video full HD la nivel de amator (in Windows Live Movie Maker) dar si la vizualizare de materiale video la aceleasi rezolutii, full HD. Pentru ceea ce am eu nevoie, s-a descurcat de minune.

Il recomand pentru tot spectrul de aplicatii, atat pentru cele de office sau business, chiar si cele pentru vizualizare sau prelucrare HD la un nivel minim spre mediu, mai putin la gaming de ultima generatie sau prelucrare grafica industriala. Aici,  la randarea continutului grafic complex, placa grafica Intel se va dovedi insuficienta. Tocmai de aceea, astept ultrabook-urile cu placi grafice suplimentare.

Remarc prezenta tehnologiei USB 3.0 care, alaturi de un SSD, este cea mai eficienta solutie la ora actuala pentru transferul rapid al datelor. Si, in caz ca trebuie sa transferati anumite fisiere prin intermediul retelei, aveti la dispozitie si o placa Ethernet Gigabit, mai rapida decat cea Wi-Fi.

Benchmark-uri

L-am testat si cu cateva programe de benckmarking. Rezultatele obtinute sunt chiar bunicele.

Windex-ul ii confera un punctaj de 5.5, veriga slaba fiind declarata placa grafica.

In 3D Mark 06 a obtinut 4384 de puncte, chiar mai mult decat confratii taiwanezi.

3D Mark Vantage, 1676, si aici sta bine versus aceiasi confrati.

PC Mark-ul 7, ii confera 3175 puncte, mai putin decat si decat Acer-ul S3 si decat Asus-ul UX31; din cauza procesorului mai slab.

PCMark Vantage il puncteaza cu scorul de 8959, mai mic decat al Zenbook-ului Asus.

Nu i-am testat SSD-ul pentru ca nu avea rost, in comert este disponibil cu alt model. Din cate am inteles, voi primi cat de curand si o varianta comerciala; atunci voi testa si viteza de citire a SSD-ului.

Portabilitate

Ultrabook-ul este prin definitie un echipament cu un coeficient ridicat al portabilitatii. Atat prin dimensiuni, prin greutate, prin autonomie dar si prin accesoriile suplimentare care sporesc experienta utilizarii lui in afara biroului, departe de orice sursa de curent sau de un LAN.

Din acest punct de vedere, Z830 sta chiar foarte bine, cu un minus datorat lipsei unui modul 3G. Este usor, subtire, incape fara probleme intr-o geanta sau rucsac de dimensiuni mici. Si, in plus, transformatorul de pe cablul de alimentare este tot unul de mici dimensiuni.

Tinand cont de puterea sa de procesare, nici la capitolul autonomie nu se descurca rau deloc. Cu Wi-Fi-ul activat si luminozitatea ecranului la 35%, am avut parte de aproximativ 5 ore de lucru.

Ecranul

La ecran, cel mai mult am apreciat finisajul mat, fiind in acest fel o suprafata care va reflecta mai greu lumina, astfel ca poate fi utilizat fara probleme si in spatii deschise, in aer liber. Dar, trebuie sa recunosc ca are unghiuri de vizibilitate mai stranse iar culorile nu sunt parca la fel de vibrante ca la ecranele lucioase, glossy. As fi apreciat si o rezolutie mai mare un pic, poate un 1600×900 pixeli.

Tastatura si Touchpad

Tastatura este de tip chiclet, tastele au un feedback placut la utilizare, astfel ca ofera un suport excelent pentru redactarea rapida. In plus, este si iluminata, astfel ca poate fi utilizata fara retinere si in mediile slab luminate.

Am fost multumit de comportamentul touchpad-ului si al butoanelor care il insotesc, nu am patit erori de repozitionare ale cursorului, este un accesoriu care functioneaza asa cum trebuie.

In plus, intre cele doua butonase este prezent si un cititor de amprente, un accesoriu utilizat mai ales in cadrul companiilor.

Concluzii

Pro

– Este usor si subtire

– Aspect de business

– Puterea de procesare

– Ecran finisat mat

– Tastatura este iluminata

– Conectica variata

Contra

– Pretul

– Este un echipament fragil

Portege-ul Z830 este un ultrabook dedicat mediilor de business, atat prin aspect, prin nivelul de accesorizare dar si datorita pretului. Poate asigura un suport excelent de lucru in majoritatea aplicatiilor utilizate in cadrul corporatiilor, fiind un echipament dedicat persoanele dinamice, care lucreaza, comunica sau administreaza conturi si afaceri de oriunde s-ar afla.

Poate fi achizitionat din reteaua partenerilor Scop Computers. In acest moment, avem la dispozitie doua modele:

1. Portege Z830-10F, Core i5-2467M (1.40 GHz) BGA, 4GB (2GB-onboard +2GB DDR3 (1333MHz), 128GB SSD mSATA-32nm, 13.3 HD, WebCam, Gbit, 8cell, W7HP 64, KB w/illum, Ultimate Silver Hairline, 3Yr – 4299 Lei

2. Portege Z830-10D, Core i5-2557M (1.70Ghz), 128GB SSD, 4GB DDR3 (2+2), No ODD, 13.3 HD 200 LD, No dedicated GPU, Win7 64bit Professional, BT, Gbit, WebCam,KB Tile w/illum, Silver Hairline, 8 cell, 3yr – 4999 Lei

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Toshiba Portege Z830 – Ultrabook de Business

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *