HP Folio 13 – Ultrabook de Corporatist

Ultrabook-ul este, alături de tabletă, unul dintre cele mai HOT produse IT la ora actuală. Are câteva atuuri care îl fac extrem de atrăgător – este ușor, subțire, are o autonomie foarte bună și, în același timp, o putere de procesare superioară.

Majoritatea integratorilor au răspuns afirmativ chemării Intel, oferta fiind destul de variată, chiar și la noi în România. După ce am testat câteva modele comercializate la noi (Asus Zenbook UX31, Acer S3, Toshiba Portege Z830), am avut ocazia unei întâlniri și cu noul HP Folio 13, un ultrabook destinat exclusiv mediilor corporate.

Caracteristici Tehnice

Ecran – 13.3 inchi cu o rezoluție de 1366×768 pixeli

Procesor – Intel Core i5-2467M @ 1.60Ghz

Memorie RAM – 4GB

Stocare – SSD Samsung de 128GB

Placă grafică – Intel HD

Rețea – Wi-Fi N, Ethernet Gigabit

Conectică – 1xEthernet, 1xHDMI,  1xUSB 2.0, 1x USB 3.0, 1xSDHC

Dimensiuni – 18 mm x 220.2 mm x 318.5 mm

Greutate – 1.5 Kg

Primele Impresii, Design

Acest prim ultrabook marca HP adoptă cu siguranță un stil business, dedicat mediilor corporatiste. Un design minimalist, elegant, cu materiale și finisaje fine, de super-calitate.

O combinație echilibrată de aluminiu mat cu plastic negru cauciucat, de bun gust, a cărei prezență se va dovedi agreabilă atât pe biroul unui manager cât și în meeting-urile strategice, unde se pun la punct afaceri.

Pe capac și pe suprafața de sprijin a tastaturii s-a optat pentru aluminiu, un material care îi conferă acel feeling premium cu care suntem obișnuiți la laptopurile HP. Pe rama din jurul ecranului, pe laterale și pe spatele echipamentului, a fost utilizat un plastic cauciucat, de foartă bună calitate.

Se putea să lipsească și puțin plastic lucios? Nu se putea… Acesta este prezent la baza tastaturii și este extrem de prietenos cu amprentele.

Din punct de vedere al portabilității, am remarcat că ultrabook-ul HP Folio este destul de subțire și nu foarte greu, astfel că poate fi transportat fără mare efort, poate fi un partener de nădejde pe durata întregii zile. De asemenea, mi-a lăsat impresia unui echipament robust, bine construit, care poate rezista cu succes unei utilizări intense.

Pe laterala stângă găsim portul de alimentare, unul Ethernet, unul HDMI, unul USB 3.0 și portul SDHC.

Pe laterala dreaptă mai avem încă un port USB 2.0 și conectorul de 3.5mm pentru căști.

Butonul de Power a fost amplasat pe rama dintre tastatură și grila speakerelor.

Funcționare și Utilizare

Am mai spus de nenumărate ori, sunt un fan al ultrabook-ului, este echipamentul perfect adaptat nevoilor mele. Este ușor, subțire, are o putere de procesare superioară, o autonomie chiar decentă și nu în ultimul rând, funcționează cu Windows. Cu siguranță, tabletele sunt mai portabile, dar sistemele de operare existente pe ele nu îmi pot oferi suportul complet pentru toate aplicațiile de care am nevoie.

Implicit, și ultrabook-ul HP Folio 13 este un echipament pe care aș fi extrem de mulțumit să-l port ziua întreagă pe unde am eu treburi, atât la birou, acasă sau pe unde mă călăuzesc pașii și gândurile. Clar, nu l-am avut la dispoziție prea mult timp, fiind un produs prea hot și prea dorit de toată blogosfera tech de la noi, dar l-am utilizat îndeajuns de mult pentru a-mi da seama că are calitățile necesare unei experiențe de lucru desăvârșite.

În primul rând configurația. Procesor Core i5 la 1.6 Ghz, 4GB memorie RAM, stocare pe SSD. O fișă tehnică de nivel mediu, de ajuns pentru accesarea oricărei aplicații de tip office, de business, de informare, de navigare, de comunicare. Este un echipament care a răspuns corect, rapid și fără blocări, în toată gama de aplicații de care eu am nevoie zi de zi.

Sigur, nu are o placă grafică suplimentară, nefiind în acest fel un echipament și pentru gaming. Până la urmă, nu ăsta este scopul lui, este dedicat în exclusivitate sarcinilor tip business, mai puțin celor de divertisment. La serviciu nu este timp pentru distracție, time is money. Dar, face față cu succes aplicațiilor de redare a filmelor la rezoluții full HD și chiar celor entry-level de editare video.

Aș fi preferat ca SSD-ul din dotare să aibă o capacitate de 256GB, nu doar 128GB. Știu că pe un astfel de echipament ar trebui să fie stocate numai documente office dar mai greșesc și corporatiștii ăștia, mai calcă și ei strâmb din când în când. Mai pun și ei o filmare din vacanțe, o producție hollywoodiană, niscaiva muzichii și neapărat o tonă de fotografii de la toate petrecerile de crăciun ale firmei. Deci, ar fi fost utili mai mulți gigei.

Dar, deși nu este semnalizat prin culoarea albastră, cei de la HP ne pun la dispoziție și un port USB 3.0, util pentru transferul rapid al datelor voluminoase. La copierea unui fișier de pe o memorie USB 3.0 Kingston, viteza a fost de 129-142MB/s.

Din punct de vedere al utilizării în mediile de business, remarc lipsa unui port VGA, încă cea mai populară soluție de conectare la video-proiectoare. În schimb, menționez că dispune de tehnologie Intel WiDi – Wireless Display. Prea avansată momentan, nu am avut cu ce să o testez.

În 3D Mark 06, a obținut 3747 puncte, mai mult decât Acer-ul S3, care mai avea și procesor i7. Deci, stă bine.

În schimb, în Pcmark 7, a obținut mai puține puncte, în raport cu același S3.

Autonomie

Utilizat cu Wi-Fi-ul activ, cu luminozitatea ecranului la 100% și numai pentru sarcini de office, navigare pe internet și prelucrare fotografii, am avut parte de 5 ore și 10 minute de utilizare continuă. Cam aceeași valoare am obținut-o cu toate ultrabook-urile pe care le-am mai testat.

Sistemul audio

Deși este un echipament destul de subțire, au reușit să-i încorporeze speakere bunicele, de care să zicem că am fost mulțumit. Corect, atacă mai mult înaltele și mediile, dar sunetul este clar, mai de calitate decât pe alte ultrabook-uri sau chiar ultraportabile. Să nu rămâneți cu impresia că ar putea înlocui un sistem audio mai performant, nicidecum.

Ecran

Utilizatorii au la dispoziție un ecran cu o rezoluție standard, de 1366×768 pixeli, care afișează imagini clare. Remarc că este acoperit cu un finisaj lucios, astfel că va reflecta puternic sursele luminoase. Și, recunosc că aș fi vrut o rezoluție mai bună, de exemplu un 1600×900 pixeli.

Tastatura

De tip chiclet, care asigură un suport confortabil pentru redactare. În schimb, nu am apreciat faptul că tastele F1..F12 sunt apelabile numai prin intermediul butonului Fn. Dar, să nu uităm că este iluminată.

Touchpad

În general am fost mulțumit de comportamentul lui, doar că cele două butonașe trebuiesc apăsate un pic mai tare.

Concluzii

Pro

– Aspectul de business, calitatea construcției

– Puterea de procesare

– Portabilitatea (dimensiuni, greutate, autonomie)

– Tastatura este iluminată

Contra

– Prețul

– Nu are port VGA

– Ar fi fost util un spațiu de stocare mai generos

Ultrabook-ul celor de la HP este un echipament dedicat în special gulerelor albe, celor care își desfășoară activitatea în mediile corporate, indiferent de aria de activitate. Este un ultrabook de corporatist, care își poate dovedi utilitatea atât în domeniul vânzărilor, în marketing, resurse umane dar și în cel bancar, practic oriunde excel-ul, powerpoint-ul și word-ul sunt aplicațiile aflate la putere.

Este perfect pentru angajații și managerii dinamici, care vor să își desfășoare eficient activitatea de oriunde s-ar afla. Are un look care le completează prezența, este ușor și subțire, facil de transportat și are o capacitate de procesare de ajuns pentru manevrarea aplicațiilor folosite în cadrul companiilor la care activează.

Bineînțeles, are și un preț pe măsură, chiar prohibitiv pentru utilizatorul casnic sau firmele mici și mijlocii. Pe hpbrandstore.ro costă aproximativ 4600 lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *