Asus VG278H – Un monstru pentru pasionaţii de 3D
Gamerii pasionaţi vor avea întotdeauna la dispozitie cele mai mişto şi mai performante echipamente IT, vor căuta să aibă mereu pe birou cele mai recente apariţii hardware. Părerea mea este că ei sunt adevăraţii promotori ai industriei IT, pentru ei dezvoltându-se în primul rând tehnologii din ce în ce mai performante, capabile să redea jocuri cu grafică din ce în ce mai complexă, mai consumatoare de resurse. Acum să fim sinceri, pentru un word şi un excel, nu ai nevoie de vreo placă video extraordinară sau de vreun procesor cu en-şpe nuclee.
So, pe lângă cel mai nou procesor, cât mai multă memorie RAM, cea mai tare placă grafică, au nevoie şi de un monitor pe măsură, care să poată reda la parametri optimi, cât mai calitativi, imaginile dinamice din jocuri sau, de ce nu, din alte aplicaţii grafice sau multimedia.
Cei de la Asus, au început să fie din ce în ce mai activi şi pe piaţa monitoarelor, mai ales în zona celor profesionale şi de gaming. Monitorul Asus VG278H, pe care l-am găzduit ceva timp pe biroul meu, are specificaţii dar și un comportament care îl recomandă pasionaţior de gaming şi multimedia în format 3D.
Caracteristici Tehnice
– Tip panou: TN
– Diagonala ecranului: 27 inchi
– Rezolutia: 1920×1080 pixeli
– Luminozitate: 300 cd/mp
– Contrast real: 750:1
– Contrast dinamic: 50.000.000:1
– Timp de raspuns: 2 ms
– Unghiuri de vizibilitate: 170 / 160 grade
– Conectică: HDMI 1.4, DVI-D, D-Sub
– Boxe Încorporate: Da
Impresii, Functionare, Utilizare (toate la un loc)
Pentru un monitor dedicat aplicaţiilor multimedia şi de gaming, are un aspect destul de serios, oarecum business. Chiar dacă este utilizat în construcţie şi plasticul lucios (pe rama frontală), nu lasă deloc o impresie “glamour”, dimpotrivă, ținuta sa masivă impune respect. Am remarcat că plasticul lucios de pe rama frontală se zgârie destul de ușor, poate era de preferat să fie folosit tot un plastic mat si pe această zonă.
Acesta poate fi inclinat cu +15 / -5 grade, poate fi rotit iar înălțimea poate fi ajustată, astfel încât să beneficiem de o vizualizare optimă. Deh, este un monitor Pro-gaming…
Am remarcat şi posibilităţile extinse de conectare: avem port HDMI, altul DVI, unul VGA dar şi port audio de 3.5mm. În schimb, nu-mi place deloc cum au fost ascunse (poziționate), sunt greu de accesat. Menționez că monitorul vine la pachet cu un cablu DVI dual-link, necesar pentru vizionările 3D.
Pe rama superioară, transmiţătorul pentru ochelarii 3D Vision 2 de la Nvidia a fost poziţionat central. Acesta poate fi înclinat, pentru o comunicare cât mai bună cu ochelarii. Este de apreciat soluţia aleasă, aceasta ducând la eliminarea unor componente suplimentare pe birou. De asemenea, prin intermediul portului HDMI 1.4 se poate face direct sincronizarea 3D între ochelari şi sursa video, de orice natură ar fi ea.
Meniul poate fi accesat prin intermediul a 6 butoane poziţionate sub ecran.
OSD-ul ne pune la dispoziţie 5 profiluri predefinite de vizionare: Scenery, Standard, Theather, Game și Night View.
Nu am spus nimic până acum de diagonala ecranului: 27 de inchi! Wow! Adică 68.5 cm. Cum zicea Marin Moraru într-un film de renume “Uriaș… Moby Dick!” Da, este mare, are o diagonală perfectă atât pentru gaming, pentru aplicaţii multimedia full HD sau pentru programele la care ai nevoie de o suprafaţă de lucru cât mai generoasă, de editare grafică să zicem. Are o rezoluţie full HD, 1920×1080 pixeli dar parcă se putea un pic mai mult.
O să vă povestesc mai întâi despre calităţile sale 2D.
În primul rînd apreciez dimensiunea mare a ecranului, perfectă atât pentru utilizare tip office cât şi pentru navigare pe internet. De fapt, putem afişa simultan pe ecran şi un document office, şi o pagină de internet. Apoi, am apreciat finisajul anti-reflexie, a cărui utilitate nu cred că mai trebuie comentată.
Am fost mulţumit de calitatea imaginilor, acestea având parte de un contrast foarte bun dar şi de nuanţe plăcute privirii. Reprezentarea culorilor este foarte ok pentru o matrice TN dar nu poate fi comparată cu cea obţinută pe un ecran IPS. Dar, IPS-ul nu este tocmai ce le trebuie utilizatorilor acestui tip de monitor, gamerilor.
De asemenea, datorită timpului de răspuns de numai 2ms, s-a descurcat excelent şi la vizionările full HD dar şi în gaming, atât cât m-am jucat eu, nefiind vreun maestru în materie. Nici unghiurile de vizionare nu sunt rele deloc, astfel că vă puteți bucura de vizionarea unui film sau vă puteți etala talentele în jocuri alături de prietenii voștri.
Apoi, am remarcat puterea sa luminoasă, ale cărei valori maxime îşi dovedesc utilitatea în special la vizionarea 3D. În modul de utilizare 2D, am ţinut luminozitatea setată la 50%, tocmai bine pentru o vizionare confortabilă.
3D la aparat!
Nu sunt neapărat un fan al 3D-ului. Nu pentru că nu mi-ar plăcea efectele 3D din filme sau din jocuri. Din contră, și ele pot îmbogăți experiența vizuală. În schimb, nu mă pot obişnui cu purtarea unor ochelari pentru perioade îndelungate. Rezist cu stoicism pentru o oră sau două pe durata unui film dar nu m-aş putea juca toată noaptea, așa cum o fac gamerii înrăiți.
Dar, ochelarii din această generaţie parcă sunt mai confortabili, parcă nu mai strâng atât de tare, cum o făceau cei de anul trecut. Lentilele sunt mari, au un câmp de vizibilitate larg, astfel că putem vizualiza fără probleme întreg ecranul, chiar și de aproape.
Iarăşi, faţă de generaţia anterioră, a crescut nivelul de luminozitate pe care îl recepţionează ochelarii şi implicit calitatea vizionării. Adică, sunt mai luminoși, nu se mai întunecă imaginea când este activat modul 3D, așa cum se întâmpla la modelul precedent. Dar, la fel ca orice tehnologie activă, calitatea acesteia încă depinde de sursele luminoase din cameră. Nu vă recomand prezența neoanelor în aceeași cameră cu monitorul. Totuși, pâlpâitul ochelarilor nu mai este la fel de obositor, vizualizarea a crescut în calitate.
Şi încă ceva, daca vrem să vizionăm un film 3D în familie, ce facem? Avem doar o pereche de ochelari în pachet. Poate și din această cauză îl văd ca pe un monitor de gaming.
Concluzii
Pro
-Construcţie solidă, rezistentă
– Diagonala mare și rezoluție full HD
– Posibilităţi multiple de ajustare a poziţiei ecranului
– Imagini de calitate, atât în 2D cât şi 3D
– Receptorul 3D este integrat
Contra
– 3D-ul activ încă este dependent de sursele de lumină exterioare
– Avem doar o pereche de ochelari la pachet
– Poziţionarea conectorilor
-Preţul
Monitorul Asus VG278H este dedicat gamerilor sau entuziaştilor multimedia, cu condiţia să-şi dorească neapărat şi experienţe 3D, chiar dacă nu pentru o utilizare permanentă. De ce? Din cauza prețului plătit pentru tehnologia 3D încorporată. Un monstru de monitor, cu un public de nișă, pasionat de 3D.
În paranteză fiind spus, nu recomand 3D-ul pentru o utilizare îndelungată, mai mult de una sau două ore pe zi; este o tehnologie mișto, cool, dar nu cred ca este cea mai “safe” pentru ochii și sistemul nostru nervos. Nu uitați, consumați 3D cu moderație!
Monitorul Asus VG278H are un preț de aproximativ 3000 lei.
Pingback: » Monitor 3D de la Philips, pentru gamerul din tine