Nvidia – dacă vreți să vă jucați pe laptopuri, aveți nevoie o placă grafică suplimentară

După cum v-ați dat seama din titlu, laptopurile din imagine au în comun o placă grafică suplimentară de la Nvidia. Ce nu v-ați dat seama este faptul că toate funcționează pe noua tehnologie Ivy Bridge de la Intel. Pe toate, și încă câteva, le-am văzut săptămâna trecută la București, în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o cu cei de la Nvidia.

Acolo am văzut laptopuri de la Msi, Asus, Samsung, Toshiba si Lenovo, toate având încorporate plăci grafice Nvidia GeForce din seria 600M.

Ei promit că toate plăcile grafice din noua generație 600M sunt capabile să acceseze cele mai recente jocuri și să ne ofere o experiență de gaming completă. Și plăcile mai ieftine o pot face, 620M de exemplu, chiar dacă nu la detalii maxime.

Au vrut să mai puncteze ceva – că, acum, pentru a juca titluri cu o grafică complexă, nu mai avem neapărată nevoie de un computer tip desktop. Cu actuala generație de plăci grafice 600M, chiar și laptopurile pot fi utilizate la gaming.

Sunt voci care îi critică pe Nvidia că nu au crescut mai mult performanțele GPU-urilor lor și că redenumirea plăcilor ar fi numai o strategie de marketing. Adevărul nu este prea departe dar cei de la Nvidia susțină că noua serie 600M este mai eficientă. Adică are un consum de energie mai redus și poate fi încoporată în carcase mai subțiri, chiar și în ultrabook-uri.

Au fost vehiculate și niște statistici destul de interesante.

De exemplu, în 2011 au fost comercializate 75 de milioane de laptopuri cu plăci grafice suplimentare, și de la Nvidia, și de la AMD. Anul acesta cuantumul va fi pe undeva pe la 90 de milioane.

Pe laptopurile cu procesoare Intel, Nvidia domină în defavoarea AMD, cu un procent de aproape 64% din total.

În aceeași prezentare, am aflat că anul acesta vor fi și mai mulți producători de laptopuri de gaming, pe lângă deja clasicii Alienware, Clevo sau Asus. Vom avea astfel de echipamente de la Samsung, Toshiba și chiar Lenovo.

Mai jos avem o galerie cu laptopurile prezentate. Majoritatea mi-au lăsat o impresie plăcută, dar MSI-ul mi s-a părut un pic cam kitsch-os, prea multe culori, un look prea strident, prea chinezesc. Știu că sunt la început pe acest segment dar ar trebui să se adapteze și pieții europene. O galerie de imagini, mai jos.

Clar că laptopurile de mai sus nu pot fi încadrate în categoria ultrabook. Sunt curios când vor fi lansate primele astfel de modele.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Nvidia – dacă vreți să vă jucați pe laptopuri, aveți nevoie o placă grafică suplimentară

 • April 25, 2012 at 1:16 pm
  Permalink

  MSI nu e la inceput de drum pe acest domeniu. Despre laptop-urile lor de gaming am tot scris de 2 ani.

  Legat de design, cam asa sunt toate cele de gaming:). Colorate, ciudate ca design…colturoase!

  Partea trista este ca nu sunt aduse in Romania!

  Reply
  • April 26, 2012 at 3:22 pm
   Permalink

   conform celor de la Nvidia, ei nu au mai facut laptopuri de gaming pana anul asta… 😀
   dar nu te contrazic.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *