Samsung Smart TV – Ediția 2012, după o primă și scurtă privire
Samsung a anunțat disponibilitatea noii serii de televizoare Smart TV, ediția 2012, și în România. Am participat la evenimentul de lansare și am reușit să interacționez pentru scurt timp cu ele, atât cât trebuie pentru a-mi forma o părere preliminară.
Față de generația de anul trecut, acestea dispun și de platforma Smart Interaction, bazată pe Motion Control, Voice Control și Face Recognition. Adică, le putem comanda prin intermediul gesturilor făcute în fața camerei web și a comenzilor vocale (în limba engleză). Prin acest tip de comenzi, vom putea porni şi opri televizorul, activa aplicaţii sau naviga pe Internet. De asemenea, cu un gest al mâinii, pot fi căutate şi selectate link-uri sau diverse tipuri de conţinut prin intermediul browserului de internet.
Utilizatorii au acces la clasicele funcții din Smart HUB dar și la noi servicii de genul Fitness, perfect celor care vor să se mențină în formă, sau funcția Kids, care oferă conţinut pentru divertisment şi jocuri, prin intermediul unei interfeţe care poate fi controlată şi monitorizată de către părinţi. Să nu uităm și de serviciul video la cerere Voyo.ro, disponibil în exclusivitate pe televizoarele Samsung.
Încă ceva, foarte important – noile televizoare au suport pentru conectarea wireless la anumite tastaturi şi mouși. Foarte tare! Vom naviga pe internet și vom putea accesa conținut divers mai simplu decât am face-o cu o telecomandă. De exemplu, vom putea actualiza status-ul pe Facebook sau Twiter mult mai simplu și mai rapid.
Normal că am încercat și comenzile vocale. Să nu credeți că veți putea urla de la 5 metri și televizorul va prelua comenzile. Nici chiar așa. Comenzile vocale trebuiesc rostite cât mai clar în microfonul unei telecomenzi asemănătoare celei din imaginea de mai sus. În engleza mea cu profunde accente balcanice, am reușit cât de cât să mă înțeleg cu creierul inteligent și dual-core al televizorului. Am parcurs meniuri, am căutat diverse, a mers. Din păcate, aceste televizoare nu vor învăța niciodată limba română. Așa că, pentru a comanda acest televizor doar prin comenzi vocale, trebuie să vă puneți cât mai bine la punct într-o limbă de circulație internațională.
Televizoarele păreau să răspundă foarte bine la comenzile prin gesturi, efectuate de reprezentanții Samsung. Dar… Am avut impresia că totul se face un pic cam greu, ia prea mult timp. Trebuie să faci mișcări largi și lente, nu trebuie să te grăbești. Până scrii o adresă de web cam ia ceva timp. Mai degrabă aș conecta un mouse sau o tastatură pentru a interacționa mai rapid și mai simplu cu televizorul.
Utilitatea gesturile o văd mai degrabă în jocuri. Dar nu cred că sistemul optic de pe aceste televizoare poate fi comparat cu cel de la Kinect, nu cred că sunt la fel de performante. Rămâne de văzut.
Deocamdată atât. Mai sunt multe de testat la noua serie Smart TV de la Samsung. Vreau să văd cum funcționează noul browser, vreau să văd cum interacționează acum cu tabletele și smartphone-urilor, vreau să vorbesc cu prietenii pe Skype, vreau să văd Voyo sau ce alte aplicații noi sunt disponibile. Sper să am ocazia.
Sunt destul de multe modele, și LED-uri, și plasme, cu un design chiar mișto, minimalist, cu rame ultrasubțiri, și o calitate superioară a imaginii. Să amintim ceva și de prețuri. Plasma E8000 are prețuri de la 7.699 lei (51 de inchi) la 13.999 Lei (64 de inchi). La modelele LED ES8000, preţul recomandat variază de la 7.499 Lei (40 de inchi) la 12.999 Lei (55 inchi), iar pentru LED ES7000 preţurile variază de la 6.999 Lei (40 de inchi) la 11.999 Lei (55 de inchi). Un pic cam scumpuțe.
Revin și cu un filmuleț. A crăpat computerul în timp ce îl prelucram, așa că va trebui să o iau de la început. Puțintică răbdare vă rog, sunt un om bătrân.