Lifebook U772 – Ultrabook japonez, de la Fujitsu

Am avut la dispoziție pentru câteva zile primul ultrabook de la Fujitsu, despre modelul Lifebook U772 este vorba.  Acesta m-a impresionat plăcut cam din toate punctele de vedere – și din cel al design-ului, fiind unul dintre cele mai reușite echipamente de acest gen, și din cel al portabilității, fiind recomandat pe post de companion permanent, dar și din cel al funcționării și comportamentului, având ceea ce-i trebuie pentru asigurarea unui suport eficient de lucru în aplicații tip office și chiar multimedia.

Cu toate acestea, nu este perfect, deși le cam are pe toate. Câteva impresii, pe următoarea pagină.

Configurație tehnică

Ecran – 14 inchi, rezoluție 1366×768 pixeli, finisaj mat

Procesor – dual-core Intel Core i5-3317U la 1.7 Ghz, Hypethreading, Turbo Boost până la 2.6 Ghz

Memorie RAM – 4GB

Stocare – SSD cache de 32GB și HDD de 500GB la 5400 rot/min

Rețea – WiFi-N, Ethernet (adaptor dedicat), modul 3G

Conectică – 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0,  1xHDMI, 1xSDHC, 1xProprietar pentru Rețea, 1xJack 3.5mm, 1xSIM 3G, 1xDock

Sistem de Operare – Windows 7 Professional

Dimensiuni –  327 x 225 x 15.6 mm

Greutate – 1.4 Kg

Primele Impresii, Design

V-am mai spus deja că îmi place foarte tare cum arată. Se vede o schimbare categorică în linia de design marca Fujitsu. În sfârșit au venit cu un produs elegant, stilat, dedicat mediilor de business, care nu este deloc plictisitor, inodor și incolor. Un design modern, unic, cu personalitate, diferit de alte modele ale concurenței. Combinația roșu și negru îl scoate cu siguranță în evidență, fără a deranja totuși din punct de vedere vizual.

O ținută ultraslim, cu o grosime de numai 15.6mm, îmbrăcată în materiale de cea mai bună calitate. Carcasa este o combinație de aluminiu vopsit negru și un roșu aliaj de magneziu, componentele fiind asamblate perfect, așa cum îi stă bine unui echipament de origine japoneză. Da, este unul dintre puținele laptopuri Made In Japan, și asta se vede în calitatea construcției.

Am mai remarcat și faptul că este un echipament bine închegat, pare destul de rezistent, făcut pentru o utilizare intensă.

Pe laterala stângă au fost așezate portul pentru alimentare, încuietoarea Kensington, un port USB 2.0 și conectorul pentru căști.

Pe laterala dreaptă sunt prezente slotul SDHC, două porturi USB 3.0, unul HDMI și mini-LAN portul.

La baza tastaturii, în partea dreaptă, este prezent un cititor de amprente.

Pe spate este găsim un port pentru andocare și slotul pentru SIM, oarecum cam greu de accesat.

Funcționare și Utilizare

Ultrabook-ul Fujitsu Lifebook U772 este dedicat în special mediilor de business, în ciuda paletei de culori nu tocmai standard. Are câteva accesorii utilizate în special în mediile corporate, acolo unde securitatea și importanța informațiilor digitale sunt tratate cu maximă responsabilitate. Modelul U772 dispune atât de un cititor de amprente cât și de tehnologii de genul Intel Anti-theft vPro și Computrace, Citrix Receiver, TPM sau soluții de criptare totală a datelor de pe hard disk. De asemenea, are și modul 3G sau conector pentru docking.

Pentru că stocarea se face pe un hard disk, a fost dotat și cu un senzor pentru detectarea șocurilor, acesta parcând automat capetele hard disk-ului când intră în alertă, adică când sesizează o mișcare bruscă, cădere sau lovitură.

În plus, configurația pe care ne-o pune la dispoziție, cu acel i5 ultra-low voltage și cei 4GB RAM, este de ajuns pentru orice tip de aplicație business, fie că este doar office sau cine știe ce alte pachete software dedicate, tip CRM sau ERP. Singurul neajuns în vizualizarea foilor de calcul voluminoase rămâne diagonala mică a ecranului, această problemă fiind eliminată prin conectarea la un monitor mai mare, atunci când echipamentul se află la birou.

În scurta perioadă în care l-am avut la dispoziție, mititelul s-a comportat exemplar, atât în aplicațiile office, la navigarea pe internet dar și în aplicații multimedia, la redarea de conținut video la rezoluții full HD.

De menționat că sistemul audio prezent este unul subdimensionat, care se aude și încet și cu lipsuri la capitolul fidelitate, trebuie neapărat înlocuit cu o pereche de căști sau cu sistem extern mai performant.

Personal, am făcut și editări foto sau scurte prelucrări video la rezoluții full HD, nu am întâmpinat nicio opreliște din partea configurației. M-aș baza fără reținere pe serviciile lui pe la târgurile internaționale sau pe la diverse evenimente, momente în care am de prelucrat o mulțime de conținut multimedia. Ca orice ultrabook care dispune doar de o placă Intel și un procesor ULV, nu strălucește la capitolul gaming extrem, jocurile complexe nefiind tocmai potrivite aici, echipamentul devenind chiar ușor fierbinte și zgomotos. Deci, no Diablo III on this one.

Deși avem la dispoziție o capacitate de stocare generoasă, de 500 GB, aș fi preferat în schimb un SSD de 256GB, ar fi adus mari beneficii atât la creșterea rapidității de transfer a datelor cât și la prelungirea autonomiei. Să nu uit de prezența tehnologiei USB 3.0, perfectă pentru cei care transferă fișiere voluminoase.

Portabilitate

Ultrabook-ul este prin definiție un echipament cu un grad superior de portabilitate. Și așa zic eu că trebuie să rămână, nu ar trebui să denumim ultrabook-uri laptopurile de peste 1.7 Kg. Ar trebui să le trecem la altă categorie.

Să revenim. La acest capitol, al portabilității, pot spune că ultrabook-ul U772 nu m-a dezamăgit deloc. Este ușor, subțire, rezistent, poate fi purtat fără prea mare efort oriunde am merge. În plus, are și modem 3G încorporat, astfel că accesul la internet este garantat de aproape oriunde.

Și, dacă nu era de ajuns, are o autonomie de aproape 5 ore și 25 de minute, destul de ok zic eu. Menționez că l-am testat cu Wi-Fi-ul activ și cu luminozitatea ecranului setată la 25%.

Are și un mod Eco care îi poate crește durata de utilizare.

Dar, pentru că dezactiva rețeaua, adică “no more internet”, nu am avut răbdare să testez. Nu aș fi avut ce face în tot acest timp.

Ecranul

Un ecran de 14 inchi, cu o rezoluție standard, pe care totul se vede clar, cu o coloristică echilibrată. Amintesc că are finisaj mat, astfel că poate fi utilizat chiar și în mediile mai puternic luminate.

Tastatura

O tastatură tip chiclet, cu o cursă mai mică a tastelor, nu pe gustul oricui. Eu m-am înțeles destul de bine cu ea, este destul de confortabilă în utilizare. Trebuie menționat că suportul tastaturii nu este foarte rigid, la apăsare flambând ușor. Ca o notă personală, aș fi vrut ca iluminarea de fundal să nu fie opțională, mai ales că este un ultrabook destul de scump.

Touchpad

Touchpad-ul este horror, nu mă așteptam la așa ceva. Butoanele au fost integrate în suprafața tactilă, dar nu ăsta este baiul, nu a fost repoziționat accidental cursorul pe ecran. Problema sunt contactele acelor două butonașe, poziționate prea central. Dacă apeși periferic, lângă marginea touchpad-ului, comanda de click nu va fi preluată. Sper să fi avut aceste probleme numai modelul pe care l-am testat eu.

Concluzii

Pro

– Design-ul, Construcția solidă

– Configurație destul de puternică

– Ecranul mat

– Portabilitatea (greutate, dimensiuni, autonomia, modul 3G)

Contra

– Prețul

– Comportamentul Touchpad-ului

– Stocarea nu se face pe un SSD

Ca o concluzie de final, pot spune că Fujitsu U772 are câteva atuuri care îl vor face remarcat – design-ul de elită, portabilitatea, accesoriile de securitate dar și funcționarea ireproșabilă. Este așa cum trebuie să fie un echipament de top, construit pentru cei cu pretenții. De ce nu este perfect? Pentru că, la ce preț se comercializează (5900 Lei) aș fi dorit mai multe de la el – un SSD ca unitate de stocare și un procesor Core i7, componente care i-ar fi adus un ușor spor de performanță.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *