Asus K95 – un desktop-replacement de nădejde

Recunosc că nu sunt tocmai fanul numărul 1 al laptopurilor de tip desktop-replacement. Prefer un ultraportabil pe care să-l port tot timpul cu mine, plus un desktop veritabil pe care îl utilizez mai mult pentru stocare dar și pentru activități la care ultraportabilul nu ar face față.

Dar, trebuie să recunosc că nu toată lumea are nevoie de un astfel de setup, mulți se mulțumesc ori doar cu un ultraportabil, ori doar cu un PC desktop, ori cu un desktop-replacement, adică un laptop cu ecran mare și o tastatură generoasă, pe care se pot desfășura în voie.

Și cred că mai există o tendință, mai actuală, mai în pas cu vremurile. Sunt persoane, utilizatori moderni să le spunem, care au la birou un laptop de tip desktop-replacement iar pentru activitățile portabile se folosesc de o tabletă.

Chiar dacă nu sunt adeptul acestor modele de laptop, nu înseamnă că nu le pot aprecia calitățile, punctele lor forte. Acum o să vă destăinui câteva dintre impresiile mele în urma experienței trăite alături de un adevărat desktop-replacement, modelul Asus K95, un laptop care are un ecran cu o diagonală de 18.4 inchi! Imensă…

Configuraţia tehnică

Ecran – 18.4 inchi, rezoluție full HD

Procesor – Intel Core i7-3610QM la 2.3Ghz

RAM – 16GB

Placă grafică – Intel HD4000 + Nvidia GeForce GT630M

Stocare – 1TB

Rețea – Wi-Fi N, Ethernet Gigabit

Conectică – 2xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, 1xHDMI, 1xSDHC, 1xVGA, 1xEthernet, 2xJack 3.5mm

Unitate Optică – Da, bluray reader

Dimensiuni – 440x295x35.5~48.2mm

Greutate – 4.1 Kg

Primele Impresii, Design

Asus K95 este o matahală de laptop, asta cu siguranță. Nici nu avea cum să fie altfel, doar are un ecran cu o diagonală de 18.4 inchi. Un adevărat destop-replacement, la care nu mai ai neapărată nevoie de un monitor suplimentar, privit din punctul de vedere al utilizatorului obișnuit.

Design-ul este unul modest, simplu, cu materiale ieftine, plastic all-over. Până la urmă, este materialul care asigură un raport calitate/preț optim. Totuși, finisajele sunt de calitate, realizate cu atenție, nu am de ce mă plânge. Linia generală a designului este una serioasă, orientată oarecum către mediile profesionale.

Construcția este solidă, sănătoasă, pare făcută să dăinuie mulți ani, chiar și la o utilizare intensă, zi de zi. Dar, deși este atât de bine făcut și de rezistent, parcă aș fi vrut să fie un pic mai subțire și mai ușor, chiar dacă este un computer care nu va părăsi biroul decât foarte rar.

Cel mai deranjant este faptul că, datorită grosimii destul de mari și implicit a înălțimii la care se află rest-pad-ul, mâinile vor sta într-o poziție nu tocmai confortabilă. Dar, există o explicație pentru silueta lui de halterofil – este un laptop care are două lăcașuri pentru hard disk-uri, dintre care unul acceptă dimensiuni de 3.5 inchi.

Pe laterala stângă sunt prezente porturile VGA și HDMI, cele două USB-uri 3.0 și conectorii pentru căști/microfon.

Pe laterala frontală găsim slotul SDHC.

Pe laterala dreaptă sunt prezente unitatea optică bluray, încă două porturi USB 2.0 și conectorul pentru alimentare.

Funcţionare şi Utilizare

Recunosc că am avut parte de o configurație superioară, dacă nu chiar de cea mai puternică variantă – cu un procesor Intel Core i7 quad-core, 16GB RAM, placă grafică Nvidia GeForce 630M. Numai datorită celor trei componente enumerate mai înainte ne dăm seama că este un laptop cu aplicabilitate universală, bun cam la orice am avea nevoie să facem. Și, chiar așa și este. L-am utilizat cu succes atât la banalele sarcini office sau navigare pe internet, la editare foto, la vizualizare și editare video la rezoluții full HD dar și la gaming ocazional.

De asemenea, timp de o săptămână, a fost utilizat și la prelucrarea și producerea unor materiale video filmate la un botez. Da, este un laptop care ar face cu succes față unei astfel de activități, are atât puterea de procesare necesară cât și un ecran mare, pe care se vor vedea la o dimensiune generoasă atât filmările cât și fotografiile.

De asemenea, se descurcă foarte bine și la jocuri, chiar dacă nu în toate la parametri maximi. Dar, cei care au de gând să mai facă un shooter ocazional sau să comande trupele în cine știe de jocuri de strategie, o pot face fără reținere. După cum am spus, a funcționat foarte bine, atât în CoD Black Ops cât și în Crysis 2 cu setările din imaginile de mai sus.

Legat de capitolul multimedia, am apreciat și sistemul audio Altec Lansing, unul destul de bunicel pentru laptop. Este destul de puternic, redă un sound clar, în care sunt reprezentate mai bine frecvențele medii și cele înalte. Pentru bași, sau pentru o fidelitate superioară, recomandăm un sistem audio suplimentar, poate să fie chiar și un 2.1 al aceleiași mărci – Altec Lansing sau, de ce nu, niște micuțe Asus MS100.

După cum vedeți, chiar și Windex-ul îi apreciază performanțele hardware. Dacă am înlocui hard disk-ul cu un SSD, nota ar urca până la 6.7.

Impresionează și prin capacitatea de stocare, de 1TB, dar și prin accesoriile adiacente acesteia, porturile USB 3.0. USB-ul 3.0 este o tehnologie prin intermediul căreia putem transfera mai rapid volume mari de date.

După cum vedeți, copierea fișierelor se face la viteze destul de mari, am obținut chiar și spike-uri de 138 MB/s, media vitezei de transfer fiind pe la 100-120 MB/s.

Încă ceva legat de stocare – se pare că va avea configurații și cu hard disk-uri normale, de 3.5 inchi, cu o capacitate de 3TB!!! Este ceva zic eu. Deci, după cum am spus – are două lăcașuri pentru hard disk-uri – unul de 3.5 inchi în care intră un hdd de 3TB și unul de 2.5 inchi în care puteți pune un SSD. Chiar mișto, nu?

Unitatea optică bluray era mai utilă dacă oferea și posibilitatea scrierii acestui tip de disc, mai ales pentru backup.

Legat de portabilitate, de tot ceea ce implică ea, nu prea am multe de spus. Nu este chiar cel mai portabil laptop din branșă, în primul rând datorită dimensiunilor și greutății sale. Nu prea cred să văd vreodată un astfel de laptop scos la plimbare prin parc, poate doar dacă ești Nicu Vlad sau Oncescu, ai nevoie de un brand adevărat și de coloană vertebrală de oțel pentru a-l transporta.

Autonomia, în regim de office, cu luminozitatea ecranului la 50% și cu wi-fi-ul activ, are o valoare de aproximativ 2 ore. Este ceva pentru un astfel de laptop, oricum nu va fi niciodată prea departe de o priză.

Ecran

Avem la dispoziție un ecran imens cu o rezoluție full HD, excelent atât pentru munca de birou cât și pentru vizualizarea unui film sau chiar la susținerea unor activități de editare foto/video.

Totuși, parcă se putea o rezoluție și mai bună, plus că are finisaj lucios. Până la urmă, nu este un laptop pe care să-l scoateți prin parcuri, așa că finisajul lucios nu este un incovenient major. Dar o rezoluție mai bună chiar se putea.

Tastatura

Tastatura este de tip chiclet, spațioasă, are bloc numeric, oferă un real suport de lucru.

Touchpad

Touchpad-ul este veriga slabă, mi-a lăsat o impresie negativă. Ia comenzile aiurea, vrei sa faci click (single tap) și te trezești că selectează tot textul, ca să nu mai spun că trebuia să încerc de nu știu câte ori să fac o selecție de crop într-o poză. Mai mult te încurcă decât să te ajute, l-am înlocuit cu un mouse. Nu înțeleg de ce Asus insistă în continuare pe acest tip de touchpad.

Concluzii

Pro

– Ecran mare, rezoluție full HD

– Configurație puternică

– Capacitate de stocare generoasă

– Tehnologia USB 3.0

– Are unitate optică bluray combo

– Prețul

Contra

– Prea mare, prea masiv (prea de la țară) :O)))))

– Touchpad-ul

– Nu are sistem de operare inclus în preț

Ca și o concluzie de final, K95 este un desktop-replacement de nădejde, are câteva elemente cheie care îl recomandă pentru un astfel de rol – un ecran mare, o fișă tehnică de top, plus un comportament ireproșabil. Și încă ceva – un preț chiar ok pentru configurația sa, de maxim 4050 lei.

Din câte am înțeles, va fi disponibil la vânzare din luna septembrie.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *