Seagate cumpără LaCie…

Seagate și-a anunțat intenția achiziționării unui pachet de 64.5 procente din compania franceză LaCie . Mai degrabă pare a fi o alianță, întrucât cele două companii aveau relații destul de strânse. Afacerea se va parafa spre sfârșitul anului, CEO-ul LaCie preluând în acel moment conducerea diviziei “consumer storage”. Această achiziție reprezintă intenția Seagate de a acapara o felie și mai mare din piața unităților de stocare, mai ales în Europa și Japonia.

Sigur, privită strict din punctul de vedere al contextului actual și pe termen scurt, pare o mișcare interesantă a celor de la Seagate, așa cum a fost și cea de acum un an, când au cumpărat divizia de hdd-uri de la Samsung.

Cei de la LaCie au niște soluții foarte bune de stocare în rețea, la modă chiar, pe care Seagate le vroiau în portofoliu. HDD-urile încă sunt la putere, Seagate vrea să-și consolideze poziția față de rivalii de la Western Digital. Încă câțiva ani de acum încolo vor mai face bănuți frumoși din astfel de soluții de stocare externă, din ce în ce mai utilizate, chiar și în mediul casnic, ca să nu mai vorbim de cel enterprise sau al firmelor mici și mijlocii.

Pe de altă parte, la cum s-au scumpit hard disk-urile și la ritmul în care coboară prețul SSD-urilor, de ce mai fac ei investiții în această zonă? Oricum producătorii de hard disk-uri clasice vor pierde teren în fața celor de SSD-uri. Nu cred că mai pot fi contestate atuurile pe care SSD-urile  le prezintă în fața bătrânelelor hard disk-uri. În plus, dacă le ies planurile celor de la Intel și ultrabook-ul va câștiga în notorietate până în 2015, SSD-ul va fi și el la putere.

Pare că Seagate vrea controlul unei piețe fără viitor. Așa o fi, dar ei au și ceva know-how în business-ul SSD-urilor. Așa că, nu le va fi foarte greu să schimbe macazul și să treacă exclusiv pe SSD.

O să mai vedem ce se va întâmpla…

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *