Philips 237E3QPH – Monitor IPS de buget

Recunosc că simpatizez cu tehnologia IPS, aceasta având o capacitate de reproducere a culorilor cu mult peste cea a matricilor TN. Monitoarele cu IPS sunt echipamente oarecum de nișă, dedicate celor care au nevoie să vizualizeze imaginile la parametri cât mai apropiați de cei reali, în care culoarea este corect afișată. Dezavantajul principal al acestora este prețul mai mare decât cel al monitoarelor uzuale dar și timpul de răspuns mai lent, astfel că nu vor fi preferatele gamerilor hardcore.

Am utilizat câteva astfel de exemplare până acum, de la Asus și LG, am văzut care este diferența de calitate la afișarea culorilor între ele și restul monitoarelor. Balanța înclină clar către tehnologia IPS.

De data asta, am folosit vreme de câteva săptămâni un monitor IPS marca Philips, modelul 237E3QPH, cu o diagonală de 23 inchi și cu un preț chiar interesant, în jurul a 850 lei.

Caracteristici Tehnice

Diagonala – 23 inchi

Tip – IPS cu iluminare LED

Rezolutie – 1920×1080 pixeli

Luminozitate – 250cd/mp

Contrast – 1000:1

Contrast Dinamic – 20.000.000:1

Timp de Răspuns – 14ms (7ms Smart Response)

Consum – 32.7W

Funcționare și Utilizare

Din punct de vedere al design-ului nu am ce-i reproșa. Construcție simplă, slim, care ocupă un spațiu redus, conform tendințelor actuale. Singurul element care ar putea atrage atenția este rama semitransparentă, colorată într-o nuanță de albastru închis.

Este un monitor dedicat mai degrabă mediilor casnice, fără prea multe caracteristici necesare mediilor profesionale. De exemplu, acestui monitor nu i se poate ajusta decât înclinarea pe verticală. Piciorul, unul bine echilibrat de altfel, nu permite nici rotirea, nici ajustarea înălțimii.

Meniul este controlat prin intermediul unor butoane tactile. Din păcate, funcțiile tactile nu sunt extraordinar de performante, trebuie să apeși mai pronunțat, chiar de mai multe ori, pentru a accepta comenzile. Recunosc, m-am enervat de câteva ori în timp ce parcurgeam meniul de setări.

Am remarcat și senzorii care detectează mișcarea, utili la reducerea consumului de energie. În momentul în care plecăm din fața monitorului, aceștia îl trec în Saving Mode iar când revenim display-ul este reactivat.

La partea de conectică stă binișor, avem la dispoziție un port VGA și două HDMI, mulțumitor pentru un utilizator casnic. Remarc totuși lipsa unuia DVI, un conector destul de prezent pe majoritatea plăcilor grafice actuale. Dar, pe de altă parte, am fost mulțumit de faptul că sunt la vedere, adică ușor de accesat.

Să revenim la ce este mai important – Imaginea. Drept să spun, am fost mulțumit de calitatea imaginilor afișate. Acestea au avut parte de culori vibrante, intense, cum o matrice TN nu ar putea afișa, un contrast destul de bun, unghiuri de vizibilitate corecte. Clar, nu se poate compara cu IPS-urile profesionale dar calitatea imaginilor este peste cea a matricilor TN de clasă medie.

Să nu uit de unghiurile de vizualizare excelente – imaginile nu își schimbă nuanța din orice unghi le-ai privi, o caracteristică specifică matricilor IPS.

După cum mă așteptam, timpul de răspus nu este punctul său forte, acesta având o valoare de  14ms (sau 7ms Smart Response). Clar, nu este un monitor pentru gameri, mai degrabă fiind adresat celor care preferă să privească sau să prelucreze fotografii. Poate fi utilizat chiar și la vizualizarea materialelor video HD, și acestea având parte de mai multă culoare.

Calitatea imaginilor este net superioară celei afișate de laptopul meu. Se observă clar diferența.

Să nu uit nici de rezoluția full HD care, împreună cu diagonala de 23 inchi, sunt de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor.

Concluzii

Pro

– este IPS

– are o diagonală destul de mare

– are rezoluție full HD

– are două intrări HDMI

– Prețul – raportat față de alte monitoare IPS

Contra

– Butoanele tactile nu funcționează corespunzător

– Nu are intrare DVI

– Timpul de răspuns

Ca o concluzie de final, pot spune că Philips 237E3QPH este un monitor cu performanțe corecte pentru prețul la care este comercializat. La un preț de aproximativ 850 lei este cel mai ieftin monitor IPS pe care l-am întâlnit. Mai important rămâne faptul că poate afișa imagini statice de calitate, cu o coloristică deosebită, așa cum monitoarele obișnuite nu o pot face.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *