Asus MS100 – Mai există speranță și pentru boxele mici (de birou)

Orice sistem pc sau mac, fie că este laptop sau desktop, are nevoie de un sistem audio suplimentar. Desktopurile pentru că nu au așa ceva, laptopurile pentru că nu pot oferi chiar audiții de calitate. Mă rog, Asus-ul N56 este excepția care confirmă regula.

Așa că, toți avem nevoie de un sistem de boxe suplimentar sau de o pereche de căști, la audiții muzicale sau la vizionarea unui film. Personal, căștile le accept pe cap pentru o perioadă limitată de timp, mă apucă claustrofobia dacă le țin mai mult. De pe ambele birouri la care îmi petrec marea majoritate a timpului (și la serviciu și acasă), nu-mi vor lipsi niciodată boxele, preferatele mele fiind sistemele cu .1 (2.1 sau 5.1).

După cum am spus, prefer sistemele cu subwoofer, pentru că oferă un sunet mai cald, mai plin. Sau mai bine zis, le preferam. Asta până de curând, când am primit spre utilizare micuțele boxe pe USB de la Asus. Le-am luat de la Asus cu oarecare reticență, pentru că, la cât de mici sunt, nu mă așteptam să poată reda sunetul la cine știe ce calitate.

Asta până le-am scos din cutie și le-am montat. Când am dat play la prima melodie, am fost plăcut surprins, nu mă așteptam la un sunet atât de clar și de cald, mai ales de la niște plastice conice. Redă mai bine sunetele medii și se descurcă destul de bine și cu cele joase, având un răspuns în frecvență între 90Hz și 20 Khz. Aș fi preferat să aibă și tweetere pentru sunetele înalte, deși nici acestea nu sunt lăsate de izbeliște. Oricum, față de alte boxe 2.0 din aceeași categorie de dimensiuni, boxele Asus impresionează plăcut la calitatea sunetului redat.

De asemenea, am remarcat efectul de spațialitate pe care îl crează, surround adică, care este mai pregnant când este activată opțiunea Loudness din driver. Am preferat să o dezactivez, pentru a beneficia de un sunet mai curat.

Le-am utilizat cam la orice tip de muzică, și rock clasic, și pop-rock, și chitară clasică, în toate aceste stiluri am avut parte de audiții ok, cu o fidelitate foarte bună. În plus, puterea de 3W este ok pentru un birou mic, Asus MS-100 fiind un sistem destul de gălăgios și care nu distorsionează la volum maxim.

Am remarcat și design-ul mimimalist, care ar da foarte bine alături un laptop. Le reproșez doar plasticul lucios, pe care nu vă recomand să-l atingeți prea des. Amprentele voastre vor rămâne în toată splendoarea lor pe el.

De asemenea, ele se conectează prin USB la computer, fără un fir suplimentar de alimentare la curent. Foarte simplu, nu trebuie driver suplimentar, sunt gata de treabă în câteva secunde.

Ca o concluzie de final, aceste boxe mi-au schimbat părerea pe care o aveam vis-a-vis de sistemele audio 2.0. În comparație cu dimensiunile lui, Asus MS-100 oferă un sunet deosebit, de calitate, care i-ar mulțumi chiar și pe cei cu urechea fină. Deci, mai există speranță și pentru boxele mici, de tip 2.0.

A nu se crede că le compar cu boxe 2.0 tip monitor, din lemn. Departe de mine această intenție. Comparativ cu altele de același tip și pe care le-am folosit, tot din plastic și la fel de mari, se aud mai bine.

Se pare că vor fi disponibile destul de curând și în România, la un preț de aproximativ 150 lei. Da, știu, sunt un pic cam scumpuțe.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *