Nokia Lumia 800 – Smartphone-ul cu Windows, in toata splendoarea lui

Primul meu smartphone a fost unul cu Windows Mobile 5. Au urmat inca doua cu Windows Mobile 6. Dupa care, am trecut la iPhone, apoi la Android. Spune ceva, nu? Spune ca Microsoft au fost odata tari si mari pe piata smartphone-urilor dar au pierdut teren dupa aparitia sistemelor de operare mobile moderne. Acum, cu noul Windows Phone 7, vor sa recastige increderea utilizatorilor si, ulterior, o cota cat mai mare din aceasta piata.

Pe de alta parte, primul meu telefon a fost un Nokia, un 5110. Urmat de inca unul, mai mic, un 3310. Intre cele doua Windows Mobile, chiar am incercat si un Nokia cu Symbian. Dar, in acest moment, si Nokia se pare ca pierdut locul fruntas al clasamentului telecom, vina fiind tot a sistemelor de operare moderne. Au pariat chiar si atunci cand nu mai avea rost pe un sistem de operare uzat moral, si asta se vede.

Asa ca, oarecum firesc, cei doi Goliati raniti ai telecomului, care inca isi mai ling ranile, si-au unit fortele. Unde sunt doi, puterea creste. Microsoft a venit cu un sistem de operare modern, Nokia si-a adus aportul prin cateva terminale superbe, unul dintre ele fiind chiar modelul Nokia Lumia 800, despre care voi povesti in continuare.

Caracteristici Tehnice

Ecran: Amoled de 3.7 inchi, rezolutie 480×800 pixeli

Procesor: single core Qualcomm MSM8255 la 1.4Ghz

RAM:512MB

Stocare interna: 16GB

Camera: 8 Megapixeli, AF, Flash, f/2.2

GPS: A-GPS, GPS

Conectica: Wi-Fi, Bluetooth, microUSB

Acumulator: 1450mAh

Dimensiuni: 116.5×61.2×12.1mm

Greutate: 142grame

SO: Windows Phone 7.5

Primele Impresii, Design

Din punct de vedere al design-ului, nu cred ca pot spune mai multe decat am comentat la prezentarea lui N9. Acelasi design superb, aceeasi carcasa dintr-o singura bucata de policarbonat, sigilata cu un geam Gorilla Glass curbat. Aceeasi forma ergonomica, care se potriveste perfect in palma, aceleasi muchii rotunjite, linii fluide. Aceeasi constructie simpla, de efect, impecabila dar si durabila, rezistenta la o utilizare intensa. Din acest punct de vedere, tot respectul pentru designerii Nokia; din acest punct de vedere, acest terminal poate candida fara retinere la titlul de Mister Telecom.

Pe laterala dreapta sunt prezente toate butoanele fizice: declansatorul camerei, in mijloc butonul pentru blocare/deblocare, apoi cele de ajustare ale volumului.

Pe laterala inferioara a fost pozitionat difuzorul.

Pe laterala superioara au fost pozitionate sloturile pentru microSIM, cel microUSB pentru alimentare sau conectare la PC, apoi jack-ul de 3.5mm pentru casti. Ca si la N9, imi declar indoiala ca usita de acces la portul microUSB va rezista la o utilizare indelungata. Sper sa gresesc…

Parcurgerea meniurilor se realizeaza prin intermediul celor trei butoane tactile asezate la baza ecranului: unul de Back, unul de Home si unul de Search.

Functionare si Utilizare

Din punctul de vedere al experientei de zi cu zi, dupa ce l-am utilizat aproape 3 saptamani, pot spune ca este un telefon care si-a facut datoria destul de bine. Nu-i pot reprosa lipse majore, chiar daca sunt unele aspecte care m-au nemultumit, majoritatea dintre ele datorate sistemului de operare.

Am fost si inca sunt placut impresionat de superbul ecran Amoled care echipeaza acest smartphone. Ofera imagini clare si frumoase, cu un contrast puternic, in care negrul este chiar este negru iar culorile sunt vibrante, totul la o calitate pe care nu o intalnesti decat la smartphone-urile de top. Imagini splendide…

Ecranului nu ii reprosez decat ca diagonala de 3.7 inchi este un pic cam mica pentru preferintele mele. Prefer ecranele un pic mai mari, cu rezolutii  pe masura. Dar, recunosc ca nu toata lumea imi impartaseste opinia, unii alegand terminale cu dimensiuni mai reduse, o diagonala de 3.7 inchi fiindu-le de ajuns.

Sa nu uit de comportamentul excelent al functiilor tactile, ecranul raspunzand rapid si corect la toate comenzile. De asemenea, accelerometrul raspunde fara intarzieri, in toate programele care permit rotirea ecranului.

Apoi, daca ne uitam la fisa tehnica, nu pare a fi un smartphone in trendurile actuale. Nici quad-core, nici 1GB RAM, nici vreo capacitate de stocare iesita din comun, poate doar camera sa fie la nivelul concurentei. Dar, chiar si asa, este un smartphone care a functionat fara repros, in toate aplicatiile pe care le folosesc zilnic. Atat in cele de socializare, de comunicare scrisa prin SMS sau e-mail(uri) si chiar si in cele de divertisment multimedia. Am vizualizat fara probleme videoclipuri HD, chiar daca nu la rezolutii 1920×1080 pixeli, am socializat la greu, m-am informat pe internet, am facut fotografii si videoclipuri cu el. S-a descurcat de minune.

De asemenea, noul sistem de operarea Mango ofera si suport pentru multitasking, trecerea intre aplicatiile active realizandu-se foarte simplu si rapid, fara blocari.

Sa mai spun ca acum putem copia si lipi, de exemplu dintr-o pagina de internet in una de word? O facilitate extrem de utila, mai ales pentru cei care au obiceiul de a redacta sau edita texte chiar si pe un telefon mobil.

Ce vreau sa spun este ca, chiar si asa, cu un hardware care nu exceleaza din punct de vedere “vizual”, parca acestui sistem de operare nu-i trebuie mai mult. Nokia Lumia 800 are cat ii trebuie pentru a functiona aproape ireprosabil.

In schimb, ii pot reprosa faptul ca are lipsuri la capitolul autonomie. Utilizat intens, terminalul abia daca rezista o zi. Cel mai mult acumulatorul a tinut 2 zile. Se pare ca acum exista un patch care ii creste autonomia; din pacate, nu am apucat sa-l updatez, a trebuit sa il returnez.

Sistemul de operare, aplicatii

Interfata Windows Phone este intuitiva, usor de folosit, atractiva si mai ales dinamica. Punctul central al acesteia il constituie “tiles-urile”, acele iconite-scurtatura dinamice, care afiseaza notificari sau continut “live”, in timp real. O interfata care nu seamana deloc cu ce are concurenta, este unica, are personalitate; tocmai de aceea o apreciez.

Nu are decat un ecran de start, nu 3, nu 5, nu 7. Unul singur, navigarea in cadrul lui realizandu-se pe verticala.

Aplicatiile, prezentate in ordine alfabetica, sunt afisate pe un alt ecran, accesibil printr-o scurta miscare orizontala de “rasfoire” cu degetul de la dreapta la stanga ecranului.

Un sistem de operare care pune la un loc toata activitatea noastra, fie ca este profesionala sau personala. Tot ceea ce tine de noi, de timpul nostru, de contactele noastre, de casutele noastre postale, de administrarea timpului nostru personal, totul la un loc.

Astfel, putem accesa atat conturile de e-mail free (gmail sau hotmail) dar si pe cele securizate compatibile Exchange iar calendarul afiseaza atat programul de serviciu (din casuta de outlook) cat si pe cel social (din Fb de exemplu), astfel incat sa nu apara suprapuneri sau conflicte organizatorice.

Aplicatii incoporate

Bineinteles, pe parte de business, este un smartphone compatibil cu toate serviciile Microsoft: Exchange, Office 365, SkyDrive, Sharepoint, Skype etc, utilizarea lor depinzand de compania in cadrul careia activati, daca aceasta utilizeaza sau nu servicii de acest gen.

Bineinteles, nu-i putea lipsi o suita Office mobila, cu ajutorul careia sa putem edita documente word sau excel. Totusi, parca cea Polaris existenta pe Android mi s-a parut mai completa si mai aratoasa. Suita Microsoft parca este prea simpla si are prea putine facilitati.

People HUB – Se bazeaza pe un concept pe cat de simplu, pe atat de eficace: Socializare – adica reunirea tuturor contactelor, de peste tot, fie ca sunt cele native, telefonice, fie ca sunt din retelele sociale (Facebook, Twitter sau LinkedIn) sau din casuta de e-mail, totul in acelasi loc. In plus, tot aici putem vedea cele mai recente update-uri din aceste retele de socializare. Si, tot de aici, putem apela telefonic un contact.

Me – Aici apar dinamic toate notificarile retelelor de socializare. De asemenea, poti face un status update pe Windows Live sau Facebook, “check in” intr-o anumita locatie sau conversa pe mesagerie instanta.

Mesageria – Aici au fost incluse atat partea de SMS-uri cat si cea de chat online in Windows Live. Cum am vazut pentru prima data la iPhone, schimbul de mesaje cu o anumita persoana este vizualizat sub forma unei convorbiri,  in ordine cronologica.

Pictures Hub – Include atat fotografiile si filmarile realizate cu ajutorul camerei din dotare, cat si pe cele postate in retelele de socializare.

Browserul de Internet – Am avut la dispozitie o versiune mobila de IE9 care suporta accelerare hardware, HTML 5 dar nu si Flash. In schimb, incarca paginile de internet destul de rapid, nu am observat sa se blocheze si poate deschide mai multe pagini simultan.

Hartile Nokia – unul dintre atuurile telefoanelor Nokia. Exacte, detaliate si cu navigare.

BING – Normal ca motorul de cautare al celor de la Microsoft este adus in prim-plan, cu toate serviciile sale: Search, Maps etc. Dar, aplicatia Local Scout, nu prea are informatii pentru Romania. Aici, mai e de lucru.

SINCRONIZARE

Din punctul meu de vedere, singurul problema pe care am avut-o cu acest sistem de operare este SINCRONIZAREA. Au vrut sa fie unici prin interfata dar au ales sa copieze functionalitatea iTunes-ului Apple, pesemne pentru atragerea unui volum mai mare de shopping digital. Ce vreau eu sa spun? Nu-mi place sa fac totul prin intermediul unui software, sunt destul de “mare” pentru a-mi administra singur continutul stocat in memoria telefonului MEU, cumparat de MINE. Nu vreau sa ma folosesc de un software pentru a-mi transfera muzica MEA, videoclipurile MELE, continutul MEU. Imi ingreuneaza activitatea, nu am timp pentru sincronizari, decat atunci cand vreau sa fac backup la contacte.

In plus, aplicatia Zune pentru PC mi s-a parut cam complicat de utilizat. Nu te prinzi din prima cum sa o folosesti, nu este la fel de intuitiva ca si sistemul de operare mobil. Ar trebui cumva reorganizata.

Din punctul meu de vedere, daca mi s-ar acorda libertatea de a ocoli utilizarea Zune-ului pentru activitatile simple si uzuale, cum ar fi cele de copiere documente sau alte tipuri de fisiere, daca m-as putea folosi cu adevarat de capacitatea de stocare, m-as gandi fara nicio retinere la achizitionarea unui terminal cu acest sistem de operare.

Raman cu impresia ca Microsoft pune accentul mai ales pe aplicatiile corporate, dedicate companiilor, aducand in acelasi SO cam toate serviciile lor business. Era normal de altfel. Cu siguranta, pentru companii, acest fapt nu poate fi decat unul benefic.

Dar, tin sa remarc ca iOS-ul si Android-ul sunt populare mai ales datorita cumparatorilor casnici, dezvoltatorii acestor sisteme de operare de-abia acum indreptandu-si mai sustinut atentia catre zonele corporate.

Poate si Microsoft ar trebui sa se apropie mai mult de utilizatorul casnic, mai ales de cei care folosesc Android, caci “felia” Google le este accesibila, iPhone-istii fiind mai greu de convins (sunt virusati :D).  Un prim si esential pas ar face prin acordarea unei libertati mai importante de miscare utilizatorilor casnici. Jos Dictatura Zune-ului! 😀

Camera Foto

In primul rand ca are buton declansator dedicat, este o facilitate care imi lipseste la al meu Android. In plus, putem accesa functia foto extrem de rapid, chiar si din stand-by, daca apasam indelung pe butonul dedicat. I love this!

Setarile acesteia sunt tinute la un nivel minim. Dar, putem alege intre mai multe tipuri de Scene (Backlight, Beach, Candlelight, Macro), balansul de alb, supraexpunerea, ISO-ul (intre 100 si 800), cateva efecte (Sepia, Alb si Negru, Negativ, Solar), tipul de autofocus (Normal sau Macro) dar si reducerea palpaitului (50Hz sau 60Hz – o functie pe care am vazut-o numai la camerele video). Dupa cum era normal, putem share-ui imediat pe retelele de socializare o fotografie.

Rezultate foto, dupa cum era normal, sunt in perfecta simbioza cu nivelul de luminozitate al ambientului. Daca aveti parte de lumina puternica, fotografiile vor fi clare, cu o coloristica naturala, chiar vibranta, si cu un nivel redus al zgomotului. De asemenea, utilizarea flash-ului de aproape, ofera rezultate bunicele in mediile slab luminate. In schimb, pe intuneric, la petreceri sau in baruri, zgomotul isi face aparitia, fotografiile nu vor mai fi la fel de clare.

Cateva exemple foto mai jos.

Setarile video sunt tot cam pe acolo, nu am remarcat nimic deosebit. Filmeaza la rezolutii de 720p iar rezultatele, din cate o sa vedeti mai jos, sunt destul de ok, utilizabile in fara nicio retinere in spatiul virtual.

Concluzii

Pro

– Design de elita

– Ecran de calitate

– Functionarea

– Interfata sistemului de operare

– Camera Foto

Contra

– Sincronizarea prin Zune

– Autonomia

Cam atat momentan despre Lumia 800 si sistemul de operare Windows Phone 7.5. Ar fi fost mult mai multe de spus, mai ales pe partea de software. Este un SO cu o interfata simpla dar extrem de complex, cu multe aplicatii si facilitati. Nu-i nimic, poate voi mai reveni si cu alta ocazie, poate cand va aparea si la noi Lumia 900, un smartphone care are ecranul mare, asa cum imi place mie. Poate cine stie, pana atunci voi mai renunta la antipatia mea fata de Zune; mai degraba nu. Dar, cine stie? 😀

Ca o concluzie de final, Nokia si Microsoft au facut o treaba foarte buna cu Lumia 800. Acesta este un smartphone care are atat un design de elita, care incanta si atrage, dar si un comportament pe masura, fiind capabil sa asigure un suport real atat in aplicatiile business cat si in cele de socializare sau divertisment.

Deci, alianta dintre cei doi Goliati suna bine, arata bine. In ciuda aprecierilor dar si criticilor mele, numai consumatorii vor stabili daca vor avea succes. Inceputul este promitator, speram sa nu repete greselile trecutului. Si, ne-am dori un pic mai multa libertate, consumatorii cu siguranta ar aprecia asta.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

3 thoughts on “Nokia Lumia 800 – Smartphone-ul cu Windows, in toata splendoarea lui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *