Vaio T13 – Este fresh, este primul ultrabook Sony!

Poate singurii integratori de renume care nu aveau un ultrabook în portofoliu erau cei de la Sony, deși ei sunt extrem de activi pe piața laptopurilor ușoare, a ultraportabilelor în speță. Dar, un laptop sub această titulatură nu au avut. Până acum, când au hotărât să lanseze Vaio T13, primul lor ultrabook, unul chiar de buget, cu un preț chiar atrăgător. Un ultraboook fresh!

Am avut ocazia să-l utilizez timp de aproape două săptămâni,  chiar l-am avut alături în deplasările de la Istanbul și de la Roma, acolo unde și-a dovedit din plin utilitatea.

Configurația Tehnică

Ecran – 13.3 inchi, rezoluție 1366×768 pixeli, finisaj lucios

Procesor – Intel Core i3-2367M la 1.4Ghz

Stocare  – HDD de 320GB

RAM – 4GB

Placa Grafică – Intel HD3000

Rețea – Wi-Fi N, Ethernet Gigabit

Conectică – 1xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xHDMI, 1xVGA, 1xJack 3.5mm, 1xRJ45 (Ethernet), 1xSDHC/ProDuo

SO- Windows 7 Home Premium 64 bit

Dimensiuni – 323 x 226 x 17.8mm

Greutate – 1.6 Kg

SO – Windows 7 Home Premium

Primele Impresii, Design

Deși este un ultrabook de buget oarecum, cei de la Sony nu au făcut deloc rabat la calitate. Are un aspect elegant, stilat, îngrijit, cu finisaje și materiale de calitate, tipic Vaio am putea spune, chiar seamănă cu ultraportabilul seriei Z. Are acel look Vaio, chic, cu “je ne sais quoi”, care îi conferă unicitate printre confrații săi. De la prima privire, fără să îi vezi sigla, îți dai seama că este un Vaio, este atuul acestei mărci.

Are un design universal, pretabil atât în mediile de business cât și în cele casnice, potrivit atât doamnelor cât și domnilor, indiferent de vârstă. Îl văd atât în compania unui tânăr și entuziast student dar și în cea a unei persoane trecută de prima tinerețe, cu o funcție importantă într-o companie multinațională.

Capacul a fost acoperit cu un aluminiu cu finisaj “fir de păr”, pentru restul carcasei fiind ales aliajul de magneziu argintiu mat.

Sunt prezente și câteva elemente glossy, sigla Vaio și plasticul cromat de pe rama inferioară a capacului.

Pe laterala stângă sunt prezente portul de alimentare, grila pentru evacuarea aerului cald, un port USB 2.0 și unul USB 3.0.

Pe laterala dreaptă au fost amplasate portul RJ45, cel VGA, unul HDMI, slotul SD/MSPro Duo și conectorul de 3.5mm pentru căști.

Funcționare și Utilizare

După cum v-am mai spus, l-am avut cu mine în cele două excursii fotografice de la Istanbul și de la Roma, acolo unde mi-a fost de folos atât prin configurația decentă, cât mai ales prin caracteristicile sale portabile – dimensiunile, greutatea și autonomia.

Deci, eu am avut la dispoziție o variantă de buget, cu un procesor ultra low voltage dual core  i3-2367M la 1.4Ghz și de generație a doua. Corect, pare un pic ciudat că Sony aduc tocmai acum un ultrabook cu Sandy Bridge, când ceilalți integratori au anunțat deja modele cu procesoare de generația a treia, Ivy Bridge. Da, putem spune că folosește o tehnologie “outdated”.

Această configurație, cu acest procesor, cu cei 4GB RAM, cu placa grafică Intel HD3000, este minimum-minimorum pentru asigurarea unei experiențe agreabile în aplicațiile tip office. Vaio T13 este un echipament care poate asigura fără probleme suport pentru aplicații tip office, navigare pe internet, comunicare, aplicații de business și chiar prelucrare foto, căci la asta l-am folosit eu cel mai mult.

Față de alte utrabook-uri (vezi Lenovo) are port SDHC, astfel că transferul fotografiilor nu poate fi mai simplu. Iar prelucrarea, atât în programe simple (Irfan Viewer) cât și în Adobe Lightroom se poate face fără nicio problemă.

De asemenea, poate reda fără probleme chiar și fișiere multimedia la rezoluții full HD dar nu este cea mai bună opțiune pentru prelucrarea video HD. Nu zic, cu puțină răbdare o poate face, dar la astfel de activități parcă aș opta pentru un i5 sau un i7. Trebuie să remarc că, în momentul în care este solicitat, ventilatorul își face simțită prezența. Gaming? Forget about it. Nu am reușit să mă joc pe sisteme ultrabook mai puternice, pe un i3 nici nu a avut rost să mai încerc.

Fiind un echipament destul de subțire și cum Sony nu prea au excelat până acum la partea audio, nu mă așteptam la cine știe ce calitate a sound-ului livrat. Dar, acum parcă au mai plusat un pic la puterea sunetului redat, este un pic mai gălăgios, calitatea fiind acceptabilă. Normal că o să vă recomand o pereche de boxe lângă el.

Pe partea de transfer a datelor și stocare avem la dispoziție tehnologie USB 3.0 și stocare hibridă cu un hard disk de 320GB la 5400 rot/min și un SSD de 32GB, doar este un echipament de buget. Personal, aș fi preferat un SSD de 256GB (putem face oricând upgrade) sau măcar un hard disk mai generos și la 7200 rot/min. 320GB nu mai înseamnă nimic în ziua de astăzi. Am remarcat și faptul că revine foarte repede din starea de hibernare. Nu știu dacă chiar în 2 secunde, dar o face extrem de repede.

La capitolul portabilitate, pot spune că este un echipament care se înscrie în normele categoriei sale. Are doar 17.8 mm grosime, o greutate de 1.6Kg, astfel că poate fi transportat relativ ușor, fără să fie o povară. De asemenea, și autonomia respectă normele, la utilizare cu Wi-Fi activ și utilizat numai la activități tip office, oferind aproximativ 5 ore și 15 de minute de lucru. Din acest punct de vedere, poate fi un companion de nădejde al celor care prestează la greu activități tip office în condiții de mobilitate, chiar dacă sunt plecați în interes de serviciu sau în vacanță.

Ecranul

M-aș fi așteptat la un ecran mai bun de la Sony, cu o rezoluție superioară. Sigur, și acesta se vede excelent, afișează o coloristică echilibrată, doar că pretențiile mele de la ei sunt altele.

În plus, acesta este acoperit cu un finisaj lucios, astfel că trebuie ferit de sursele de lumină.

Tastatura

Cred că este una dintre cele mai bune și mai confortabile tastaturi pe care le-am întâlnit la un laptop. Spațiere excelentă între taste, mecanismul fin al acestora, permit o utilizare confortabilă. Minusul? Nu este iluminată, mi-ar fi fost utilă iluminarea de fundal. Dar, iar bag cuvântul “buget” la înaintare…

Touchpad

Deși are butoanele încorporate, pot spune că este primul touchpad de acest tip cu care m-am înțeles cât de cât ok. Nu mi-a repoziționat deloc cursorul pe ecran, nu am avut nevoie să utilizez un mouse.

Concluzii

Pro

– Design-ul

– Portabilitatea (ușor, subțire, autonomie decentă)

– Prețul

– Tastatură de calitate

– Are USB 3.0

–  Configurația decentă (cu îngăduință din partea mea, gândindu-mă că pentru un utilizator obișnuit este de ajuns)

Contra

– Finisajul lucios al ecranului

– i3-ul nu este tocmai bun la procesare video iar tehnologia este învechită

– Este destul de zgomotos, atunci când este solicitat se aude ventilatorul

– Tastatura nu are iluminare de fundal

Vaio T13 are câteva avantaje categorice – calitatea desăvârșită a construcției, designul, factorii de portabilitate tipici conceptului ultrabook dar și un preț atrăgător – costă doar 3500 lei. Deși folosește o tehnologie a anului trecut, aceasta este de ajuns pentru a satisface pretențiile majorității utilizatorilor, atât în materie de business cât și la divertisment multimedia High Definition. Trebuie menționat că, la acest preț, primim și licență de Windows 7, un fapt care nu trebuie neglijat.

Din câte am înțeles, va fi disponibil din această lună. De asemenea, se pare că modelul cu procesor Core i5, pe care eu și utilizatorii de genul meu l-ar prefera, nu va fi disponibil prea curând în România, poate chiar deloc.

Primul ultrabook Sony nu dezamăgește, chiar și în această configurație. Dar, așteptăm modele pe Ivy Bridge, cu procesoare mai puternice, poate și cu o placă grafică suplimentară.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *