Zyxel WHD6215 – transmite semnal HDMI fără fire

Cred că toate lumea știe acum ce este conexiunea HDMI și cum arată un cablu HDMI. Este standardul fără de care nu putem avea parte de un divertisment multimedia de calitate, la rezoluții High Definition. Playere bluray, computere, laptopuri, console de gaming, toate se conectează la televizor prin intermediul unui astfel de cablu, HDMI în speță.

Dar, ce ne facem atunci când televizorul este mai departe de sursa video? Normal, soluția cea mai simplă ar fi să tragem un cablu HDMI până acolo. Mai băgăm o necunoscută în ecuație. Dacă acel cablu întins prin cameră ne deranjează? Vă spun ce facem în această situație – apelăm la o soluție de streaming video HD wireless, cum ar fi aceasta de la Zyxel, care tocmai asta face.

Să nu mai spun că îi văd utilitatea mai ales în mediile profesionale, cu utilizare atât în sălile de consiliu cât și la diverse conferințe sau evenimente.

Kitul Zyxel WHD6215 este format dintr-un transmițător și un receptor. Transmițătorul este așezat lângă sursa video iar receptorul, normal, cât mai aproape de televizor. De asemenea, în pachet sunt incluse și cele două cabluri HDMI necesare.

Remarc faptul că ambele device-uri nu sunt deloc mititele, transmițătorul având dimensiunile unui router wireless, receptorul fiind o idee mai mic.

Transmițătorul acceptă 4 surse video HDMI, chiar HDMI 1.4a (adică cu semnal 3D). Destule zic eu. Nu cred să avem prin casă atât de multe surse video. Pe de altă parte, la o conferință de amploare, unde sunt mulți speakeri, aceștia își pot conecta din timp laptopurile, pentru a se face trecerea între ele mai rapid și fără momente de întrerupere.

Comutarea între acestea se poate realiza cu ajutorul unei telecomenzi.

Instalarea lor s-a făcut destul de simplu, a trebuit doar să conectez cablurile HDMI la sursă și la televizor, apoi să le alimentez. Am transmis semnal video HD la rezoluție 1366×768 fără probleme, fără ca imaginea să înghețe. Nu am observat nicio diferență de calitate între semnalul transmis prin cablu și cel transmis wireless, cu ajutorul kitului Zyxel. Remarc că poate face streaming full HD, chiar și 3D. De asemenea, semnul nu poate interfera cu cel al altor dispozitive pentru că este transmis pe o frecvență de 60Ghz.

Totul a decurs foarte bine dacă cele două receptoare au fost amplasate în aceeași cameră. În schimb, dacă am încercat să trasmit din camera alăturată, nu a mai mers. Despărțite de un zid de beton, cele două nu au mai reușit să comunice între ele. De asemenea, chiar și în aceeși încăpere, acestea nu ar trebui să fie unul de celălalt la o distanță mai mare de 10 metri.

Așa că, dacă aveți nevoie de o astfel de soluție, utilizată în condițiile amintite mai sus, puteți apela cu încredere la ea. Își face treaba cum trebuie, nu am ce-i reproșa din punct de vedere al calității semnalului transmis.

Din păcate, nu este o soluție tocmai ieftină. Am înțeles că are un preț de aproximativ 800-900 lei. Deci, mai degrabă o văd utilizată în mediile profesionale, acolo unde investiția chiar merită.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *