Asus G75V – Un laptop dat dracului de mișto…

Gata, l-am împachetat. Îmi este foarte greu să mă despart de el, dar trebuie să-l returnez celor de la Asus, pentru a ajunge și la alte publicații sau bloguri. După cum v-ați dat seama deja, vorbesc despre laptopul Asus G75V. Este un sistem de gaming, bazat pe noua generație de procesoare Ivy Bridge a celor de la Intel, de a cărui prezență și putere superioară de procesare m-am bucurat vreme de câteva săptămâni (am fost egoist, recunosc).

Câteva impresii și detalii despre acest laptop dat dracului de mișto, pe următoarea pagină.

Caracteristici Tehnice

Ecran –  17.3 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, 120 Hz, finisaj antireflexie

– Procesor – Intel Core i7-3720QM la 2.6 GHz, ajunge la 3.4 – 3.6 GHz cu Turbo Boost

– Placă grafică – Nvidia GeForce GTX 670M cu 3 GB VRAM

– Memorie RAM – 16GB

– Stocare – SSD de 256GB + Hard Disk de 750 GB

– Unitate Optică – Da, Blu-ray Writer 6X

– Conectică – 4xUSB 3.0, 1xVGA, 1xHDMI, 2xJack 3.5mm, 1xSDHC

– Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi N, Bluetooth 4.0

– SO: Windows 7 Professional 64 biți

Dimensiuni: 415x320x 17 ~ 52 mm

Greutate: 4.3 Kg

Primele Impresii, Design

Nu vă ascund faptul că mi-a plăcut cum se prezintă din punct de vedere al design-ului. O construcție fără reproș, cu finisaje și materiale pe măsură, care ar da bine chiar și pe biroul unui tânăr manager. De ce? Pentru că, deși este un laptop de gaming, are o ținută elegantă, fără elemente stridente și colorate, fără luminițe sau alte briz-briz-uri. Aptitudinile sale de mașină perfectă în războaiele virtuale sunt date în vileag doar prin formele și liniile agresive, tipice acestei serii de la Asus, ale căror surse de inspirație au fost cu siguranță vehicule sau nave militare.

Datorită dimensiunilor și greutății sale, este cu siguranță un desktop replacement, care va părăsi biroul rar și foarte rar. Totuși, față de un computer tip desktop, are avantajul că poate fi transportat mult mai ușor, fără complicații inutile. Remarc că, față de modelul de anul trecut, este mai subțire, mai zvelt.

La exterior, capacul a fost acoperit în același plastic cauciucat, un material prietenos, plăcut la atingere. Aș fi preferat să fie acoperit și cu un strat rezistent la amprente.

Pe suprafața de sprijin a palmelor am remarcat un plastic special, care oferă o senzație confortabilă la utilizarea îndelungată și pe care nu rămân deloc amprente.

Pe zona de sprijin a tastaturii s-a optat pentru aluminiu finisat mat, o alegere inspirată zic eu, care îi accentuează nota de eleganță și rafinament.

Am remarcat și grila din zona speakerelor, cu orificii foarte mici, tăiate cu precizie micrometrică.

Mai există încă un difuzor suplimentar, cu rol de subwoofer, poziționat în partea inferioară a echipamentului.

Pe laterala stângă sunt prezente două porturi USB 3.0, unitatea optică, cititorul de carduri și conectorii pentru căști și microfon.

Pe laterala dreaptă avem încă două porturi USB 3.0, un port Intel Thunderbolt, unul HDMI 1.4, unul RJ45, un port VGA și conectorul pentru alimentare.

Pe rama superioară a ecranului găsim camera web și transmitter-ul semnalului 3D.

Funcționare și Utilizare

Prezența sa masivă, care inspiră forță brută, putere, este suplinită cu succes și de fișa tehnică, fiind unul dintre laptopurile cele mai performante la ora actuală. Procesor Intel Quad Core i7 la 2.6Ghz, nu mai puțin de 16GB memorie RAM, plus o placă grafică Nvidia GeForce GT670M de nouă generație. O configurație dată dracului de mișto, confirmată și de sigla Republic of Gamers de pe capac, cu care puteți face cam tot ceea ce vă trece prin cap în materie de office, multimedia sau gaming.

Și, ca totul să fie complet, avem la dispoziție o soluție de stocare hibridă, și rapidă și cu o capacitate de stocare generoasă. Cei de la Asus au ales o soluție optimă, formată din două unități de stocare, una SSD LiteOneIT de 256GB și un Hard Disk ST9750420AS de 750GB de la Seagate. Fiecare, în categoria din care face parte, este o soluție performantă.

Am testat SSD-ul din dotare cu HD Tune. Este prima astfel de soluție de stocare la care am obținut o viteză medie de citire de 300 MB/s. Și hard disk-ul este unul dintre cele mai performante din categoria lui, acesta obținând o valoare de 92.6MB/s.

Încă ceva. Este laptopul la care nu avem niciun port USB 2.0… RiP! În schimb, pentru conectarea diverselor accesorii avem la dispoziție nu mai puțin de 4 porturi USB 3.0. Wow! Să amintesc că avem chiar și un port Intel Thunderbolt? Ar fi fost super să fi avut și cu ce să-l testez. Nu-i nimic, data viitoare.

Pentru ca tacâmul să fie complet, avem și o unitate optică blu-ray writer, perfectă pentru vizionarea filmelor bluray sau pentru backup-ul datelor noastre.

L-am utilizat vreme de câteva săptămîni, destul de mult timp pentru a mă bucura din plin de calitățile sale native. Office, navigare, mesagerie instant, prelucrare foto, editare video full HD, a făcut față fără nicio problemă. Este un laptop universal, bun la toate, la ce specificații are, nici nu ar fi avut cum altfel.

Jocuri

Este un sistem de gaming, cu o putere de procesare și o placă grafică care pot face față în toate jocurile de generație nouă. Clar, nu poate fi comparat cu un sistem desktop cu o placă grafică super-scumpă, dar este unul pe care putem juca orice joc, chiar dacă unele titluri nu vor rula fluent la detalii vizuale și grafice maxime.

Diferența între laptop și desktop de gaming este vizibilă în special în modul 3D.

Pentru a juca Crysis 2 fără lag-uri sau sacadări în 3D a trebuit să retrogradez detaliile vizuale din Hardcore în Gamer.

Ce mai pot spune despre modul 3D. Am remarcat noii ochelari de la Nvidia, aceștia sunt mai luminoși, nu mai întunecă atât de tare imaginea când este activat modul 3D.  Este o tehnologie activă, care rămâne încă dependentă de sursele luminoase din încăpere. Vă sugerez ca, în timp ce utilizați modul 3D, să nu aveți neoane prin preajmă, imaginea va pâlpâi îngrozitor de deranjant. În schimb, pe lumina zilei sau pe semiîntuneric, calitatea vizionării în 3D este foarte bună.

Normal că m-am jucat puțin cu el, chiar dacă gaming-ul nu este una dintre pasiunile mele.

În Call of Duty Black Ops s-a descurcat admirabil cu setările maxime.

În același Crysis a rulat excelent cu setările de mai jos.

Benchmark-uri

Normal că l-am testat și cu câteva programe de benchmarking.

Cel mai la îndemâna tuturor, Windex-ul, i-a oferit un năucitor 7.4, culmea, placa video fiind veriga slabă.

În 3D Mark 06 a obținut aproape 22000 puncte, cu 5000 mai mult decât modelul de anul trecut, G74SX.

În 3DMark Vantage a obținut scorul de 12603 puncte, cu peste 20% mai mult decât generația anterioară.

PC mark 7 i-a atribuit 4827 puncte.

Rezultatele testului Cinebench, mai sus.

Ecranul

Un ecran mat, luminos, cu rezoluție full HD, o diagonală generoasă și unghiuri de vizualizare excelente. Foarte bun atât pentru aplicații office cât mai ales pentru cele multimedia sau în jocuri, aici având timpul de răspuns necesar pentru fluiditatea acțiunii.

Sistemul audio

Văzând că avem la dispoziție un sistem audio 2.1, mă așteptam să mă doară urechile atunci când este dat la maxim. Nu este chiar așa, nu este atât de puternic pe cât aș fi vrut. Aș fi preferat o soluție de la N56, un sistem cu Bang&Olufsen.

Tastatura

De tip chiclet, un suport excelent pentru redactarea confortabilă și rapidă. Apreciez că are bloc numeric separat și că este iluminată.

Touchpad

Excelent și el, multitouch, răspunde foarte bine la comenzile tactile. În plus, are butonașe separate, foarte ușor de apăsat.

Autonomie

La o așa putere de procesare, la un așa ecran, sper că nu aveți pretenție de autonomie all-day-long. În regim de office, utilizat doar la sarcini plictisitoare, mi-a oferit aproximativ 2 ore și 30 de minute de lucru. La jocuri, autonomia scade cu aproximativ o oră.

Concluzii

Pro

– Configurație puternică

– Design-ul, construcția

– Ecran mat cu rezoluție full HD

– Tastatură iluminată

– Unitatea optică Bluray

– Soluția de stocare

Contra

– Prețul

– Este un laptop masiv, care poate fi transportat cu dificultate

– Sistemul audio nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Ca o concluzie de final, laptopul Asus G75V mi-a oferit suport complet în toate aplicațiile pe care le-am utilizat, atât la birou cât și acasă. Este un sistem complet, cum îmi place mie să spun – bun la toate, căruia nu prea am ce-i reproșa. Arată bine, chiar foarte bine, are o putere de procesare cum nu am mai întâlnit până acum, este accesorizat la maxim, o belea de laptop… 😀

Ba da, am găsit ce-i pot reproșa cu adevărat… nu este un laptop pe buzunarul oricui. Modelul pe care l-am testat costă aproximativ 9300 lei, o sumă pe care nu și-o poate permite oricine. Dar, există și modele mai ieftine, cu ecrane de 15 și 17 inchi. O listă a lor, mai jos.

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

6 thoughts on “Asus G75V – Un laptop dat dracului de mișto…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *