fotografia de stradă…

Fotografia de stradă nu este atât de simplă pe cât pare. Adică nu este de ajuns să ieși pe stradă cu un aparat în mână și să începi să fotografiezi la întâmplare, orice și oricum, așa cum o fac majoritatea turiștilor și, recunosc, chiar și eu.

Te plimbi, mergi mult, bați la pas orașul, încerci să pătrunzi în atmosfera lui, alegi străzile mai puțin umblate, mai dosnice, pe cât se poate de departe de zonele comerciale.  Trebuie să simți locurile, trebuie să ai o idee de ceea ce vrei să faci, să surprinzi și să exprimi până la urmă, trebuie să ai răbdarea necesară ca toate lucrurile, ființele și obiectele din scena pe care ai intuit-o să se așeze și să se încadreze perfect.

Trebuie să urmărești un singur subiect sau idee, nu trebuie să alergi după mai multe, haotic, așa cum a încercat Voicu, unul dintre cei doi fotografi-trainer, să ne explice. Dacă vei fotografia haotic, nu vei avea unitate în compoziții.

Și nu în ultimul rând, trebuie să ai un pic de tupeu, să te lepezi de acea rușine care te cuprinde cînd încerci să surprinzi oameni iar aceștia te privesc… La acest capitol, mai am de lucru.

Vlad Eftenie și Voicu Bojan, maeștri în acest stil de fotografie, au încercat să ne explice toate aceste lucruri, prin sfaturi, prin filozofia pe care ei o adoptă atunci când se afundă în oraș și se confundă cu oamenii lui, atunci când încearcă să îi simtă pulsul. Sunt doi fotografi pentru care nu mai contează aparatul pe care îl țin în mână, nu mai contează parametrii de fotografiere… Pentru ei, lumina este importantă.

Am rămas uimit cum Vlad Eftenie reușeste să surprindă niște scene deosebite numai cu o compactă, chiar una de duzină am putea spune – un Panasonic TZ muncit din greu, vechi de 5 ani, cu peste 180.000 de cadre la activ. Ca să nu mai vorbim de filmări…

Nici Voicu nu mai folosește un aparat cu lentile mari și pretențioase. Pentru stilul de fotografie pe care l-a adoptat, îi este de ajuns un Olympus OM-D cu o lentilă Panasonic fixă, un 20mm dacă am reținut bine.

Spre final, am înțeles de ce au ales astfel de aparate, de ce au făcut această alegere. Pentru că, în acest tip de fotografie, este vital să nu atragi atenția asupra ta. Am remarcat cât de natural se mișcau cei doi printre scene, cum abordau oamenii din diferite unghiuri, fără să îi deranjeze și fără ca prezența lor să devină agresivă, intruzivă, și, nu în ultimul rând, fără să atragă atenția asupra lor.

Vlad a fost destul de brutal cu mine când i-am spus că îmi place să fac panorame, să fotografiez orașele de departe… Mi-a spus că acest tip de fotografie nu are nimic deosebit, că orașul și clădirile rămân pe loc, că oricine poate să facă aceeași fotografie ca a mea… Și are mare dreptate…

Voicu mi-a spus ceva la fel de interesant. Că nu devii fotograf adevărat până nu înveți din greșeli, până când fotografii experimentați nu îți critică rezultatele, până nu dau de pământ cu fotografiile de care erai atât de mândru. Numai așa vei învăța…

Nu am devenit adevărat fotograf de stradă după acest mini-curs în Istanbul… Dar am avut plăcerea și șansa de a vedea cum se face, în locuri chiar spectaculoase și pline de culoare, am mai furat puțină meserie de la cei care știu cum să o facă bine. Mai degrabă mi-au  insuflat un pic din pasiunea lor. Căci fără devotament, fără să-ți placă ceea ce faci, nu ai cum să practici acest tip de fotografie…

Startul a fost unul bun. Sunt nebun să mă plimb prin orașe, să le cutreier străzile mai neumblate, nu alerg neapărat după atracțiile turistice. Am fost alături de oameni de ispravă, cu care am discutat, am schimbat păreri și nu în ultimul rând, de la care am mai învățat ceva…

Pe data viitoare…

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

One thought on “fotografia de stradă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *