Toshiba AT200 – Prezență impecabilă, decență în performanțe

Cu siguranță că tabletele câștigă tot mai mulți adepți pe zi ce trece. Au de partea lor atât portabilitatea (sunt ușoare, subțiri și au o autonomie foarte bună) dar și faptul că au devenit destul de performante din punct de vedere hardware, fiind capabile chiar să redea filme la rezoluții full HD. Pentru activități stricte de informare, navigare pe interent, comunicare prin mesagerie instant, pentru cititul unei cărți, pentru verificarea căsuței de e-mail, nu mai este neapărată nevoie de prezența unui laptop, tableta poate suplini cu succes toate aceste operațiuni.

În călătoriile mele în afara țării, prin diverse aeroporturi, nu a fost prea dificil să observ că tableta este la putere, nu puțini fiind călătorii care se folosesc de serviciile unui astfel de gadget. Clar, regele tabletelor rămâne iPad-ul, după cum ne arăta și un raport IDC recent, dar nici prezența tabletelor cu Android nu este de neglijat. Personal rămân fidel Android-ului, în primul rând datorită flexibilității și libertății oferite la utilizare.

Și oferta de tablete Android este chiar bogată, avem de unde alege. De data asta voi detalia câteva impresii referitoare la modelul AT200 de la Toshiba, despre care habar nu aveam că se comercializează în România. Noroc cu cei de la Skin Media, noii distribuitori Toshiba în România, care mi-au oferit-o spre utilizare pentru o scurtă perioadă.

Caracteristici Tehnice

Ecran – 10.1 inchi, rezolutie, 1280 x 800 pixeli,

Procesor – Dual-core ARM Cortex A9 OMAP la 1.2Ghz

Procesor Grafic – POWERVR SGX540 cu 256 MB memorie

Memorie RAM – 1GB

Stocare Interna – 16GB, efectivi 12GB

Conectica – 1xMicroUSB, 1xMicroHDMI, 1xMicroSD

Camera Web – pe spate – 5 Mpix, pe fata – 2 Mpix

Sistem audio – Stereo, 2×1.5W

SO – Android 4.0.3

Greutate – 535 grame

Dimensiuni – 256 x 176 x 7.7 mm

Primele Impresii, Design

Din punct de vedere al designului nu prea am ce-i reproșa, ba din contră, este o tabletă care mi-a plăcut foarte tare cum arată. Este foarte subțire, ușoară și cu un aspect elegant, spre business chiar.

Am apreciat prezența ornamentelor metalice, care îi conferă o alură premium, deosebită. Rama muchiilor a fost realizată dintr-un aliaj de magneziu iar partea din spate a fost acoperită complet cu un aluminiu finisat mat, cu un fin model tip “fir de păr”. Ce să mai, finisaje și materiale fără reproș, se vede că este un echipament construit cu mare atenție la detalii.

De asemenea, la cât de subțire este, nu m-aș fi așteptat la o ofertă atât de generoasă de conectori și porturi. Am apreciat prezența unui port microHDMI și a unuia microUSB, plus a unui slot microSDHC, extrem de util la extinderea capacității de stocare internă. Toate acestea prezente pe laterala stângă.

Pe cea dreaptă, sunt prezente butonul de Power, cele pentru ajustarea volumului și un comutator pentru blocarea rotirii ecranului.

Pe laterala inferioară este poziționat conectorul pentru alimentare.

La acest capitol am o mica reclamație – la cât de finuță și cochetă este tableta, mufa de alimentare parcă este din altă lume, prea mare și oarecum butucănoasă. Fotografia de sus cred că este destul de concludentă.

Mi-am adus aminte, trebuie să îi mai reproșez ceva din punct de vedere constructiv. Butonul de Power este foarte subțire și se apasă mai greu, va trebui să vă folosiți de unghii pentru a-l utiliza. Și încă ceva, fiind atât de subțire și finuță, ar cam trebui să vă purtați cu mare grijă cu ea, nu pare să reziste cu succes la șocul unei căderi. Este doar o impresie personală, nu am avut curaj să o scap “by mistake” pe jos.

Functionare si utilizare

Din punct de vedere al funcționării, impresiile mele sunt împărțite, pentru că am și câteva reproșuri.

La Toshiba AT200 avem la dispoziție un procesor dual-core la 1.2 Ghz, asistat de un procesor grafic cu 256MB și o cantitate de 1GB memorie RAM, o configurație care în general s-a comportat decent, mai ales în programele care nu o solicită foarte tare din punct de vedere hardware.

În aplicațiile uzuale, de informare, socializare, office, se descurcă excelent, le manevrează fără probleme. Și în jocurile nu foarte complexe din punct de vedere grafic face față cu succes. Am jucat deja clasicul Angry Birds sau Zombirds, acestea funcționând fără blocări sau lag-uri.

Dar, neavând puterea de procesare quad-core ca la tabletele de nouă generație, implicit nu poate reda fluent chiar toate materialele video full HD sau nu poate fi parteneră de nădejde în jocuri cu o grafică complexă. Totuși, a redat fără probleme fișiere HD la rezoluție 720p, chiar și în format MKV. Am testat-o și cu fișiere video la rezoluție 1080p, pe câteva nefiind în stare să le redea (mergeau sacadat, se blocau). Dar au fost și unele care au mers, așa că am concluzionat că mai degrabă este vina codec-urilor folosite.

Și cred că mai are câteva probleme software, pentru că Bsplayer, o aplicație video care a funcționat ireproșabil pe alte tablete, aici s-a cam blocat, a cam dat erori. În schimb, cu alte playere de genul Mx Player sau Mobo Player, nu au fost probleme. Numai că acestea din urmă nu sunt compatibile Dolby.

La redarea filmelor sau în timpul jocurilor am observat că se incinge pe spate, în partea stânga jos. Pesemne că acolo este poziționat procesorul.

După cum vedeți, rezultatele în benchmark nu sunt extraordinare, în comparație cu tabletele și smartphone-urile de recentă generație. Sunt performanțe la nivelul începutului de an, chiar ale anului trecut.

Părerea mea că la tabletele cu Android nu se mai pune problema de performanță hardware la ora actuală. Chiar și modelul de față, cu un procesor dual-core, este foarte bună pentru satisfacerea pretențiilor majorității utilizatorilor, fie că sunt strict pentru informare sau chiar pentru divertisment. Nu știu de ce, dar mi se pare că acum sistemul de operare, ecosistemul Google, le frânează dezvoltarea și acapararea unei cote mai mari de piață. Avem nevoie de aplicații mai bune, mai bine testate, care să nu se blocheze aiurea, avem nevoie de aplicații mai performante pentru prelucrare foto-video, de browsere mai eficiente, avem nevoie de aplicații asemănătoare celor de pe PC.

Știu că nu fac parte dintr-o categorie reprezentativă, față de marea masă a consumatorilor, dar încă nu pot să mă folosesc doar de o tabletă când plec la un târg internațional. Trebuie neapărat să iau laptopul cu mine. Pe tabletă nu pot prelucra la fel de eficient și de rapid fotografiile, ca să nu mai spun de videoclipuri, deși capacitățile hardware o recomandă și pentru așa ceva, doar sunt mai puternice decât pc-urile de acum câțiva ani. Să mai spun că nici cu aplicația dedicată de wordpress nu-mi pot administra cum trebuie blogul?

Deci, producătorii și integratorii de Android, Google Inc., partenerii săi, ar trebui să se concentreze mai mult pe o ofertă mai concludentă de aplicații și pe stabilitatea sistemului de operare.

Mai îi reproșez și performanțele camerei foto, care la interior și în condiții de iluminare normală, nu zic precară, nu se descurcă extraordinar. Sistemul de autofocus este destul de lent iar fotografiile prezintă un nivel ridicat al zgomotului.

Aplicații

Din punct de vedere al sistemului de operare, aceasta a avut preinstalat un Android 3.2. Am făcut upgrade la Android 4.0.3 “over the air” fără nicio problemă.

În primul rând că vine cu o suită Office de la Thinkfree, care are Word, Calculator (Excel) și Show (Powerpoint). Deși o versiune mobilă, vă poate fi de folos la vizualizarea sau chiar la corectarea documentelor primite prin e-mail.

De asemenea, am remarcat și aplicația Skitch, prin intermediul căreia putem face simple schițe pe fotografii realizate cu camera, pe fotografii din galerie sau chiar pe hărți.

Cei de la Toshiba au și propriul Store, Toshiba Places, organizat pe categorii – Music, Video, App, Game, Book, News, Social, de fapt un loc unde afișează parteneriatele pe parte de content digital. Aici puteți cumpăra muzică prin intermediul 7digital, reviste prin Zinio sau descărca aplicații prin intermediul AndroidPIT. Filmele pot fi închiriate prin intermediul Viewster.

Ecranul

Chiar dacă nu este de tip IPS, ecranul afișează imagini ok, clare, cu o paletă coloristică echilibrată. Vizualizarea se face în parametri decenți, atât la navigarea pe internet cât și la urmărirea unui film.

Mi-a plăcut și cum se comportă din punct de vedere tactil, răspunde corect, precis, are comportament de tabletă premium, de top.

Autonomia

La redarea unui film cu rezoluție de 720p, în format MKV, fără Wi-Fi și cu luminozitatea ecranului la 20% (condiții de avion), acumulatorul din dotare mi-a oferit o autnomie de 7 ore și 45 de minute. De ajuns zic eu pentru o călătorie continentală cu avionul.

Concluzii

Pro

– Designul, una dintre cele mai elegante tablete

– Portabilitatea – este ușoară, subțire și are o autonomie decentă

– Putere de procesare decentă

– Conectica (microSDHC, microHDMI)

– Are aplicație de Office

Contra

– Nu prea avem accesorii la dispoziție

– Un pic cam scumpă, la același preț găsim tablete quad-core

– Pare fragilă

– Se încinge

Cu siguranță că tableta Toshiba AT200 este una dintre cele mai frumoase, mai elegante și mai bine construite tablete cu Android din câte am întâlnit (până acum). Și, deși are o configurație la nivelul începutului de an, până să apară valul de tablete quad-core, are totuși performanțe decente, de ajuns pentru satisfacerea nevoilor majorității utilizatorilor.

Prețul ei de comercializare este de aproximativ 1850 lei. Totuși, nu pot să nu remarc că la același preț se vând tablete cu procesoare quad-core.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *