HP Envy 14 Spectre – La limitele superioare ale categoriei ultrabook
Cu siguranță că ultrabook-urile sunt cele mai atrăgătoare și mai interesante portabile la ora actuală. Pe cât de subțiri și de ușoare, pe atât de puternice și cu o autonomie chiar ok, de ajuns pentru câteva ore bune de lucru. Asta este părerea mea, le apreciez, când actualul meu ultraportabil își va da obștescul sfârșit, îmi voi îndrepta atenția către un ultrabook.
De curând, încă un reprezentant al acestei clase mi-a căzut pe mânuțe. Este vorba de modelul HP Envy 14 Spectre, cunoscut mai degrabă ca ultrabook-ul de sticla.
Caracteristici Tehnice
– Ecran – 14 inchi, rezoluție 1600 x 900 pixeli, protejat cu Gorilla Glass
– Procesor – dual-core Intel Core i5-2467M la 1.6 GHz, hyper threading, turbo boost până la 2.3 GHz
– Placă grafică – Intel HD Graphics 3000
– Memorie RAM – 4 GB
– Stocare – SSD de 128 GB
– Rețea – Ethernet, Wi-Fi N, Bluetooth
– Conectică – 1xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xHDMI, 1x Mini DP, 1 x RJ45, 1x Jack 3.5mm, 1x SDHC
– Sistem audio – Beats Audio
– Dimensiuni – 327 x 221 x 18 mm
– Greutate – 1.8 Kg
Primele Impresii, Design
Din punct de vedere al design-ului, al felului cum se prezintă, pot spune că nu m-a convins 100%.
Pe de o parte apreciez stilul glamour, extravagant, exotic chiar, pe care cei de la HP au vrut să-l imprime acestui echipament. Capacul, ecranul și restpad-ul sunt construite din sticlă Gorilla, care ii conferă atât rezistență cât și un aspect modern, chic. Ce a mai ramas din carcasă, adică zona din jurul tastaturii și ramele laterale, a fost acoperită cu metal vopsit într-o culoare argintie mată, care temperează impresia glamour a întregului. Corect, finisaje fără reproș, de calitate, așa cum îi stă bine unui laptop marca HP.
Am remarcat și cele două sigle luminate, cea HP de pe capac și cea roșie Beats de pe restpad, care îi nuanțează capacitățile multimedia.
Ce nu mi-a plăcut? Păi, sticla de pe capac este lucioasă și, implicit, lasă la vedere dizgrațioasele amprente. O priveliște nu tocmai plăcută pentru un echipament pretendent la clasa de lux. În plus, utilizarea sticlei Gorilla duce și la creșterea valorilor dimensiunilor, acestea ajungând chiar la limita superioară a categoriei din care vrea să facă parte, cea a ultrabook-urilor. Are o grosime de 18mm grosime și 1.8 Kg greutate, chiar este mai greu decât al meu ultraportabil.
Laterala stângă este cea mai aglomerată – pe ea sunt dispuse mini-portul DP, unul HDMI, unul RJ45, cele două porturi USB, conectorul de 3.5mm pentru căști și slotul SDHC.
Atentie! Cele două porturi USB sunt prea aproape unul de altul. Dacă am conectat stick-ul meu USB 3.0, unul mai voluminos de felul lui, nu a mai încăput și altul lângă.
Pe laterala dreaptă găsim un buton de Mute, o rotiță pentru volum, un buton pentru activarea/dezactivarea sistemului Beats și conectorul pentru alimentare.
Am remarcat transformatorul, unul cu dimensiuni destul de mici. Firul de alimentare dintre echipament si transformator poate fi detasat astfel că, în cazul unei deteriorări, poate fi înlocuit numai el, o soluție mai ieftină. În plus, are un port USB, util la încărcarea device-urilor portabile.
Funcționare și Utilizare
Echipamentul pe care l-am primit a fost echipat cu a doua generație de procesoare Intel, deci din punct de vedere al performanțelor cam știam ce poate face. Și, după cele câteva zile de utilizare, așteptările mi-au fost confirmate, dar nu depășite. Ca orice ultrabook bazat pe această tehnologie, poate fi utilizat atat la sarcini mai complexe, de business, dar si la cele dedicate divertismentului video full HD. Mai puțin la gaming, acolo unde placa Intel HD3000 este depășită.
Echipamentul s-a comportat excelent în toate aplicațiile pe care le folosesc zi de zi, atât în cele tip office sau de navigare pe internet cât și la prelucrarea foto sau video la rezoluții full HD. Nu am ce să-i reproșez din acest punct de vedere.
Dupa cum vedeti, windex-ul îl apreciază cu o notă de 4.7, vina fiind în întregime a plăcii grafice.
De menționat că pe piață există deja un model cu tehnologie Intel Ivy Bridge, care aduce un spor de performanță față de generația anterioară.
Am apreciat prezența SSD-ului și a portului USB 3.0, tehnologii care asigură un comportament superior din punct de vedere al transferului de date și al rapidității cu care se deschid aplicațiile. Totuși, la prețul său de comercializare, aș mai fi vrut încă un port USB și o capacitate mai generoasă de stocare, măcar un 256GB.
Amintesc și de sistemul activ CoolSense cu giroscop, care detectează dacă echipamentul este folosit staționar, pe un birou, sau mutat de colo-colo prin casă sau prin clădire. Acesta ajustează automat performanțele și ventilatorul de răcire, pentru un nivel optim al confortului termic.
Sistemul Audio
Ca mai toate echipamentele premium ale celor de la HP, și acest portabil vine echipat cu un sistem audio Beats. Ca și în celelalte cazuri, tehnologia Beats prezentă pe echipamentele HP are mai degrabă o componentă software decât una hardware. Aplicația Beats se suprapune peste setările Windows-ului în momentul în care este activată.
La activarea Beats, speakerele încorporate oferă un sound destul de puternic, clar, la un nivel de calitate superior celui întâlnit pe alte ultrabook-uri sau chiar laptopuri. Am apreciat și prezența rotiței de reglare a volumului, care oferă o ajustare mai rapidă și mai precisă a acestuia.
Portabilitate
Deși este un pic mai gros decât ar trebui, și mai greu cu vreo 300 de grame, pot spune că din punct de vedere al dimensiunilor este un echipament portabil, care poate fi purtat fără prea mare efort oriunde ne-ar călăuzi pașii și afacerile.
Autonomia
In profilul Power Saver, cu luminozitatea ecranului la 50%, cu wi-fi-ul activ si utilizat numai la sarcini office sau de navigare pe internet, am avut parte de aproape 5 ore si 20 de minute de autonomie. Destul de ok, zic eu.
Ecranul
De remarcat că avem la dispoziție un ecran cu o diagonală de 14 inchi, cu o rezoluție chiar foarte bună, de 1600×900 pixeli. În plus, a fost acoperit cu Gorilla Glass, astfel că poate rezista cu succes la posibile accidente. Deși are la bază o matrice uzuală, este un ecran destul de luminos, afișează imagini vibrante, cu unghiuri de vizualizare decente.
Tastatura
Tastatura este de tip chiclet, confortabilă în utilizare, oferă un real suport pentru redactarea rapidă. În plus, este și luminată, fiind de mare ajutor celor care lucrează și în medii mai întunecoase.
Iluminarea are o singură treaptă, nu i se poate ajusta intensitatea. Când este oprită, rămâne aprinsă tasta F5. În plus, pe rama superioară a ecranului este prezent un senzor de proximitate carea activează iluminarea atunci când utilizatorul revine la birou.
Touchpad
Touchpad-ul a functionat corespunzator, nu mi-a facut deloc probleme.
Concluzii
Pro
– Configurație puternică
– Tastatura Iluminată
– Este rezistent, solid
– Autonomia
– Sistem audio de calitate
Contra
– Prețul
– Un pic cam masiv pentru categoria din care face parte
– Pe capac rămân vizibile amprentele
– Porturile USB sunt prea apropiate unul de celălalt
Da, din punct de vedere al dimensiunilor, HP-ul Envy 14 spectre se poziționează la limitele superioare ale categoriei din care face parte. Până la urmă, achiziționarea unui astfel de ultrabook depinde foarte tare și de gusturile utilizatorului. Deși eu nu apreciez o ținută atât de glamour și de strălucitoare, care atrage atenția asupra ta, cu siguranță că mulți alții nu vor fi de acord cu mine.
Ultrabook-ul HP Envy 14 Spectre are atuurile sale, atât din punct de vedere al nivelului de accesorizare (vezi tastatura iluminată, sistemul audio de calitate) cât și al performanțelor hardware, singurul dezavantaj major fiind prețul chiar prohibitiv, de aproximativ 6900 lei pe hpbrandstore.ro.
Iar îmi aduc aminte… Oare când vom avea la dispoziție ultrabook-uri ieftine?