Canon EOS M – scurte impresii după o primă întâlnire (restul la toamnă)

Cei de la Canon au prezentat astăzi și în România prima lor cameră mirroless EOS M. Doar am văzut-o la față, am pipăit-o și am cântărit-o, plus că am mai aflat câteva detalii de la cei care au testat-o, domnii Cabral Ibacka și Dinu Lazăr.

Mai multe nu am avut voie sa facem cu ea, de exemplu poze sau filmări, de altfel stilul caracteristic al celor de la Canon, un fel de “look but don’t touch” atunci când ne arată camere foto pre-pre-pre-sample, care încă nu sunt puse 100% la punct.

Pentru test, vom avea parte de ea abia prin luna septembrie, poate chiar octombrie, atunci cand va fi pusă în vânzare și la noi. Dacă tot am adus vorba, prețul va fi aproximativ 800 Euro, cu obiectivul 18-55mm. Da, este un pic cam scumpuță, de altfel cam toate mirrorless-urile sunt în aceeași situație.

Chiar dacă este prima cameră de acest tip marca Canon, pot spune că este una chiar performantă, are câteva specificații chiar interesante. În primul rând că are un senzor mare, de tip APS-C, de 18 Megapixeli, același care echipează și DSLR-ul EOS 650D. Urmează performantul procesor Digic 5 dar și sistemul de autofocus hibrid, unul destul de precis și de rapid. Cei care l-au testat au remarcat calitatea rezultatelor foto chiar și la o sensibilitate de 12800, ceea ce nu este de neglijat. De asemenea, se pare că modul HDR și cel de fotografiere în alb și negru oferă rezultate destul de bune.

Personal, nu am remarcat decât că este o cameră compactă, ușoară, cu un design simplu, prea simplu aș zice, cu “butonistica” spre minimum (adică cu foarte puține butoane fizice), fiind o cameră care poate fi setată mai repede prin intermediul ecranului tactil. Din acest punct de vedere, pare a fi o cameră dedicată celor care nu acordă o mare importanță setărilor și parametrilor de fotografiere, celor care preferă să se folosească în special de modurile automate și de efectele creative.

Deși pare un pic cam firavă, se pare că nu este chiar așa. Body-ul este construit din aliaj de magneziu iar cadrul intern este din oțel, așa că este destul de rezistentă chiar și la o utilizare intensă, zi de zi, pentru blogging să zicem.

În plus, ceea ce nu este deloc de neglijat, beneficiază de compatibilitate cu toata gama de obiective Canon EF, prin intermediul unui adaptor. Așa că, cam ghicim care vor fi primii clienți – cei care au deja un DSLR Canon și care își doresc o cameră de backup.

Încă ceva – nu are viewfinder și nici unul atașabil se pare că nu va fi disponibil. Dar, tot cei care l-au testat, ne-au asigurat că ecranul LCD se vede foarte bine chiar și în lumină puternică.

Deci, alte impresii, mai la toamnă, atunci când va fi pusă la dispoziție pentru testare.

În continuare, doar câteva fotografii cu ea, cu EOS M.

Si un scurt videoclip, mai jos.

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

7 thoughts on “Canon EOS M – scurte impresii după o primă întâlnire (restul la toamnă)

 • July 24, 2012 at 4:18 pm
  Permalink

  – io am inteles ca la kit e obiectivul de 22/pancake;

  – adaptorul respectiv e de 100 euro. Adauga la asta pretul de 800 euro + banii de blitz si obiectiv de bun simt. Hai sa fim seriosi, nu da nimeni peste 1000 de euro ca sa-si ia camera de back-up.

  – iar daca te uiti la pozele facute de Cabral, chiar nu vrei sa cumperi o sapuniera :))

  Reply
  • July 24, 2012 at 4:25 pm
   Permalink

   – eu am vazut pe amazon ca adaptorul e chiar 200 USD… adica 200 Euro la noi…
   – cred ca vor fi kit-uri si cu 18-55 si cu 22… (langa mine soptea cineva de la Canon ca va veni la noi cu 18-55, de aia am zis asa)
   – s-ar putea sa ai mare dreptate legat de functia de camera de backup… dar tot cred ca fanii marcii, cei care au si DSLR-uri scumpe, o vor adopta; pentru ca au deja optica compatibila (normal, cu adaptor); cum de altfel, un nikonist s-ar duce, logic, catre modelele J1 sau V1….

   Reply
 • July 26, 2012 at 1:49 pm
  Permalink

  N-am fost la eveniment, dar cica Dinu Lazar ar fi afrimat ca aceste mirorless-uri vor inlocui DSLR-urile?!

  Era sa cad pe jos de ras, zau, cand am auzit afirmatia pe twitter.

  Touch, NO Dial, NO viewfinder,.. asta sa fie viitorul aparatelor profi?

  Ma indoiesc – mai bine zis, refuz sa cred – ca piata acestor mirorless-uri a explodat…

  Reply
  • July 26, 2012 at 2:31 pm
   Permalink

   pe mine nu ma mira ca dansul a afirmat asta… mai mult m-au mirat oficialii Canon prezenti acolo cand l-au aprobat… 😀

   Reply
  • July 26, 2012 at 3:00 pm
   Permalink

   piata lor cica a explodat in Asia… acolo se vand in draci.

   Reply
 • July 26, 2012 at 7:48 pm
  Permalink

  pai da, in loc de point&shoot, merge, mai ales cu un pancake. Dar daca-i pui un tele, e penibil…pur si simplu nu e natural.

  Reply
  • July 26, 2012 at 8:00 pm
   Permalink

   ma, daca oficialii Canon au confirmat… eu sunt prea mic ca sa-i contrazic :))

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *