Nokia 808 Pureview – un camera-phone adevărat

Am la dispoziție de câteva zile noul Nokia 808 Pureview, un smartphone care se face remarcat în primul rând datorită capacităților sale foto-video. Cu siguranță că, la acest capitol, este cel mai performant smartphone la ora actuală. Are un senzor mai mare decat al oricărui alt smartphone -1/1.2 inchi, cu o rezoluție de 41 Megapixeli (38 Mpix efectivi), plus că este acompaniat de optică marca Carl Zeiss cu o diafragmă F/2.4.

Așa cum îmi place, am ținut să fac o prezentare separată camerei foto-video, pentru că este componenta cheie, pe care cei de la Nokia pun în principal accentul. Dar și pentru că așa fac cu orice smartphone de top pe care am ocazia să îl testez.

Nokia 808 foloseşte pentru captarea fotografiilor o tehnologie de interpolare/oversampling numită PureView. După cum am mai spus, deși rezoluția senzorului este anunțată ca fiind de 41 Megapixeli, efectiv aveți la dispoziție 38 Megapixeli în cazul capturii în format 4:3 şi 34 Megapixeli în cazul capturii 16:9.

Cu siguranță puteți face fotografii la aceste rezoluții, dimensiunea fișierelor rezultate ajungând chiar și la 20 MB. Dar, Nokia 808 poate face fotografii și la rezoluții de 8 sau 5 Megapixeli, în acest caz intrând în acțiune tehnologia Pureview, care vă poate ajuta să obțineți rezultate chiar foarte bune. Aceasta combină mai mulți pixeli într-unul singur, rezultatul fiind fotografii clare, cu un nivel ridicat al detaliilor și zgomot redus.

Din punct de vedere al utilizării, în primul rând am apreciat prezența unui buton fizic pentru declanșare. Cu ajutorul lui, printr-o apăsare mai prelungă, putem activa camera chiar și din starea de stand-by a telefonului. Există și unul virtual, pe ecran, pentru cei care s-au obișnuit așa.

Meniul camerei.

Avem la dispoziție 3 moduri de fotografiere – Automatic, Scenes și Creative.

În modul Automatic nu avem acces decât la activarea sau dezactivarea flash-ului. Atât. Camera își face singură treaba.

În Scenes avem următoarele tipuri de scene – Landscape, Automatic, Macro, Portrait, Sports, Night, Night Portrait, Spotlight și Snow.

Recunosc că eu am folosit mai mult modul Creative, cel mai interesant și mai important. Chiar avem la dispoziție trei tag-uri pentru setări predefinite – C1, C2 și C3.

În fiecare dintre ele putem alege cum fotografiem – cu Pureview sau la rezoluție maximă.

Dacă mergem pe mâna Pureview, mai departe putem alege rezoluția – 8, 5 sau 2 Mpix. La rezoluție maximă, vom depinde numai de alegerea formatului, 16:9 sau 4:3, pentru stabilirea rezoluției – 38 sau 34Mpix.

Apoi putem stabili formatul, calitatea (normală sau superfină), tonurile de culoare (normal, vivid, sepia, alb și negru), modul de captură (normal, bracketing, interval, self-timer), saturația, contrastul, claritatea.

De asemenea, pe ecran, în timp ce folosim camera, putem preseta compensarea la expunere, balansul de alb, sensibilitatea ISO, activarea/dezactivarea filtrului ND, precum și starea flash-ului.

Mai sunt câteva setari suplimentare – activarea/dezactivarea gridului, a sunetului camerei, a stabilizării video, a sistemului de asistență la autofocus sau dacă vrem să facem fotografii când telefonul este blocat.

Utilizare

Ce am remarcat în timpul utilizării? În primul rând că focalizează repede, precis, și că putem alege zona de focus prin atingerea ecranului. De asemenea, distanța minimă la care puteți face focus este de 15cm. Dar, chiar și așa, puteți face zoom pentru a vă apropia de subiect.

Amintesc că zoom-ul este activ doar în modul Pureview, nu când fotografiem la rezoluție maximă. Deși nu la fel de performant ca unul optic, zoom-ul acestei camere este cu siguranță mai eficient decât cel digital, cel folosit la toate celelalte smartphone-uri. Practic, atunci când facem zoom, nu se face un upscaling digital ci un crop al imaginii pe senzor, folosindu-se doar acea zonă de pe acesta.

Putem face zoom până când rezoluția de fotografiere setată (8, 5, 3 MPix) atinge aceeași dimensiune pe senzor. Ca să fiu mai explicit, dacă fotografiați la 5 MPix (3072 x 1728 pixeli), veți putea face zoom până când dimensiunea crop-ului pe senzor ajunge la 3072 x 1728 pixeli. Mai simplu, asta înseamnă un zoom de 3x.

Poate cel mai important mod este cel Pureview cu rezoluție de 5 megapixeli, în care tehnologia crează 1 pixel din informațiile preluate de la alți 7, rezultând în acest fel imagini clare, cu o coloristică naturală și un nivel ridicat al detaliului.
Totuși, să nu vă așteptați la imagini PERFECTE în orice condiții, să nu ne avântăm chiar atât de tare în hora marketingului. Sigur, în anumite condiții de iluminare, pot ieși niște fotografii pe cinste. În altele, din contră. Ce pot spune cu siguranță este faptul că are un comportament superior față de majoritatea smartphone-urilor actuale și că am obținut niște fotografii chiar mișto cu ajutorul lui. Poate este chiar cel mai bun din acest punct de vedere. Nu pot fi sigur, pentru că nu le-am testat pe toate (vezi HTC One X sau Sony Xperia S).

De asemenea, am apreciat și prezența filtrului ND, care ajută la evitarea supraexpunerii zonelor mai luminate, a cerului de exemplu, așa cum se vede în exemplul de mai sus. Totuși, utilizarea acestui filtru are și dezavantajele sale. Pentru că rolul său este acela de a întuneca imaginea, va trebui folosit un ISO mai mare pentru ca aceasta să fie corect expusă. Folosirea unui ISO mare, duce implicit la un nivel al zgomotului mai ridicat. Cam tricky, nu? Pentru a obține cele mai bune rezultate vă recomand să-l activați doar la scenele cu lumină puternică, dacă aveți nevoie să surprindeți detaliile cerului. La umbră, în mediile întunecoase, dezactivați-l, pentru că va crește sensibilitatea ISO și, implicit, imaginea finală va prezenta un nivel de zgomot mai mare.

Normal, în condiții de iluminare precară, seara sau noaptea, apare zgomotul de imagine. În aceste condiții ar fi de preferat să lăsați tehnologia Pureview să-și facă treaba pentru a diminua pe cât se poate acest efect.  Pentru a diminua efectul de granulare ar trebui să folosiți o valoare cât mai mică a sensibilității ISO, 100 dacă se poate. Numai că vă trebuie o mână de fier sau, mai degrabă, un suport fix. De asemenea, în astfel de condiții, puteți folosi flash-ul, unul destul de ok pe distanțe scurte.

Exemple Foto

Să lăsăm gargara și să trecem la fotografii.

Câteva fotografii realizate la rezoluție maximă, în ambele formate. Amintesc că am redimensionat toate fotografiile pentru că în forma originală erau foarte mari.

Un set de fotografii la 8 Megapixeli.

Altele, la 5 Megapixeli, modul în care Pureview este cel mai eficient.

Fotografia de tip close-up. Deși camera nu poate focusa decât de la o distanță de 15cm, ne putem folosi de zoom pentru a apropia subiectul (floricica, pistilul, buburuza). Remarcați și paleta naturală a culorilor surprinse.

De asemenea, se descurcă binișor și în condiții de iluminare precară, cu remarca că își face apariția zgomotul de imagine, chiar și atunci când tehnologia Pureview este activă.

VIDEO

Pe cât de bine se descurcă la fotografiere, nu este mai prejos nici la filmare.

Structura meniului de setări este cam aceeași, cu 3 moduri de fotografiere (Automatic, Scenes și Creative). În Creative avem la dispoziție tot 3 tag-uri cu presetări – C1, C2 și C3. Putem alege valoarea rezoluției (1080p, 720p, 360p), rata frame-ului – 30, 25, 24, 15 fps, tonurile de culoare, saturația, contrastul, claritatea. Setările suplimentare sunt la fel ca la modul de fotografiere.

Și la filmare este utilizată tehnologia Pureview, un singur pixel fiind format din informațiile altor 16.

Focusul continuu este destul de eficient la filmarea de departe, tip landscape, dar când subiecții sunt aproape se mai pierde, momente în care îl puteți ajuta cu o scurtă apăsare pe ecran în zona care vă interesează.

Două exemple video, mai jos.

 

 

 
Ca o concluzie de final, pot spune că am fost tare încântat de cum se comportă camera foto de pe Nokia 808 Pureview. Și cum funcționează dar mai ales ce rezultate putem obține cu ajutorul ei. Aș fi vrut să o am la dispoziție în vacanță, pentru a-i pune mai bine în valoare aceste calități. Nu neapărat din punctul de vedere al peisajelor ci pentru că aș fi avut mai mult timp de utilizare la dispoziție.

Nokia 808 Pureview un camera-phone adevărat. Rămâne de văzut dacă se află unde trebuie, adică pe sistemul de operare potrivit.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *