Nokia 808 Pureview – The Good, The Bad and the… Beauty

Pe Nokia 808 Pureview l-am văzut pentru prima dată în Barcelona, în cadrul Mobile World Congress, a făcut destulă vâlvă atunci. Recunosc că, pe lângă faptul că am fost atras de capacitățile sale foto-video, nu am ezitat să-l critic, mai ales datorită sistemului de operare utilizat.

Acum, după ce am avut ocazia unei întâlniri, pot spune că mi-am mai schimbat un pic părerea despre el. Atât datorită capacităților sale pe partea de foto-video, cât și pentru că Symbian-ul Belle nu este un sistem de operare chiar atât de rău. Sigur, nu are toate facilitățile Android-ului sau ale iOS-ului, dar poate asigura desfășurarea celor mai importante activități mobile.

Caracteristici tehnice

Ecran – Amoled, 4 inchi, 360×640 pixeli

Procesor – ARM 11 single-core la 1.3 Ghz

RAM – 512MB

Stocare – internă de 16GB, expandabilă prin card microSD de maxim 32GB

Cameră foto – 41Megapixeli (38 MP efectivi, 7152 x 5368 pixeli), diafragmă f/2.4

GPS – Da

Sistem de Operare – Nokia Belle OS

Dimensiuni -123.9 x 60.2 x 13.9mm

Greutate – 169 Grame

Primele Impresii, Design

Din punct de vedere al design-ului, pot spune că este un terminal atrăgător. Sigur, nu unul prea ușor sau foarte subțire, acestea fiind poate și singurele sale minusuri la partea constructivă. În primul rând am remarcat calitatea finisajelor, a materialelor utilizate, dar și faptul că este un echipament robust, rezistent, construit pentru o utilizare îndelungată, în cele mai diverse condiții.

Partea frontală impresionează prin negrul absolut care o acoperă. Corect, acest lucru se datorează și superbului ecran Amoled pe care l-am mai văzut și la modelul N9 sau la Lumia 800.

Sub acest ecran, a fost amplasată o bară cu 3 butoane – cel de Call, unul de revenire la meniul principal și cel de Închidere Apel sau al aplicațiilor.

Pe laterela dreaptă, care devine laterală superioară la fotografiere, sunt amplasate butoanele de ajustare ale volumului, un comutator pentru blocare/deblocare ecran și declanșatorul foto.

Pe laterala superioară sunt prezenți conectorii pentru căști, cel microUSB și cel microHDMI.

Pe spate se face remarcat modulul în care este încorporată optica camerei foto și flash-ul, ornat cu un plastic cromat, cu siguranță pentru a fi mai bine pus în evidență.

Functionare si utilizare

După cele câteva zile de utilizare, pot spune că impresia mea generală este una pozitivă. Un rol important îl are cu siguranță comportamentul camerei foto, poate cea mai bună din industrie la ora actuală.

Nu vreau să vă plictisesc, o să vă vă descriu pe scurt calitățile dar și punctele sale mai slabe.

THE GOOD

1. Camera foto, este primul său atuu, poate cel mai important. Face fotografii execelente, cum nu am mai făcut cu alt smartphone. Am detaliat acest capitol aici.

2. Ecranul Amoled este superb. Afișează imagini vibrante, clare, este o plăcere să te uiți la fotografii pe el. În plus, este protejat de Gorilla Glass și se vede destul de bine și în lumina puternică.

3. Funcțiile tactile funcționează impecabil, răspund corect și precis.

4. Funcția telefonică se comportă excepțional. Semnal bun, convorbiri clare.

5. Symbian Belle este un sistem de operare adus la zi, nu mai are acel look învechit. Interfața este modernă, colorată, intuitivă. Trebuie să recunosc că pare inspirată de la concurență.

6. Un alt punct forte este cu siguranță GPS-ul, asistat de hărțile Nokia. Foarte bune la orientare și navigare, plus că oferă posibilitatea descărcării lor, pentru a nu mai face trafic de date mobil.

7. Hardware-ul, cu acel procesor single-core la 1.3 Ghz este destul de ok pentru asigurarea unei funcționări stabile, în parametri normali. Este un smartphone cu ajutorul căruia am vizualizat fără probleme videoclipuri AVI la rezoluție full HD sau am jucat titluri mobile recente, de genul Angry Birds sau Asphalt 6.

8. Are un spațiu de stocare intern chiar generos, de 16Gb. Plus că poate fi extins prin carduri microSD de până la 32GB.

9. Are port microHDMI pentru vizualizarea pe un televizor HD.

10. Browser-ul este chiar bunicel, cu mult peste ceea ce primeam de la versiunea anterioară de Symbian.

11. Funcția Social oferă accesul Facebook și Twitter. Funcționează destul de bine.

12. Are NFC, o tehnologie care este pe val și care poate oferi accesul atât la servicii contra-cost cât și la conectarea accesoriilor Nokia.

13. Autonomia. Într-un regim intens de utilizare, acumulatorul a ținut 1 zi și jumătate, timp în care am făcut multe fotografii, chiar și cu flash-ul.

CONTRA – THE BAD


1. Chiar dacă pe mine nu mă deranjează neapărat, trebui să spun că este un smartphone masiv, adică gros și destul de greu. Nu este deloc în tendințele actuale. Cu siguranță vina o poartă sistemul optic al camerei.

2. Deși ecranul afișează culori superbe, parcă aș fi vrut unul mai mare și cu o rezoluție mai bună.

3. Piața de aplicații nu este la fel de generoasă ca la Android sau iOS iar majoritatea lor sunt contra cost. De exemplu, nu am găsit un player pentru mkv-uri.

4. Deși hardware-ul este unul mediu să zicem, este cu mult în urma concurenței. Parcă ar fi fost nevoie de ceva mai puternic. De exemplu, atunci când făceam fotografii la rezoluție maximă, dura 1-2 secunde până când aceasta era prelucrată și salvată.

5. Nu știu dacă este din cauza hardware-ului, mai degrabă aș spune că este legat de software, dar interfața mai are scurte lag-uri din când în când. Nu mi s-a părut a fi cel mai fluid sistem de operare.

6. Nu are o versiune completă de office, ci doar o variantă Quick Office de vizualizare.

7. Este smartphone foarte scump – 3000 Lei. La acest preț, parcă aș fi vrut un sistem de operare cu un ecosistem mai solid, m-aș fi mulțumit și cu Windows Phone.

8. Neîncrederea că Nokia vor continua dezvoltarea acestui sistem de operare. Nu aș da atâția bani pe un smartphone la care nu voi avea parte de update-uri de firmware. Nokia trebuie să ne asigure de acest lucru.

THE BEAUTY

Cu toate că mă repet, cel mai important este faptul că vă poate ajuta să faceți fotografii deosebite, clare, cu o paletă coloristică echilibrată, un nivel ridicat al detaliului și un nivel pe cât se poate de redus al zgomotului. În plus, le puteți prelucra ulterior pentru a le face și mai frumoase și interesante.

Concluzii

Pro

– Camera foto, cea mai bună din industrie

– Construcție de calitate, robustă

– Calitatea afișării ecranului

– GPS-ul, hărțile Nokia

Contra

– Terminal gros și greu

– Ecran mic, cu o rezoluție mică

– Ecosistemul

– Prețul

Clar, Nokia 808 Pureview are câteva atuuri în favoarea sa. Dar nici minusurile nu sunt de neglijat, cel mai important fiind poate cel legat de preț. Personal, am fost încântat de performanțele sale fotografice și mulțumit de cum se comportă. Nu am sesizat probleme majore, care nu ar putea fi îndreptate prin update-uri de firmware.

Nokia 808 Pureview, așa cum este el, cu bune, cu rele, este un concept la început de drum care se va face cu siguranță remarcat în această atât de dinamică piată telecom. Are potențial, cerere pentru o astfel de tehnologie este, rămâne de văzut ce politică de prețuri vor adopta în continuare și dacă sistemul de operare Symbian are viitor.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Nokia 808 Pureview – The Good, The Bad and the… Beauty

Leave a Reply

Your email address will not be published.