Cu G1X la Sinaia…

Astazi am preferat sa iesim pentru cateva ore in afara capitalei, destinatia fiind oarecum nefireasca noua; am mers foarte aproape de casa, la Sinaia, pe “bulevardul” Bucuresti. Am ajuns cu bine la destinatie, chiar daca am fost opriti pe nepusa masa de un echipaj de la circulatie pe motiv de depasire a vitezei legale… In spatele nostru, au mai oprit inca un “bolid” rosu, pe al carui parbriz trona mare insemnul “PRESS”… Asta este, mai gresesc si eu, am platit amenda si am plecat repede mai departe, in continuare fiind mai grijuliu cu apasatul pedalei de acceleratie.

Sa trecem peste amanunte, per total a fost o zi frumoasa, cu soare, cu vreme buna, cu peisaje superbe. Normal ca trebuia sa am o camera foto alaturi de mine, norocoasa fiind de data asta noua compacta G a celor de la Canon, mai exact G1X. V-am povestit putin despre ea acum vreo doua saptamani, m-am declarat atunci multumit de ea, dar trebuia sa vad cum se comporta si in teren, intr-o zi de vacanta de exemplu.

Dupa ce am stresat-o cat am putut de mult, si pe munte, si la restaurant, si in muzeul Peles, pot spune ca am fost multumit de comportamentul ei, este o camera cu ajutorul careia, cu putina atentie, pot iesi fotografii si filmari chiar misto, de calitate.

Dar, pot spune ca nu este o camera pentru amatori. Normal ca este “fun” sa manevrezi toate rotitele, toate butonasele si toate setarile, dar acest lucru il vor aprecia numai entuziastii si profesionistii. In plus, AF-ul nu prea lucreaza in mod automat cum trebuie, cel putin la sample-ul pe care l-am avut eu. Daca acesta este setat pentru Lanscape, nu veti putea face fotografii macro, pur si simplu nu focuseaza. Pentru a fotografia ceva de aproape, trebuie neaparat trecut in mod Macro. De asemenea, nu fotografiaza de foarte aproape, distanta minima pentru focalizare fiind de aproximativ 20cm.

Modul HDR nu da rezultatele scontate decat daca o utilizam cu un trepied, nu merge “din mana”, asa cum fac cu al meu DSLR D5100. Cine are trepied la indemana? Un fotograf avansat.

In plus, cele mai bune rezultate ies in modul Manual. Putem ajusta diafragma si timpul de expunere foarte rapid, pentru ca avem doua rotite, una pe grip si alta in spate, la fel ca la DSLR-urile profi. In plus, subexpunerea sau supraexpunerea fotografiei se vede imediat pe ecran, acesta fiind element de control suplimentar si chiar binevenit.

Si inca ceva, chiar daca acumulatorul este unul maricel, nu prea am fost multumit de autonomie, la ritmul meu de fotografiere si filmare, nu face fata. Cu acumulatorul din dotare nu am facut decat 500 de fotografii (cateva cu blitz, cateva HDR) si am filmat un videoclip full HD de 5 minute. Pentru vacante, as avea nevoie de inca unul suplimentar.

Sa nu uit, un amator ar prefera un zoom optic mai mare. Cel 4X fiind poate prea mic pentru pretentiile sale. Tocmai de aceea, reafirm ca nu este o camera pentru oricine.

Dar, am fost incantat de rezultatele foto si video. La exterior, in aceasta zi cu mult soare, am obtinut fotografii clare, pline de culoare, cu un contrast foarte bun, nu ma asteptam sa se comporte atat de bine. Senzorul mare isi spune din plin cuvantul, optica la fel. Mai jos, aveti doua galerii cu fotografii realizate astazi.

Revin si cu exemplul video, mai dureaza pana il incarc pe internet. Si, normal, revin si cu fotografii din muzeul Peles…

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “Cu G1X la Sinaia…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *