Samsung T24B750 – Monitorul “Cu De Toate”
Voi povesti în continuare despre monitorul Samsung T24B750, un urmaș al meseriașului TA950 lansat anul trecut. Deși pare un subiect plictisitor, vă asigur că nu este deloc așa. Samsung-ul T24B750 este un monitor “cu de toate” care, pe lângă banala sa funcție de afișare a imaginilor unui computer, mai are câteva, chiar mai interesante.
Așa că, cei interesați să afle cu ce este mai breaz acest monitor față de altele, sunt invitați pe următoarea pagină.
Caracteristici Tehnice
– Tip Matrice TN LED
– Diagonală – 24 inchi
– Rezoluție – 1920×1080 pixeli
– Luminozitate – 250cd/mp
– Contrast – 1000-1
– Timp de răspuns – 5ms
– Sistem audio – Da, stereo, 2x7W
Primele Impresii, Design
Cu siguranță că este unul dintre cele mai mișto și mai atrăgătoare monitoare din acest punct de vedere (al designului). Atrage prin construcția asimetrică, cu piciorul poziționat în partea dreaptă, nu pe mijloc ca la majoritatea monitoarelor.
Față de modelele anterioare, pe care le-am mai văzut pe la diverse evenimente internaționale, la construcția acestui monitor s-a renunțat la utilizarea aluminiului, optându-se pentru un plastic lucios, în două nuanțe. Talpa și spatele monitorului sunt asamblate într-un plastic alb, în timp ce piciorul și rama lui sunt negre. De fapt, piciorul este o extensie a ecranului, sunt din aceeași bucată.
Datorită acestei construcții futuriste și atipice, acest monitor nu prea are cine știe ce posibilități de ajustare. Doar îl putem înclina mai în față sau mai în spate.
În schimb, am remarcat numărul impresionant de conectori pe care îi avem la dispoziție – VGA, auxiliar de 3.5mm, optic, RCA, Ethernet, 2xHDMI, EuroScart, coaxial.
Și, dacă nu era de ajuns, mai avem la dispoziție încă două porturi USB, prin intermediul cărora putem conecta mouși, tastaturi sau soluții de stocare externă.
Funcționare și Utilizare
T24B750 este un monitor all-in-one. Adică, pe lângă funcția primară de monitor, mai poate fi și televizor, și mediaplayer, poate fi conectat la internet și are funcții Smart, asemănătoare celor pe care le întâlnim la televizoarele inteligente Samsung.
Îl putem controla prin mai multe metode. Prima ar fi prin intermediul butoanelor tactile aflate la baza ecranului, în partea dreaptă. A doua ar fi prin intermediul telecomenzii din pachet. Nu am terminat. A treia ar fi prin intermediul unui mouse sau al unei tastaturi conectate prin USB, chiar și wireless. Da, nu vă mirați, este un monitor la care putem atașa direct astfel de accesorii. Culmea, la mouse recunoaște și click-ul dreapta (acționarea lui activând meniul de presetări) sau comanda dublu-click.
Monitorul
Cea mai de bază funcționalitate a lui este cea de monitor. Fie că îl utilizați la un desktop sau, mai degrabă, pentru extinderea spațiului vizual al laptopului vostru, acesta afișează imagini clare, cu o coloristică naturală și unghiuri de vizibilitate foarte bune, pe ambele direcții. L-am utilizat fără probleme atât la vizualizarea documentelor, paginilor de internet, fotografiilor, filmelor dar și în jocuri. Clar, ar fi fost nevoie de un timp de răspuns mai bun pentru jocuri, dar un gamer ocazional nu cred că va face mofturi. Este un monitor creat pentru aplicații multimedia, divertisment și, la acest capitol, oferă un suport excelent.
Televizorul
Prima funcționalitate suplimentară este cea de recepție a canalelor TV, fie terestre, fie prin cablu. Poate lua fără probleme rolul televizorului suplimentar din casă, perfect pentru camera unui tânăr student sau elev. Mă rog, și în dormitorul părinților ar fi util. Nu mai spun că, într-un apartament mic, poate înlocui în totalitate televizorul, utilizatorul trebuind totuși să accepte faptul că nu are o diagonală generoasă la dispoziție.
Aveți două variante de recepție a semnalului la dispoziție – transmisie terestră sau prin cablu. Important este faptul că puteți recepționa și canalele High Definition. Și, dacă nu era de ajuns, avem posibilitatea înregistrării emisiunilor TV pe o memorie USB conectată. Din păcate, nu am avut un hard disk extern de formatat și testat înregistrarea.
Sistemul Audio
Față de alte monitoare cu sistem audio încorporat, în cazul de față avem de-a face cu unul decent, care se aude destul de puternic. Calitatea soundului livrat este medie, compensând prin puterea redată.
Avem la dispoziție și câteva presetări – standard, music, movie, clear voice, amplify, dar nu am sesizat mare diferență de calitate între ele. Oricum, îl putem conecta la alte surse externe, ori prin cablu optic, ori prin jack de 3.5mm.
Rețea
Are atât conector Ethernet cât și modul wireless, prin intermediul cărora îl putem conecta la rețea și, implicit, la internet. Poate avea rol de AP – Access Point, pentru dispozitivele noastre wireless.
De amintit că are și compatibilitate WiDi. Din păcate, nu am avut cu ce să testez streaming-ul imaginilor prin tehnologia celor de la Intel.
Smart Hub
Este un Smart TV cu o diagonală mai mică. De fapt, avem acces la aproape toată suita de aplicații disponibile și pe Smart TV-urile Samsung. E cool, nu? Putem instala aplicații pentru socializare, informare sau chiar divertisment.
Aveți grijă ce instalați pentru că nu aveți la dispoziție decât 1GB de memorie internă.
Interfața este intuitivă, simplu de accesat. Avem o pagină principală în care sunt afișate cele mai importante aplicații sau funcții ale televizorului. Nimic complicat.
Am remarcat și browserul de internet. Acesta încarcă destul de rapid paginile și are chiar și compatibilitate Flash, plus că are și suport pentru pagini multiple. Îmi mai place că are un pop-up blocker și un ad-blocker, chiar dacă cel din urmă nu pare a fi extrem de eficient.
De asemenea, are și funcție de PiP – Picture in Picture pentru a putea urmări transmisiile TV în timp ce navigăm.
Din păcate, nu are funcție de Social Tv. Adică, nu putem accesa site-urile de socializare în timp ce ne uităm la televizor. Nu am găsit aplicația voyo.ro pentru conținut video la cerere. De asemenea, unele aplicații s-au blocat, de exemplu cea cu Formula 1. Poanta e că, atunci când se blochează o aplicație, nu mai poți ajunge nici la meniul principal Smart Hub. În acest caz, echipamentul trebuie resetat.
Aș fi preferat să aibă și o cameră web încorporată, pentru a putea utiliza și aplicația Skype. Cine știe, poate este compabil cu cele pe USB.
Mediaplayer, AllShare
Ce poate fi mai tare decât un mediaplayer încorporat în monitor? Nu mai trebuie să pornești computerul, doar conectezi o memorie USB (chiar și NTFS) și ai acces aproape imediat la fișierele video, la fotografii sau la muzică.
Pe partea video, am redat direct, chiar și fișiere full HD în format MKV sau MTS (filmate cu o cameră vide AVCHD). De menționat că are și suport pentru subtitrări, numai că acestea trebuie să fie în același folder și să aibă același nume cu al sursei video.
La fotografii, avem posibilitatea pornirii unui slideshow cu background muzical. De asemenea, putem roti imaginea sau o putem mări. Remarc faptul că nu are un cititor de carduri încorporat. Ar fi fost util și un astfel de accesoriu.
AllShare este o funcție cu care nu sunt extrem de familiarizat și pe care nu prea o folosesc în viața de zi cu zi. De ce? Pentru că nu prea am scule cu DLNA prin casă. Dar, cu acest monitor, am reușit să fac streaming de pe un PC, prin funcția All-Share. Și de fotografii dar și de videoclipuri la rezoluții full HD.
A trebuit să instalez pe computer un software dedicat pe care l-am descărcat de pe pagina Samsung.
Concluzii
Pro
– Designul
– Rezoluție full HD, imagini clare, calitative
– Facilitățile Smart
– Are mediaplayer încorporat
– Sistem audio destul de bun
– Imagini de calitate
– Are funcție TV
– (Aș fi pus și funcția WiDi dar nu am avut cum să o testez)
Contra
– Prețul
– Unele aplicații se blochează, mai are nevoie de câteva update-uri.
Ca o concluzie, monitorul Samsung T24B750 este un all-in-one care poate fi de folos oricui, mai ales datorită funcțiilor suplimentare de televizor și mediaplayer, compatibil cu multe formate digitale uzitate la ora actuală. Din păcate, toate aceste funcții duc și la un preț peste medie, către zona monitoarelor scumpe. Are un preț de aproximativ 1600 lei, o sumă nu pe buzunarul oricui.