Am făcut upgrade bătrânului meu PC…

Cam așa arată biroul meu de acasă de vreo lună încoace, de când m-am apucat să strâng componentele de care am nevoie pentru upgrade-ul desktopului. O impresionantă placă de bază tronează pe o bună parte din suprafața lui, pe ea fiind montate toate componentele hardware necesare. Uff, ce greu e să ștergi praful acum… 😀

Am mai spus, deși 90% din timp utilizez un laptop, atât la serviciu cât și acasă, nu mă pot despărți de pc-ul desktop, pe care încă îl consider util din anumite puncte de vedere. Pe lângă monitorul cu mult mai generos pe care ți-l pune la dispoziție un desktop, mai este și customizabil, are o capacitate mai mare de stocare iar puterea de procesare este superioară unui laptop în aceeași configurație. Deci, pe lângă laptop, mai am încredere în continuare și într-un desktop.

Cam așa arată întreg asamblul, pesemne că va mai rămâne o perioadă în această poziție, până voi avea timp să îl montez în carcasă.

Configurația, pe scurt:

1. Placă de bază Asus P8P67 WS Revolution

De ce? Pentru că aveam nevoie de o soluție profesională, cu o conectică variată și bogată, două plăci ethernet, o placă dedicată în special desktopurilor performante. Ca să nu mai spun că oferă posibilitatea de overclocking, deși în acest domeniu sunt novice.

2. Procesor Intel Core i5 2500k.

De ce? Pentru că poate oferi performanțele minime de care am nevoie, pentru că este overclockabil dar și pentru că m-am zgârcit să iau un i7. 😀

3.  Memorie RAM Kingston HyperX t1 – 8GB

4. Placă grafică. Aici nu am făcut upgrade, momentan m-am mulțumit cu bătrânica dar performanta mea AMD Radeon HD 6850.

5. Stocare. Pentru sistemul de operare, partea cea mai importantă adică, am ales un SSD Kingston SSDnow 200V+ cu o capacitate de 120GB. Doar pentru sistemul de operare și aplicațiile pe care le folosesc, nu am nevoie de un spațiu de stocare mai mare. Pentru toate celelalte, fișiere multimedia sau jocuri, mă voi folosi în continuare de hard disk-uri, mai generoase din punct de vedere al spațiului de stocare.

Normal că, după ce am instalat sistemul de operare, am făcut câteva teste de benchmarking.

Windex-ul lui arată cam așa. Impresionant, nu?

În 3D Mark06 a obținut aproape 23000 de puncte.

3DMark Vantage – aproape 14000!

Dar nu m-am lăsat. Am făcut și primul meu overclocking home-made… Deocamdată, am încercat auto-tuning-ul plăcii de bază, acesta crescând performanțele sistemului cu 34%.

În noua configurație, testele au arătat așa.

Windex 7.6. Uff, iar regret că nu mi-am luat i7-le ăla.

3D Mark06 – 26000!

3DMark Vantage – 14500!

Deci, este ceva. Mai mă joc cu overclockarea și vă țin la curent. Specialiștii mi-au recomandat chiar un 4.7Ghz pentru procesor.

Dar, o altă componentă de care sunt extrem de mândru, este SSD-ul Kingston. Orice procesor ai pune, orice placă video sau oricâtă memorie RAM ai instala pe un PC, dacă nu ai ales corect soluția de stocare pentru sistemul de operare și programe, ai înțărcat bălaia… Adică sistemul nu-și va arăta cu adevărat performanțele.

La ce mi-a fost de folos acest SSD până acum?

1. În primul rând că sistemul de operare s-a instalat extrem de rapid. Fără drivere, totul a decurs în aproximativ 12 minute,instalarea realizându-se pe un stick usb 2.0.

2. În al doilea rând că, acum, acesta se încarcă mult mai rapid decât cel instalat pe hard disk. Timpul de pornire se înjumătățește.

3. În al treilea rând că programele pornesc mult mai rapid decât pe un hdd normal, fie el și de 7200 rot/min. Ca să nu mai spun că orice aplicație se instalează mult mai repede.

4. Are performanțe superioare unui hard disk, dacă ne referim la viteza de scriere și citire.

L-am testat cu Hd Tune și am obținut o medie a vitezei de citire de 215.7 MB/s, de trei ori mai rapidă decât cea a unui hard disk obișnuit.

De asemenea, cum placa de bază Asus are porturi USB 3.0, am copiat de pe un Kingston de 64GB direct pe SSD, viteaza medie fiind cea din screen-ul de mai jos – 130-147MB/s. Cei care au de transferat fișiere voluminoase, vor fi încântați de o astfel de soluție, așa cum sunt și eu.

5. Prețul nu mai este atât de prohibitiv, pentru profesioniști. Cei care au nevoie de un sistem care să funcționeze rapid, vor plăti fără probleme cei 580 de lei.

6. Kitul Kingston pentru desktop vine și cu șinele necesare pentru prinderea în carcasă. De asemenea, vine și cu aplicația de clonare a vechiului hard disk. Nu am folosit-o, filozofia mea îmi spune să încep mereu pe curat, cine știe ce viruși bântuie pe vechiul sistem de operare.

Chiar mă gândesc să fac un astfel de upgrade și la al meu laptop. Dar, acolo, am nevoie de o soluție cu cel putin 256GB. Mai aștept puțin, mai strângem bănuți.

Deocamdată atât, mai revin cu detalii despre noua mea jucărie…

Concluzia principală… Nu vă zgârciți și luati-vă un SSD… merită ficare bănuț.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *